Železnički saobraćaj

Rekonstrukcija pruge Beograd – Pančevo i zvanično završena

Završietkom rekonstrukcije pruge Beograd – Pančevo brzine saobraćanja vozova na ovoj deonici je sa 30 do 50 km/č povećana na 120 km/č a obezbeđeno je i povećanje kapaciteta i bezbednost saobraćaja. Ukupna vrednost radova je oko 90 miliona dolara.

Ruske železnice kupuju firme na Balkanu

RŽD internešenel, ćerka firma Ruskih železnica u Srbiji će u narednih nekoliko meseci kupiti jedno ovdašnje preduzeće za održavanje pruga, koje, kako kaže Mansurbek Sultanov, prvi zamenik direktora ove kompanije „treba da bude neka baza, da srpski ljudi i srpska preduzeća mogu da ove delatnosti kojima se mi bavimo rade i u Srbiji, kao i u drugim zemljama”. Ruske železnice planiraju, takođe, da osnuje zajedničko preduzeće za železnički prevoz u Grčkoj.

Tranzit robe železnicom – siguran priliv u budžet

Mansurbek Sultanov, prvi zamenik direktora „RŽD Internešenel“ u Srbiji, odgovrajući ima li Srbija šanse da vrati tranzit koji sada ide kroz Rumuniju i Bugarsku kaže da je to moguće jer “Srbija ima dobro mesto na železničkoj mapi Evrope. Ako klijenti vide da Srbija ima i dobru logistiku, da se brže ide kroz Srbiju i da je to bezbedan transit transit robe bi se vratio na srpska pruge. A tranzit uvek znači popunjenost budžeta. To je ekonomska zakon. Svi traže ono što je brže i jeftinije”. (foto: Mansurbek Sultanov, foto RŽD Internešenel)

Voz sabrat moskovskog metroa

U prestonici Rusije aktiviran kružni voz, kopča uz poslovično efikasan metro i retko brz prigradski saobraćaj, kojim se sa daleke periferije lako stiže u centar grada, na posao
(foto, Nova stanica na Moskovskom centralnom prstenu koji su 10. septembra otvorili predsednik Rusije Vladimir Putin i gradonačelnik Sergej Sobjanjin)

Prokop – karta Srbije za Evropu

Čak 40 godina posle starta, završena je gradnja prve faze železničke stanice Prokop koja kompletno treba da bude završena 2018. - godinu pre planiranog roka. To što je gradnja trajala toliko dugo krivi su političari, poručila je potpredsednca Vlade Srbije Zorana Mihajlović dok je premijer Srbije Aleksandar Vučić za Prokop rekao da je to “karta Srbije za Evropu. Ovo je prva stanica, a kašnjenja neće biti.” (foto: Tanjug)

Od 2018. vozom od Beograda do Budimpešte za manje od tri sata

Modernizacija dvokolosečna pruga između Beograda i Budimpešte, kojom će vozovi moći da idu i brzinama do 200 kilometara na čas, biće završena 2018. godine. Srpska deonica pruge, Beograd-Novi Sad-Subotica započeta je pre 131 godine, u vreme kralja Milana Obrenovića a juče je, na promociji projekta modernizacije i izgradnje pomenute pruge premijer Aleksandar Vučić obećao da će Srbija moći da se ponosi svojom železničkom i saobraćajnom infrastrukturom.

Za dve godine imaćemo dobre pruge

Zadatak Infratsrukture je da podigne brzine, skrati vreme putovanja i da obezbedi pristup železničkoj infrastrukturi svim prevoznicima koji će se pojaviti na teritoriji Srbije. Objavljivanjem Izjave o mreži steći će se uslovi da i drugi prevoznici, osim Srbija voza i Srbija karga, postanu naši korisnici i plaćaju za usluge pristupa i korišćenja mreže. Očekuje se da će tokom 2016. godine biti ad hock zakupa pojedinih trasa, a da će već 2017. godine različiti operateri na godišnjem nivou zakupljivati određene linije, kaže Goran Maksić, predsednik Odbora direktora i vršilac dužnosti generalnog direktora Društva za upravljanje železničkom infrastrukturom Infrastruktura Železnice Srbije.

Posle četiri decenije počinje obnova barske pruge

U martu 2015. godine počeće a do aprila 2017. godine treba da bude završena obnova dela pruge od Beograda do Bara - deonica od Resnika do Valjeva. Ugovor o tom poslu danas su potpisali generalni direktor preduzeća Infrastruktura Železnice Srbije Goran Maksić i generalni direktor kompanije ruskih železnica RŽD International Sergej Pavlov. (foto: Tanjug)

Srbija nastavlja da modernizuje svoje železnice sa ruskim partnerima

Infrastruktura železnica Srbije potpisala je novi ugovor o ruskom državnom kreditu za modernizaciju srpskih železnica sa RŽD International. Srbija će ove godine modernizovati 130 kilometara pruga a u naredne tri godine biće modernizovano ukupno 500 kilometara pruga. (foto/Tanjug)

Srpsku železnicu, ipak, nisu pojeli skakavci

Restrukturiranje Železnica Srbije započeto je pre četvrt veka, godine od tada su “pojeli skakavci” a da li će i Železnice zavisi od Vlade Srbije, koja je zaključno sa današnjim danom trebala da aminuje statusne promene, kako bi od sutra srpska železnice počele da funkcionišu kao četiri organizaciono, upravljački i finansijski samostalne kompanije, kao: Društvo za prevoz robe, Društvo za prevoz putnika, Društvo za upravljanje infrastrukturom i Železnice Srbije AD. “Moramo konačno da ozbiljno poradimo na ovom procesu reformi, da sami sebi pomognemo i iskoristimo pomoć Svetske banke, koja je stroga ali se pozitivno izrazila o onome šta smo već uradili i šta se spremamo da uradimo,” kaže za Balkanmagazin Miroslav Stojčić, generalni direktor Železnica Srbije AD.