Počeli pripremni radovi za rekonstrukciju pruge Subotica - Horgoš

BM

U železničkoj stanici Horgoš počelo je uklanjanje starih šina i pragova, u okviru pripremnih radova i uređenja gradilišta za početak rekonstrukcije i izgradnje pruge Subotica - Horgoš - državna granica sa Mađarskom, saopštilo je danas preduzeće Infrastrukture železnice Srbije. (Foto: Infrastrukture železnice Srbije)

Kada taj posao bude završen, pripremni radovi i uređenje gradilišta biće nastavljeno ka Bačkim Vinogradima.

Rekonstrukcijom i modernizacijom pruge Subotica - Horgoš - državna granica, čiji se početak očekuje uskoro, predviđeno je da bude osposobljena za brzine od 120 kilometara na sat, osovinsko opterećenje od 22,5 tona po osovini i elektrificirana, prenosi Fonet.

Izvođači radova su konzorcijum "Karin Komerc MD" iz Veternika i RŽD Internešnl, a ugovor o realizaciji ovog projekta sa njima su 12. juna potpisali Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Infrastruktura železnice Srbije.

Vrednost posla je oko 86,7 miliona evra, a predviđeno je da bude završen za 14 meseci od dana uvođenja u posao.

Ugovor predviđa rekonstrukciju pruge dužine 26,63 kilometara za brzine do 120 kilometara na sat, kao i obnovu staničnih zgrada u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, stajališta Javno skladište i Hajdukovo, ali i rekonstrukcija 13 putnih prelaza u nivou i dva pothodnika u Paliću i Horgošu.

Počeli pripremni radovi Subotica-Horgoš
(Izvor: Infrastrukture železnice Srbije)

Pruga Subotica - Horgoš će se u stanici Subotica priključivati na brzu prugu Beograd - Budimpešta i tokom izgradnje i na srpskoj i na mađarskoj teritoriji predstavljaće alternativni pravac za odvijanje saobraćaja vozova, posebno teretnih.

Projekat modernizacije pruge Subotica - Horgoš proglašen je za Projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju juna prošle godine.

Pruga Subotica - Horgoš -granica sa Mađarskom je neelektrificirana, regionalna i prekogranična pruga, koja povezuje regionalne centre na teritoriji Srbije i Mađarske. Pruga se iz Subotice i Horgoša preko državne granice, nastavlja na mađarskoj teritoriji u dužini od 12,6 km do Segedina. Izgrađena je 1885. godine, kao deo tada izuzetno značajne železničke magistrale Baja - Subotica - Segedin.

Inače, na pruzi Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom železnički saobraćaj se ne odvija od 2014. godine, zbog tadašnje situacije sa migrantima kada je Mađarska zatvorila manje granične prelaze i sve usmerila na Kelebiju, što je za posledicu imalo potpuno smanjenje, a zatim i ukidanje putničkog i teretnog saobraćaja.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...