Ratovi zvezda – Sila se budi

Aleksandar Manić, Pariz

Sila, ključni element serijala i Lukasov koncept na razmeđi mistike, filozofije i nauke, nadahnut je istočnjačkim filozofijama taoizmom i budizmom. Ova kinematografska franšiza, uspešnije i od sâmog Džejmsa Bonda, ostvarila je, za 37 godina postojanja, više od 20 milijardi dolara prihoda
(ilustracija - Dart Vejder, lord Sita i vrhovni komandant armije imperatora Palpatina)

Prošle nedelje saznali smo da je nova epizoda sage Ratovi zvezda nazvana "The Force Awakens" (Sila se budi, Buđenje Sile). Džordž Lukas, tvorac serijala, još je ranije najavio da će se treća trilogija baviti moralnom tematikom kao i pitanjima prenošenja znanja i iskustva. Tako će, u narednom filmu, ostareli Luk Skajvoker, poslednji Džedaj, biti suočen sa novom generacijom koja će morati da izabere svoj put – svetlom ili mračnom stranom Sile.

Kada je Džordž Lukas, početkom 70-ih godina, izneo svoj projekat sage Ratovi zvezda, on je počeo da objašnjava i koncept Sile. Jedan od sagovornika je uzviknuo: "Ama, kakva je to budalaština zvana Sila!" Dve decenije kasnije, replika "Neka Sila bude sa tobom" (May the Force be with you), postala je, verovatno, jedna od najslavnijih replika u istoriji kinematografije.

Inače, Sila, ključni element serijala i Lukasov koncept na razmeđi mistike, filozofije i nauke, nadahnut je istočnjačkim filozofijama taoizmom i budizmom. Bivajući veliki poklonik kineskih kung-fu filmova i japanskih filmova o samurajima, Lukas je u središte intriga stavio vitezove Reda Džedaja, poklonike Svetle strane Sile i njihove suparnike, lordove Sita, poklonike Mračne strane Sile.

Ova kinematografska franšiza, uspešnije i od sâmog Džejmsa Bonda, ostvarila je, za 37 godina postojanja, više od 20 milijardi dolara prihoda. Istovremeno, neverovatna popularnost sage ogleda se i u podacima da se na različitim popisima diljem planete, oko pola miliona ljudi izjasnilo kao Džedaji.

rat-zvezda-joda

Joda, učitelj mnogih vitezova i starešina Saveta Džedaja

Šegrti i majstori Reda Džedaja

Ključni lik prvog filma serijala je Obi-Van Kenobi, Džedaj vitez. On je obučen u monašku odeždu od grubog platna i poseduje veliku moralnu i duhovnu snagu. Bejavši učitelj nestalog Lukovog oca Anakina, Obi-Van se brine o detetu, a kasnije, kada se Luk zamomči, on ga podučava kako da probudi Silu u sebi. U borbi sa Dartom Vejderom, lordom Sita i poklonikom Mračne strane, Obi-Van se utapa u Silu i fizički nestaje.

Po Kenobijevom nestanku, Luk je prepušten sâm sebi sve dok se njegova inicijacija ne nastavi kod novog učitelja – Jode, Džedaj viteza starog više stotina godina. Luk kod njega uči ne samo kako da upotrebljava Silu, nego i kako da pruži otpor zavodljivoj Mračnoj strani. Kao i Kenobi, pošto je preneo znanje na svog učenika, Joda nestaje.

U nastavku, Obi-Van se, u ključnim trenucima, javlja Luku i savetuje ga šta da uradi. Tako u trenutku kada pokušava da uništi Crnu Zvezdu, Luk čuje Kenobijeve reči "upotrebi Silu". On, potom, isključuje aparate i oslanjajući se na Silu u sebi, nepogrešivo uništava Crnu Zvezdu. To je prva celovita Lukova upotreba Sile.

Kasnije, uz pomoć svog oca Anakina/Vejdera, Luk pobedjuje Imperatora Palpatina, Crnog Gospodara Sita. Zajednički, otac i sin uspostavijaju ravnotežu u Sili, a Luk postaje poslednji predstavnik Reda Džedaja.

rat zvezda kenobi

Obi-Van Kenobi i Luk Skajvoker, Džedaj učitelj i njegov padavan

Šta je Sila?

