Krstimir Pantić: izbori na Kosovu bili su velika prevara

Dragoljub Petrović

(nedelja, 12. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 11.01.2014 - svečana akademija posvećena 900. godišnjici rođenja Stefana Nemanje, u Atrijumu Narodnog muzeja

Predstavnici Oebsa su nakon što su predali izborni material, na njemu nalepili grb Kosova i natpis Republika Kosovo, i takav poslali u Prištinu. Talas zahteva da lider DS Dragan Đilas podnese ostavku i da se održi vanredna skupština stranke za izbor novog rukovodstva i u subotu je nastavio da se širi bazom demokrata. Na bilo kom od veštačkih jezera napravljenih radi ispumpavanja vode za piće već sutra bi se, zato što ih loše održavaju, moglo desiti isto što i u Užicu. Čak 70 odsto ukupnog srpskog izvoza u SAD čine automobili, a „preko bare“ prodajemo i lovačko i sportsko oružje, ali i pištolje i revolvere. Istorijski institut u Andrićgradu objaviće stenografske beleške sa suđenja Gavrilu Principu i članovima Mlade Bosne, gde će se videti da je njima suđeno u nezakonitom postupku.

zimonjic-pehar

Sydney, 11.01.2014 - Nenad Zimonjić i Danijel Nestor posle pobede, 2:0 (7-6(7-3), 7-6(7-3)), u meču protiv dubla Rohan Bopana - Ajsam-Ul-Hak Kurešija (Rohan Bopanna (Indija) - Aisam-Ul-Haq Qureshi (Pakistan)), u finalu dublova na turniru APIA International 2014.

Pantić podneo istavku

Izbori koji su održani na Kosovu i Metohiji, a koji su navodno bili statusno neutralni i u organizaciji Oebsa, bili su jedna velika prevara od strane međunarodne zajednice. Predstavnici Oebsa su nakon što su predali izborni materijal na njemu nalepili grb Kosova i natpis Republika Kosovo, i takav poslali u Prištinu. Na taj način su prekršili jedno od osnovnih principa svoga delovanja i stavili se jasno na stranu privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji. Tim činom su direktno priznali Kosovo kao nezavisnu državu, iako Kosovo niti može, niti je članica te iste misije – naveo je u pisanoj izjavi Krstimir Pantić, gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice, koji je na lokalnim kosovskim izborima 3. novembra (1. decembar, ponovljeni krug) dobio najviše glasova, a juče podneo je ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Svečane sednice četiri opštine na severu Kosova, do sada su tri puta odlagane jer su Srbi, piše Politika, insistirali na statusnoj neutralnosti a EU i Priština na poštovanju zakona i Ustava Kosova.  Na severu Kosova sinoć su opak održane svečane sednice na kojima su odbornici i većina gradonačelnika potpisali svečane izjave i stupili na dužnost.

tokio hladno

Kanda Myojin Shinto/Tokyo, 11.01.2014 - kupanje u hladnoj vodi tokom godišnjeg Festivala izdržljivosti u tokijskom svetilištu Kanda Miođin Šinto, tradicionalne manifestacije kojojom se pročišćava duša vernika

Nastavljena “pobuna” u DS

Talas zahteva da lider DS Dragan Đilas podnese ostavku i da se održi vanredna skupština stranke za izbor novog rukovodstva i u subotu je nastavio da se širi bazom demokrata, pišu Novosti. Posle Vračara, Zemuna i još desetak odbora koji su prethodnih dana održali sednice i u Krunsku uputili zahtev da aktuelni lider ode sa čela stranke, to je u subotu učinilo još petnaestak odbora širom Srbije. Zahtevu sa smenom Đilasa pridružili su se i odbori u Srbobranu, Svilajncu, Vranjskoj Banji, Beloj Palanci, Despotovcu, Bogatiću, Bosilegradu, Obiliću, Leposaviću, Sečnju... Da li će ova pobuna u odborima DS za rezultat imati odlazak Đilasa sa mesta predsednika, znaće se u subotu, 18. januara, za kada je zakazana sednica Glavnog odbora stranke.

