Statoil ubuduće Equinor

BM

Norveška državna naftno gasna kompanija Statoil izbacuje reč nafta(oil) iz svog naziva i od maja će se zvati Equinor, kako bi istakla orijentaciju na energiju u širem smislu.

Prošle nedelje norvečka naftno gasna kompanija Statoil je objavila da menja ime u Equinor, kako reč nafta (oil) ne bi stajala u njenom nazivu. Time Norvežani želi naglasiti usmerenost na energiju u širem smislu.

“Svet se menja, a tako je i sa Statoilom. Najveća tranzicija koju su naši savremeni energetski sistemi ikada videli je u toku, cilj nam je da budemo na čelu ovog razvoja. Naša strategija ostaje čvrsta. Naziv Ekuinor odražava tekuće promene i podržava uvek bezbednu, visoku vrednost i nizak sadržaj ugljenika koju smo izradili prošle godine ", kaže predsedavajući odbora direktora u Statoilu Džon Erik Reinhardsen.

Odražavajući globalnu energetsku tranziciju i kako se razvijamo kao šira energetska kompanija, postaje logično da promenimo ime, istaknuto je u saopštenju kompanije.

Equinor je kombinacija reči koje asociraju na jednakost (equi) i Norvešku (nor) – što treba da simbolizuje kompaniju koja je ponosna na svoje norveško poreklo.

Novo ime biće predloženo akcionarima u rezoluciji na godišnjem skupštinskom sastanku 15. maja. Norveška vlada, vlasnik 67% akcija Statoila podržava promenu imena.

Iako Statoil većinu od 45 milijardi dolara vrednosti ukupnih prihoda ostvaruje od nafte i gasa, kompanija sve više izgrađuje i segment obnovljivih izvora energije. Pored obala Nemačke, Velike Britanije i SAD poseduje vetroelektrane, a promenom imena prati svoju obavezu da 15 do 20 odsto godišnjih investicija do 2030. godine usmerava u "zelenu energiju“.

Objavljeno je da će promena imena kompanije ukupno koštati 250 miliona kruna, odnosno 32,5 miliona dolara. Ako se pitaju Norvežani, radi se o bačenom novcu. Naime, anketa lista iz Stavangera gde je sedište kompanije pokazuje kako 4.730 ispitanika smatra da je novo ime loše, dok 809 tvrdi da im se Equinor sviđa.

Raspoloženje javnosti u neku ruku je razumljivo, jer je Statoil simbol preobraćanja Norveške u poslednjih pola veka, nakon otkrića nafte u Severnom moru. Naftni prihodi odlaze u Naftni penzioni fond, a on je odlučio da će se rešiti naftnih akcija, vrednih 37 milijardi dolara. Podsetimo, Naftni fond je najveći ulagač u akcije na svetu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...