Posvećenost železnici

BM

Ministri infrastrukture i saobraćaja zemalja Zapadnog Balkana potpisali su danas u Beogradu na prvom regionalnom Železničkom samitu deklaraciju "Posvećenost železnici", čiji je cilj da se železnica "vrati na pravi kolosek", što podrazumeva da bude "zelena i održiva", i da poveže države regiona, ali i region i Evropu. (Beograd, 13.09.2021 - otvaranje Železničkog samita Zapadnog Balkana 2021. u Beogradu)

Na skupu u hotelu Hajat, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija modernizovati i rehabilitovati više od 1.000 kilometara pruge i navela da su ti planovi trenutno ili u fazi pripreme ili se već reallizuju. Navela je da je vrednost tih projekata oko 6,5 miljardi evra i naglasila da je Koridor 10 koji prolazi kroz Srbiju prepoznat kao značajan koridor u putnom i železničkom saobraćaju Evrope.

Prioritet Vlade Srbije je ulaganje u železničku mrežu da bi delovi Srbije bili međusobno povezani, ali i da bi Srbija bila povezana sa susedima, dodala je Brnabićeva. Istakla je da je 2021. godina - godina sprske železnice i zelene agende Srbije. Naglasila je da je da je cilj dobro povezan, stabilan i prosperitetan region Zapadnog Balkana u okviru Evropske unije (EU).

Posvećenost železnici
Beograd, 13.09.2021 - otvaranje Železničkog samita Zapadnog Balkana 2021. u Beogradu
(predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić)
(Izvor: FoNet)

Kako je rekla, Srbija je "na putu" da do kraja godine završi brzu prugu od Beograda do Novog Sada i da započne radove na pruzi od Novog Sada do granice sa Mađarskom. Dodala je i da se "aktivno radi" na projektonoj dokumentaciji za brzu prugu od Beograda do Niša, što će, ukazala je, velikim delom finansirati EU kroz bespovratna sredstva. U fazi pripreme ili planirane realizacije su i pruge od Niša do Dimitrovgrada, od Subotice do Segedina, pruga Pančevo-Vršac-granica sa Rumunijom i pruga Valjevo-granica sa Crnom Gorom, prenosi Fonet.

Na skupu pored ministara saobraćaja zemalja Zapadnog Balkana i država sa kojima se region graniči, učestvuju i predstavnici Evropske komisije (EK) i profesionalci iz oblasti železničkog saobraćaja. Teme skupa su unapređenje regionalne i evropske saobraćajne politike i izgradnja digitalizovanih i održivih sistema železničkog saobraćaja u regionu.

Kao prioriteti skupa istaknuti su ponovno uspostavljanje mreže vozova u cilju bolje povezanosti u regionu i EU, unapređenje procesa digitalizacije sistema železnica u oblasti razmene podataka kod prekograničnog prevoza putnika i robe, poboljšanje bezbednosti pružnih prelaza kao i otvaranje železničkog tržišta.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...