Sila je određena vrsta sveprisutne energije čije poreklo još uvek niko nije uspeo da objasni, pa čak ni sami Džedaji. Onaj koji kontroliše Silu, uspeva da je transformiše u telekinetička svojstva, da poveća sopstvene fizičke, mentalne i senzorijelne sposobnosti i da utiče na psihu drugih.

Postoji više teorija o Sili od kojih je najpoznatija objektivistička, koju podržava većina vitezova Reda Džedaja. Sila se nalazi u svim materijama širom Univerzuma, kao i u prostoru i vremenu. Ona održava u zajednici svekoliku materiju. Svetla i Mračna strana se nalaze u ravnoteži.

Subjektivistička teorija, koju podržava manji deo Džedaja, među kojima su Joda, Grof Duku (učitelj Kvaj-Gona i kasniji prebeg na Mračnu stranu), Kvaj-Gon Džin, učitelj Obi-Van Kenobija, sâm Kenobi, kao i njegovi učenici Anakin/Vejder i Luk Skajvoker. Sila, po njima, proizilazi iz psihičke energije svih živih bića i predstavlja odnos između moći i odgovornosti. Svetla i Mračna strana su lični pristup Sili koja, kao što je poučavao Joda, "daje ono šta smo u nju uneli". Može se reći da priroda Sile zavisi od onoga za šta se upotrebljava.

Titonijanski filozofi su, tokom deset milenijuma, bili ubeđeni da je Sila jedinstvena i nedeljiva, ali su, posle velikog rata koji se dogodio na njihovoj planeti, shvatili da postoji svetla i mračna strana Sile. Tada je stvoren Red Džedaja da bi čuvao i jačao svetlu stranu Sile. Sit, naslednik crnih Džedaja, okrenuo se ka mračnoj strani. Borba između dveju strana je neprekidna u njihovom pokušaju da nadvladaju suparnike.

rat-zvezda-mladi-kenobi-i-ucitelj

Mladi Obi-Van Kenobi i njegov Džedaj učitelj Kvaj-Gon Džin

Čemu služi Sila?

Džedaj vitezovi Svetle strane upotrebljavaju Silu da bi služili druge. Oni upotrebljavaju njene dobre i odbrambene strane, međutim, oni umeju da upotrebe i njenu destruktivnu stranu, mada za tim posežu vrlo retko. Principi Džedaja su dobrodušnost, pomaganje i očuvanje. Takođe, oni imaju deističko shvatanje Sile, viđene kao natprirodnog entiteta koji upravlja delovanjima živih bića u Univerzumu. Cilj Džedaja jeste da se kroz Svetlost sjedine sa Silom i dostignu apsolutnu mudrost.

Strah, mržnja, agresija i ambicija su osnovni principi Mračne strane lordova Sita. Njihov cilj je povećanje sopstvenih moći da bi, potom, što lakše nadvladali protivnike i zavladali Univerzumom. Moći Mračne strane nisu upotrebljavane za dobrobit drugih, nego za lični interes. Istovremeno, Mračna strana je adiktivna, te se kroz sticanje moći crni vitezovi sve čvršće vezuje za negativnu stranu Sile. Poklonici Mračne strane vide Silu kao moć Prirode koja treba da bude savladana i upotrebljena za potrebe Sita. Lordovi Sita umeju da upotrebe dobre strane Sile, ali to ne čine skoro nikada.

Ljubav je zabranjena za obe strane, jer se ona vidi kao preterano jako osećanje koje može da odvede na suprotnu stranu. Poznat je slučaj Anakina Skajvokera koji je iz ljubavi prema ženi prešao na Mračnu stranu i postao Lord Dart Vejder, a kasnije, iz ljubavi prema sinu Luku, on se vratio na Svetlu stranu.

Prvi film treće trilogije, odnosno sedmi film franšize, pojaviće se u bioskopima decembra 2015. godine. Do tada – neka Sila bude sa vama!

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...