Panamski kanal ubrzava put američkim tankerima sa LNG

M.L.

Put tankera sa američkim LNG kroz Panamski kanal, koji je 2016. godine reskonstruisan, radi primanja velikih tankera za tečni gas, deset dana je kraći nego kroz Suec.

Potražnja u Aziji za američkim tečnim gasom (LNG) stalno raste. To je, kako piše Volstrit Džornal (WSJ - The Walstreet Journal) posledica rekonstrukcije Panamskog kanala 2016. godine, koji je omogućio prolazak velikih američkih tankera s tečnim gasom, tako da je putovanje od istočne obale SAD do Aziji, kroz ovaj kanal kraće za deset dana nego kroz Suecki.

Do 2016. godine nijedan američki tanker s tečnim gasom nije koristio Panamski kanal. Posle proširenja kanala već polovina američkog izvoza tečnog gasa ide ovim kanalom. Tokom prošle godine je oko šest milona tona američkog tečnog gasa prošlo kroz ovaj kanal na putu za Aziju. Oko deset odsto prihoda kanala poticali su od „vodarine“, koju su platili američki tankeri s gasom. Tankeri ovde skuplje plaćaju prolazak nego kroz Suecki kanal, ali se znatno uštedi na troškovima goriva. Na kraju su troškovi manje-više isti, ali se „uštedi“ deset dana putovanja, što je dovoljan razlog za izbor panamskog puta za Aziju.

U celini se tokom 2017. godine, prema časopisu Forbs, na svetu prodalo ukupno oko 300 miliona tona LNG. Najveći kupci su bili Japan, Kina i Južna Koreja, a najveći prodavci Katar, Malezija i Australija. Sada sve agresivnije na ovo tržištu stupaju i američke kompanije, pre svega zahvaljući rastu eksplotacije gasa iz škriljaca. Glavni pokretač rasta tržišta LNG je upravo Azija, iz koje će se, kako se očekuje, u narednih pet godina udvostručiti potražnja za tečnim gasom. U tome je upravo, kako zaključuje WSJ, najveća šansa za američki LNG, naravno, pod uslovom da se održe sadašnje cene gasa, jer je eksploatacija gasa iz škriljaca skuplja od drugih vidova eksploatacije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...