Avio prevoz povećava potrošnju nafte

M.L.

Uprkos "elektrifikacije" automobila, potražnja za naftom povećavaće se i dalje, zaključuju članice OPEK-a u svom godišnjem izveštaju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEK) ističe u svom godišnjem izveštaju da će potrošnja i proizvodnja nafte u svetu obarati rekorde u narednih pet godina. To će biti izazvano, kako se kvalifikuje, "dramatičnim" rastom obima avio-prevoza, koji će kompenzirati eventualni pad potrošnje nafte na putevima zbog većeg korišćenja elektromobila.

Ova prognoza, kako komentariše ugledni britanski Gardijan, neće obradovati ekologe. OPEK je, polazeći od ovih pretpostavki, već korigovao na više projekcije proizvodnju nafte. No, taj porast ukupne prozvodnje dolaziće, uglavnom, iz zemalja izvan kartela izvoznika, pre svega iz nalazišta nafte iz škriljaca u Sjedinjenim Državama. S druge strane, glavni generatori rasta tražnje biće iz Kine i Indije.

U dugoročnoj prognozi OPEK računa sa tim da će svetska tražnja za naftom 2040. iznositi oko 112 miliona barela dnevno. To je za milion barela više nego što je u OPEK-u ocenjivano pre godinu dana. Sada se, inače, tražnja kreće oko 100 miliona barela dnevno. U razdoblju od 2017. do 2022. dnevna tražnja će imati godišnji rast od 1,2 miliona barela.

Najdinamičniji rast od 2,2 odsto prosečno godišnje imaće tražnja za naftom u avio-prevozu. U apsolutnim brojevima dugoročno će tražnju povećavati drumski prevoz. Ukupan broj automobila do 2040. porašće sa sadašnjih 1,1 na 2,4 milijarde. Procena je da će elektrmobila biti ukupno oko 320 miliona i činiće oko 13 odsto svih automobila.

Iako će porasti prizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, u energetskom miksu 2040. godine neće činiti više od petine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...