Norveška: Cene električne energije u minusu

Autor:   BM

Cene električne energije u delovima Norveške po drugi put u istoriji su prošle nedelje pale ispod nule, a stanovnici južne Norveške su “plaćeni” za njeno korišćenje, jer proizvođači imaju obavezu da plate prodaju električne energije kada su cene negativne.

Prošlog ponedeljka, cene električne energije u i oko Osla i Kristiansanda bile su negativne četiri sata u ranim satima ponedeljka, preneo je norveški medij E24.

Ovo je drugi put u istoriji da su cene električne energije u Norveškoj pale ispod nule. Početkom jula cene električne energije u Norveškoj postale su negativne na jedan sat. Puno snega u planinama, ograničen izvoz električne energije i početak letnih odmora, tokom kojih je norveška potrošnja energije niža od uobičajene, bili su neki od razloga za ovaj presedan u istoriji zemlje, prenose mediji.

Nova negativna cena električne energije do koje je došlo početkom novembra, rezultat je obilnih kiša i vetra poslednjih nedelja, kao i većeg uvoza nuklearne energije iz Švedske, rekli su analitičari za E24. Više od uobičajenih sezonskih temperatura takođe su doprinele niskoj potražnji za električnom energijom na jugu Norveške.

S dolaskom zime u ovu nordijsku zemlju očekuje se i rast cena električne energije, smatraju stručnjaci.

U skladu sa odlukom norveške vlade da ispita kako izjednačiti mrežne tarife, nacionalna organizacija interesnih organizacija za elektroenergetsku industriju u Norveškoj Enerdži Norž (Energy Norge) je krajem septembra angažovala konsultantsku kuću Oslo Ekonomik (Oslo Economics) kako bi se našao model koji bi omogućio realizaciju takvog projekta.

Analiza je pokazala da se aktuelne varijacije mrežnih tarifa mogu objasniti malim brojem mrežnih operatora sa velikim troškovima. Trenutno postoje samo dva mrežna operatora sa višim mrežnim troškovima, koje isporučuju oko 0,07 procenata ukupne količine isporučene električne energije u Norveškoj.

Norveška, najveći zapadnoevropski proizvođač nafte i gasa, većinu električne energije dobija iz hidroelektrana. Prema norveškoj kompaniji Statkraft, hidroenergija čini 99 odsto ukupne proizvodnje električne energije u ovoj zemlji. Globalno, hidroenergija predstavlja otprilike jednu šestinu ukupne generisane distribucije električnom energijom, ističu u ovoj kompaniji.

Prema državnim statističkim podacima, hidroelektrane su u septembru 2020. godine činile 91,2 odsto proizvodnje električne energije u Norveškoj, zatim vetroelektrane s udelom od 7,1 odsto i termoelektrane sa 1,6 odsto. Poslednja godišnja procena statističke organizacije Norveške pokazuje da su hidroelektrane činile 95,0 odsto proizvodnje električne energije u zemlji u 2018. godini.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...