Solarni suncokreti režisera Kamerona

M.L.

Čuveni sineast, poznat po svojoj težnji ka perefekcionizmu, radi na razvoju "solarnih suncokreta" koji su od klasicnih panela - mnogo lepši

Kanadski režiser Džems Kameron (James Cameron) poznat je po svom perfekcionizmu s kojim je snimao svoje megafilmove kao sto su Terminator 2, Titanik ili Avatar, ali i po saradnji s naučnicima - podmorskim istraživačima, kao i po tome što ima zvanje specijalnog saradnika američke agencije za svemirska istraživanja NASA. Nedavno je predstavio novi projekt koji unosi značajne novine u solarnu energetiku -čini je efektvnijom i lepšom.

Konstrukcija je nazvana "Solar san flauver" (Solar Sun Flower) tj Solarni suncokret, a prvi prototipovi se nalaze u arealu Nezavisne MUSE skul (Shoole) u Kaliforniji. Ukratko, reč je o stubu od deset metara na čijem je vrhu centralni solarni panel, okopljen sistemom od 14 manjih panela. Konstrukcija se okreće i prati kretanje sunca. Astronomski upravljački podaci dobijaju se od kompanije Sonen, zahvaljujući kojima se precizno prati kretanje sunca.

Motivacija Kamerona nije samo da se na ovaj način pojača efektivnost solarnih panela, koji se postavljaju u optimalni položaj prema suncu, nego i da se napravi estetski uspešnije rešenje od dosadašnjih. U probnom radu je pet solarnih suncokreta koji dnevno proizvode oko 260 kilovatsati i pokrivaju 75 do 90 posto energetskih potreba škole. Sa pripajanjem novih baterija, koje prozvodi firma Tesla, Ilona Maska  (Elon Musk), biće pokriveno 100 posto potreba.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...