Kusturica namerava da snimi film o Krimu

M.L.

Popularni srpski režiser podržao je još u proleće krimske Ruse prilikom izdvajanja iz Ukrajine i pripajanja Rusiji. Planira da snimi film i u Belorusiji
(foto, Emir Kusturica)

Srpski režiser, dvostruki dobitnik Zlatne palme na najcenjenijim svetskom festivalu u Kanu Emir Kusturica, izjavio je ovih dana, prilikom otvaranja nove filmske škole u Moskvi, da namerava da snimi film na Krimu. Kako prenose ruske državne agencije, Kusturica je rekao da se još koleba oko teme -  da li da snimi film o ovom poluostrvu u Drugom svetskom ratu (kada je Krim izvesno vreme držao Hitler i pravio velike planove o tome da postane glavno letovalište severnjačke “arijske rase” prim. ML) ili o Krimskom ratu sredinom 19. veka u kome su Francuska, V.Britanija i Turska porazili Rusiju.   

Kusturica spada u ne baš brojne umetnike koji podržavaju stav Rusije u ukrajinskoj krizi. On je još u martu, u intervjuu TASS-u, upozorio da situacija u Ukrajini može da se pretvori u “sličnu katastrofu”, kakva se 90-ih dogodila u Jugoslaviji. 

“Rusija bi trebalo da brani interese etničkih Rusa u Ukrajini”, rekao je on. Potom je na koncertu sa kapelom Nou Smoking Orkestra  (No Smoking Orchestra) jednu pesmu posvetio upravo  Rusima koji žive u Ukrajini.

Kusturica, kako izveštavju ruske agenicje, ima projekat za snimanje filma i u Belorusiji. Tim povodom podsećaju da je čuvenom sprskom sineasti prošlog meseca čestitao rodjendan predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...