U delu DS koji traži Đilasovu smenu postoje dve struje. Prva, koja podržava Borisa Tadića, zalaže se da se u roku od 30 dana nakon sednice GO raspišu izbori u stranci. Druga struja, koja podržava Dragana Šutanovca i Bojana Pajtića, namerava da nakon sednice GO zatraži formiranje centralnog izbornog štaba, u koji bi ušli svi vodeći ljudi u stranci i koji bi je vodio u vreme predizborne kampanje za beogradske izbore. Ta struja se zalaže da se tek posle izbora u Beogradu raspišu oni u stranci - kaže izvor Kurira.

bozic-dj-stupovi

Đurđevi Stupovi/Novi Pazar, 11.01.2014 - tradicionalni prijem u manastiru Đurđevi Stupovi, koji je drugog dana Božića priredio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije

Užice se može dogoditi svima

Na bilo kom od veštačkih jezera napravljenih radi ispumpavanja vode za piće već sutra bi se, zato što ih loše održavaju, moglo desiti isto što i u Užicu – prekomerno zagađenje koje će ih izbaciti iz upotrebe, kaže nezvanično direktor jedne od ustanova zaduženih za brigu o vodama. Ne mora kontaminacija ni biti toliko visoka da se s njom ne može izboriti savremena tehnologija, ali naše fabrike za preradu vode su decenijama stare i pitanje je kako bi se nosile s prvom ozbiljnijom pretnjom, napominje Politikin sagovornik. Pretnji nam svakako ne manjka. O stanju vojvođanskih tokova više ne vredi ni trošiti reči. U centralnoj Srbiji, od 31 zahvata iz kog se voda prerađuje za piće, 2012. godine ispravne su bile svega četiri, ukazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Većina tih voda, čak dvadeset, bilo je neispravno i fizičko-hemijski i mikrobiološki. Ni jedan ni drugi kriterijum nije ispunilo oko 45 odsto pojedinačnih uzoraka. Možemo, nalik Kraljeviću Marku, samo pola da pijemo, ali druga polovina možda nije ni za ata Šarca, nego pre za kravu Šarulju. Srećom, objašnjavaju stručnjaci, nije svaka bakterija u vodi škodljiva. Ali, u Kolubarskom okrugu su na oba testa, mikrobiološkom i fizičko-hemijskom, pali apsolutno svi uzorci. Naš ponos, Zlatibor, jedva je nešto bolji. Njegove vode po ta dva standarda nisu valjale u 90 procenata uzoraka.

bozic mostar

Mostar, 11.01.2014 - tradicionalni prijem u Vladičanskom dvoru, koji je drugog dana Božića priredio episkop zahumsko-hercegovački Grigorije

Srbija najviše izvozi automobile

Na svetskoj pijaci Srbija je lane postigla rast koji je malo ko očekivao. Izvezli smo za četvrtinu robe više nego godinu dana ranije, a ekonomisti najveću zaslugu za dobre rezultate pripisuju automobilskoj industriji, pišu Novosti. Među prvih pet kompanija koje su najviše svojih proizvoda prodavale u inostranstvu su „FIJAT automobili Srbija“, NIS, „Tigar“ iz Pirota, pančevačka „Petrohemija“ i „Hemofarm“ iz Vršca. Slede „Gorenje“ i „Tarket“ iz Bačke Palanke. Stručnjaci tvrde da će Srbija u narednih 12 meseci teško postići isti uspeh. „Fijat 500l“ i ostali četvorotočkaši iz pogona u Kragujevcu doprineli su da se Srbija sve brže vraća na američko tržište. Čak 70 odsto ukupnog srpskog izvoza u SAD čine automobili, a „preko bare“ prodajemo i lovačko i sportsko oružje, ali i pištolje i revolvere.

municija-uzice

Užice, 11.01.2014 - ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić tokom današnje posete fabrici municije "Prvi partizan": Dobrosav Andrić - direktor "Prvog partizana”

