PROBLEM S "LOVCEM NA ZMAJEVE"

Priredio: Milan Djukić

Scena silovanja stvara silne probleme trojici avganistanskih dečaka

U listu New York Times se još pre nekoliko dana pojavio tekst o mogućem ugrožavanju bezbednosti dečaka-glumaca u filmu koji je snimljen prema bestseleru Haleda Hoseinija "The Kite Runner" ("Lovac na zmajeve"). Na američkoj radio-stanici NPR (National Public Radio) ranije je emitovan prilog u kojem jedan od dečaka i njegov otac kažu da su obmanuti o temi filma i da su zabrinuti zbog onoga što bi moglo da se dogodi ukoliko se on bude pojavio u bioskopima. Premijera je predviđena za novembar, ali je sada odložena za nekoliko sedmica da bi u kompaniji Paramount imali dovoljno vremena da smisle kako da zaštite (potencijalno) ugrožene dečake.

 

Lovac na zmajeve

 

Kao i knjiga, film se bavi odnosom dva dečaka koji moraju da se izbore s političkim previranjima i etničkim i klasnim sukobima. U jednoj od ključnih scena, dečaka Hasana siluje mladić koji kasnije postaje vođa Talibana. Mnogo je onih koje bi mogao da uvredi filmski prikaz života u Avganistanu. Među njima su Talibani, ostali fundamentalisti, pripadnici manjinskog naroda Hazara kojima se neće svideti portret njihovog surovog proganjanja. Međutim, scena silovanja je sasvim izvesno najosetljiviji deo filma. Isak Šahriar, koji je bio prvi posttalibanski ambasador u SAD, kaže da će prikaz silovanja uništiti živote Ahmada Kana Mahmidzade, koji u filmu glumi žrtvu, i njegove porodice. "Posledice će biti strašne", kaže on. "Biti silovan ili biti homoseksualac - nažalost, to je tamo apsolutno neprihvatljivo." Stigma je tako velika da je čak i izmišljeni prikaz loš - što je još gore, kaže Šahriar, "ceo svet će to videti".

 

Lovac na zmajeve decaci

 

U julu su zvaničnici Paramounta postali toliko nervozni da su odlučili da angažuju bivšeg oficira za kontrašpijunažu u agenciji CIA, Džona Kirijakua, da razgovara sa stručnjacima u Vašingtonu i Kabulu i proceni potencijalnu opasnost. Kirijaku je nedvosmisleno izjavio da dečaci moraju da napuste Avganistan pre premijere filma. Zato sada u Paramountu pokušavaju da pronađu sigurno odredište za tri glumca i članove njihovih porodica, iako je nejasno da li će oni pristati da napuste zemlju i koliko bi dugo mogli da ostanu u "skrovištu".

 

Autori filma su neprestano izjavljivali da tokom pripreme i snimanja ni najmanje nisu bili svesni opasnosti. "Niko s kim smo radili u Avganistanu nikada nam nije rekao da bi ovaj film mogao da donese nešto drugo sem pozitivnih stvari za ove dečake, njihove porodice i njihovu kulturu", kaže producent Rebeka Jeldam. "Postojala je ogromna radost i entuzijazam zbog iskrenosti i ozbiljnosti našeg pristupa."

 

Autori kažu da se situacija promenila zbog eskalacije nasilja u Avganistanu. Međutim, bivši ambasador Šahriar ističe da to ima malo veze s opasnošću koja preti deci, već sa dugovečnim tabuima u avganistanskoj kulturi. "Mislim da je za situacije kao što je ova svako vreme loše - nema nikakve veze s činjenicom da je situacija trenutno pogoršana", kaže on. Paramauntov savetnik se slaže da su autori, u najboljem slučaju, naivno ušli u čitavu priču.

 

Interesantno je kako autori filmova mogu da ulože toliko mnogo vremena i resursa za stvaranje autentičnih scena iz nekog drugog vremena i u nekom drugom okruženju, a zatim tvrde da nisu ništa znali o predmetu ili temi filma.

 

 Lovac na zmajeve otac

 

Jeldamova kaže da je Ahmad Jan Mahmidzada - otac tada dvanaestogodišnjeg dečaka koji je dobio ulogu Hasana - lažno optužio autorski tim "Lovca na zmajeve" za dovođenje u zabludu o filmu time što su prikrili njegove "mračne" elemente. No, zato potvrđuje da se mladi Ahmad Kan protivio snimanju problematične scene.

 

Jeldamova ističe i da je scena zapravo snimljena u mnogo blažem maniru nego što je izvorno planirano, delom zbog "poštovanja brige koju su pokazale porodice dečaka i poštovanja lokalne kulture". (Očigledno su autori ipak nešto naslućivali.) Ona takođe kaže da su u studiju želeli da budu sigurni da će film dobiti ocenu PG-13 ("Određeni delovi filma nisu prikladni za mlađe od 13 godina") kako bi ga "videla publika svih uzrasta širom sveta".

 

Ahmad Kan kaže da je odbio da skine pantalone za potrebe snimanja scene. On i njegov otac su zabrinuti da bi tokom obrade i montaže mogli da budu korišćeni računari kako bi scena bila slikovitija. Jeldamova kaže da toga neće biti. Međutim, priznala je da je korišćen dubler, u jednom slučaju da prikaže dečaka koji raskopčava pantalone i u drugom da bi se prikazale neznatno spuštene pantalone. "To smo uradili zbog logičkog sleda događaja. Nije bilo golotinje", kaže Jeldamova.

 

Ipak, ostaje pretpostavka da će porodica Mahmidzada biti neprijatno iznenađena tim logičkim sledom. "Četiri godine smo ovaj film pripremali i snimali s ljubavlju", ističe Jeldamova. "Namučili smo se da bi na pravi način preneli na filmsko platno prelepu Haledovu knjigu. A pošto niko od nas nije ove (avganistanske) vere i kulture, zaista smo pažljivo preduzimali svaki korak i pokušali da uradimo pravu stvar s dečacima i njihovim porodicama. Teško je kada ste predmet lažnih optužbi a znate da možete visoko držati glavu jer ste činili dobro.

 

Vrlo ironično. "Lovac na zmajeve" koji kao glavnu temu ima decu u opasnosti, izazvao je upravo situaciju nad kojom je Hoseini lamentirao.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...