Rekonstruisano 20 tunela na “Šarganskoj osmici”

BM

Na trasi muzejsko-turističke pruge "Šarganska osmica" u Mokroj Gori završena je rekonstrukciju 20 tunela, a bezbednost na najatraktivnijoj turističkoj pruzi u Srbiji uoči letnje sezonu sada je značajno poboljšana, saopštila je danas kompanija Infrastruktura železnice Srbije. (Foto: infrazs.rs)

Reč je o prvoj popravci skoro svih tunela u stogodišnjoj istoriji čuvene pruge uskog koloseka "Šarganska osmica", a izvedenim radovima na tunelima obezbeđena je njihova statička stabilizacija za naredne tri decenije, prenosi Fonet.

"Radnici Infrastrukture železnica Srbije kompletno su uredili unutrašnjost 20 tunela, tako što su postavljene drenažne bušotine koje su omogućile odvođenje vode, a na zidovima tunela posebnom metodom postavljen je novi sloj betona", ističe se u saopštenju.

Navode i da je, zbog specifičnosti te pruge, prevoz radnika i opreme i materijala obavljan uz pomoć male drezine, stare više od pola veka, koja je bila posebno prilagođena za ovu namenu.

"Na ulaze u svaki od tunela postavljeni su jednoobrazni brojevi koji označavaju naziv tunela, a obnovljen je i natpis 'Aleksandar' na najdužem tunelu".

"Šarganska osmica" je deo trase uskokolosečne pruge koja je puštena u saobraćaj 1925. godine i povezivala je Beograd, Sarajevo i Dubrovnik.

Ukidanjem pruge uskog koloseka 1974. godine prestao je i železnički saobraćaj na "Šarganskoj osmici", a četvrt veka nakon toga je obnovljena kao muzejsko-turistička pruga i danas predstavlja najatraktivniju turističko - muzejsku železnicu u Evropi, koja godišnje privlači desetine hiljada domaćih i stranih turista.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...