Traže svoju dedovinu, ali ne daju tuđu

Za povraćaj imovine oduzete posle Drugog svetskog rata, osim državljana Srbije, sve češće konkurišu i građani iz bivših jugoslovenskih republika. Tako je u Agenciji za restituciju do sada primljeno 70 zahteva iz Hrvatske, 28 iz Makedonije, 26 iz Bosne i Hercegovine, 19 iz Crne Gore i 15 iz Slovenije. “Državljani bivših SFRJ republika imaju pravo na vraćanje imovine pod uslovom reciprociteta. Ako je bivša republika zakonom uredila vraćanje imovine, njeni državljani imaju pravo na povraćaj nepokretnosti u Srbiji samo ako je našim državljanima priznato isto pravo u toj državi. Ako bivša republika SFRJ nije uređivala vraćanje imovine, smatra se da postoji reciprocitet onda ako srpski državljanin tamo može da stekne pravo svojine i nasledi nepokretnosti” - kažu za Novosti u Agenciji za restituciju. Naši državljani su tražili vraćanje nekretnina u svim bivšim republikama koje su uredile ovo pitanje, a to su sve osim BiH. Međutim, svoje pravo nisu uspeli svuda i da ostvare. Recimo, u Hrvatskoj i Makedoniji ne mogu da dođu do dedovine, pa shodno tome ni njihovi državljani ne mogu da dobiju nekretnine ovde. tibet-pozar

Dukezong/Shangri-la County, 11.01.2014 - u požaru kojem je u potpunosti izgorelo blizu 1.300 godina staro selo Dukezong na Tibetu, a koji je izbio, iz za sada nepoznatih razloga, prema izveštajima kineske državne agencije Sinhua (Xinhua News Agency), niko nije stradao

Serija “Ravna gora” neatraktivna

Serija "Ravna gora" potrebna je Srbiji, jer događaje sa početka Drugog svetskog rata prikazuje iz perspektive kakva do sada nije korišćena u domaćoj kinematografiji, slažu se učesnici panel rasprave koju su o ovom serijalu organizovale Novosti. Serija je najavljivana kao potpuno novo i apsolutno tačno svetlo istine o nacionalnoj drami iz 1941. godine, uz insistiranje na dokumentarnim elementima i raskidu sa dosadašnjim interpretacijama prelomnih zbivanja u ovom periodu srpske istorije. Ali, po mišljenju učesnika rasprave, pitanje je koliko se u tome i uspelo. “Ako ostavimo po strani malo živih učesnika i izuzmemo nas koji smo kroz školu učili zvaničnu verziju istorije, kome bi mogla da koristi ova nova vizura događaja iz serije? Jedino mlađim generacijama kojima to vreme nije blisko i kojima je to možda prilika da nešto saznaju i nauče. Nažalost, Bajićeva "Ravna gora" nema gotovo ničega što može da ih veže za sebe. Snimljena je tako da oni nju ne mogu da razumeju i prihvate. Vrlo teško je gledaju, za njih je prespora, a u dramaturškom i vizuelnom smislu i vrlo neatraktivna, zbog čega odustaju od gledanja i ne čekajući momente iz kojih bi možda nešto i mogli da zaključe. To je prvi i verovatno najveći promašaj serije Radoša Bajića. Ako niste napravili nešto što će gledaoca da privuče, da ga veže za aktere, da sa nestrpljenjem čeka narednu epizodu - niste napravili dobar posao” - kaže kritičarka Branka Otašević.

Bataković: Biće više istina o Velikom ratu

Prenošenjem težišta odgovornosti na sporedne aktere, koji su, poput atentata u Sarajevu, samo demagoški izgovor za sukobe blokova velikih sila, prikriva se, zapravo, imperijalna suština borbe za kontrolu resursa u kolonijama. Dr Dušan T. Bataković, direktor Balkanološkog instituta SANU, ovim rečima sumira stanje u savremenoj svetskoj istoriografiji, zbog čega, kaže, našim ljudima od struke ne preostaje ništa drugo nego da naučnim argumentima i na stranim jezicima objasne srpske pozicije. “Istorijska nauka je odavno sluškinja politike, a u poslednjih pola veka, premda se naučni instrumentarij udesetostručio, u prvom planu su politički obojena gledišta na krupna istorijska pitanja koja se usaglašavaju sa uticajem i češće s premoći određenih sila u međunarodnim odnosima. Otuda se i istoriografska tumačenja selektivno prilagođavaju odnosima snaga, a ne snazi činjenica. Biće, dakle, više istina o Velikom ratu. Taj talas je već krenuo: knjiga K. Klarka "Mesečari", gde je Srbija prikazana kao krvožedna, nacionalistička sila s militarističkim težnjama da potčini druge i zauzme tuđe, već je veliki svetski hit u Nemačkoj, SAD, Francuskoj, Britaniji” - kaže za Novosti Bataković.

