Slovenačke železnice najavile širenje na Hrvatsku i Srbiju

BM

Slovenačke železnice su privukle ulagača u teretni prevoz i najavljuju širenje na Hrvatsku i Srbiju, otkrio je Dušan Mes, direktor Slovenskih železnica, nakon najave skorog zaključenja sporazuma o ulasku češkog EPH Holdinga u vlasničku strukturu kćerke firme Slovenskih železnica za teretni prevoz.

Objavivši skoro zaključenje sporazuma o ulasku češkog EPH Holdinga u vlasničku strukturu kćerke firme Slovenačkih železnica za teretni prevoz, direktor Slovenačkih železnica Dušan Mes je najavio je širenje ove kompanije na susedna tržišta – u Hrvatskoj i Srbiji.

“Sa svežim kapitalom, koji će teretni prevoz dobiti kroz saradnju s EPH Holdingom, preuzeli bi određene firme, između ostalih i u Hrvatskoj i Srbiji”, najavio je Mes u intervjuu za slovenački Dnevnik, a koji prenosi hrvatski Jutarnji list.

Mes nije precizirao koje su tačno kompnije u regionu na meti SŽ Teretni prevoz.

Češki holding trebao bi preuzeti 49 odsto vlasništva u SŽ Teretni prevoz, a procenjuje se da će ga to koštati oko 80 miliona evra. U ovoj kćerki firmi SŽ zaposleno je 1.200 radnika, a tokom 2018. godine poslovala je s osam miliona evra dobiti.

Iznoseći detalje pregovora s EPH Holdingom Mes je naveo kako je postignut dogovor o iznosu dokapitalizacije i poslovnim planovima za SŽ Teretni prevoz do 2030. godine. Preostaje da se sa češkim ulagačem postignu dogovori o postojećim ugovorima Teretnog prevoza s ostalim firmama unutar sastava slovenačkih državnih željeznica.

Slovenačke železnice oglasile su potragu za strateškim investitorom u teretni prevoz 2016. godine. Osim s EPH-om pregovarali su sa još šest ulagača, između ostalog iz Austrije, Nemačke, Poljske i Rusije.

Iako mu je osnovni biznis energetika, EPH Holding, jedna od najvećih čeških kompanija u vlasništvu Daniela Kretinskog, poslednjih je godina sve preduzimljiviji ulagač u transport i logistiku. U sastavu holdinga je oko 70 firmi u Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Francuskoj.

S obzirom na raspostranjenost poslovanja EPH-a u Evropi, slovenski mediji procenjuju da bi se Slovenačkim železnicama, ali i slovenačkoj privredi u celini, mogle otvoriti brojne prilike za povećanje prihoda i investicije. Od spomenutog dogovora državnih železnica i EPH-a, mogla bi, između ostalih, profitirati i luka Koper, navode mediji u Deželi.

Tokom 2018. godine EPH Holding je ostvario prihod od sedam milijardi evra. Kompanija ima oko 25.000 zaposlenih, a najveći je proizvođač električne energije u Češkoj, vlasnik je najvećih rudnika lignita u Nemačkoj i jedan od najvažnijih trgovaca ruskim gasom u Evropi.

Daniel Kretinski, čije bogatstvo magazin Forbs procenjuje na tri milijarde dolara, svrstavajući ga među hiljadu najbogatijih ljudi na svetu u 2019. godini, osnovao je EPH Holding 2009. godine kapitalom svoje J&T grupe, koja je u Hrvatskoj prisutna kroz ulaganja u negdašnju Vaba banku i riječki Novi list. U EPH uložio je i fond PFF Petra Kellnera, najbogatijeg Čeha, čiji se imetak procenjuje na 15 milijardi dolara.

Ako se ostvare spomenute najave Dušana Mesa o regionalnom širenju SŽ-a Teretni prevoz, na meti slovenačkih i čeških ulagača mogao bi se naći HŽ Cargo, kojeg je Vlada Zorana Milanovića neuspešno pokušala privatizovati 2013. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...