Kusturica: Objavićemo stenograme sa suđenja Principu

Istorijski institut u Andrićgradu objaviće stenografske beleške sa suđenja Gavrilu Principu i članovima Mlade Bosne, gde će se videti da je njima suđeno u nezakonitom postupku, kaže režiser Emir Kusturica za Blic. On sitiče za taj list da je “revizija istorije kojoj prisustvujemo, i strah da će nam sloboda biti uskraćena, nešto zbog čega o svemu tome treba govoriti”

eksploz-becc

Ottakring/Vienna, 11.01.2014 - istraga na mestu eksplozije bombe u kolima u Otakringu, šesnaestom okrugu Beča. Prema navodima policije u eksploziji su poginula dva muškaraca

Princ Filip se vraća u Beograd

Kraljevići Petar i Filip Karađorđević su božićne praznike proveli sa porodicom, sa prestolonaslednikom Aleksandrom i princezom Katarinom u Kraljevskom dvoru u Beogradu. I dok je kraljević Petar, princ naslednik srpske krune, stigao iz Londona sa devojkom, mlađi kraljević Filip je ovog puta došao sam. Kada su Novosti prenele kraljevićima želju građana Srbije da se mladi prinčevi vrate da žive u Srbiji i da se ožene, Filip Karađorđević je iskreno rekao da je prva želja realna. “Siguran sam da ću se jednog dana vratiti u Beograd za stalno. Još sam mlad i treba mi da steknem dovoljno poslovnog iskustva, ostvarim uspešnu karijeru i steknem neku finansijsku zaleđinu. Ovde ima mnogo mogućnosti za posao i za aktivnosti naše porodice” - uveren je kraljević Filip.

Sahranjen otac Vlade Divca

Na groblju pored reke Zebuđe, u prijepoljskom selu Ivanju, sahranjen je Milenko Divac, otac košarkaške legende i predsednika Olimpijskog komiteta Srbije. Uz brata Mihajla, sinove Ivicu i Vladu sa porodicama, Milenka su do večne kuće ispratili rodbina, mnogobrojne komšije, prijatelji, meštani Liske doline i sela pod Jadovnikom, kao i predsednik Vlade Srbije, Ivica Dačić sa saradnicima, pišu Novosti. Podsećajući da je kao vredan i pošten radnik veliki deo radnog veka Milenko proveo i u političkom životu opštine Prijepolje i Zlatiborskog okruga, gde je bio sekretar OK Saveza komunista i predsednik OV Saveza sindikata, predsednik opštine Prijepolje Emir Hašinbegović, istakao je da je kao čovek i pregalac ostavio značajan pečat. Opraštajući se od druga i rođaka pred više od 1.000 sugrađana, Radojko Sekulić, dugogodišnji Milenkov drug je podsetio da u letopisu Industrijske škole u Kragujevcu stoji da je Milenko sa 12 godina bio jedan od najmlađih polaznika, a radio je kao majstor na prvoj montaži automobila u "Zastavi", a zatim u Livnici FAP. 

Sanduk s Milenkovim posmrtnim ostacima iz kuće su izneli, kao što je to u ovom kraju i običaj, sinovi Ivica i Vlade i najbliži rođaci. Nekoliko dugih trenutaka u dvorištu je vladao muk. Stotine ljudi poklonile su se sećanju na pokojnog Milenka. Do groblja je, umesto krsta, piramidu s Milenkovim imenom nosio unuk Luka, dok je unuka Milica nosila dedinu sliku, piše Kurir. 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...