Umesto dizel Srbija će sa „Ruskim železnicama“ praviti lokomotive na gas

BM

„Ruske železnice“ razmatraju predlog da u Srbiji napravimo zajedničku kompaniju za lokomotive na gas, što bi bilo od velikog značaja za našu privredu, rekla je prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, tokom jučerašnjeg sastanka sa Sergejom Pavlovim, prvim zamenikom generalnog direktora „Ruskih železnica“.

„Ruske železnice“ su jedna od najboljih svetskih kompanija koja izvodi radove na najtežem i najvećem projektu u ovom delu Evrope – izgradnji brze pruge od Beograda do Budimpešte. Krajem sledeće godine od Beograda do Novog Sada voziće se brzinom od 200 km/h, istakla je prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, tokom jučerašnjeg sastanka sa Sergejom Pavlovim, prvim zamenikom generalnog direktora „Ruskih železnica“.

Mihajlovićeva je sa njim o tekućim i budućim infrastrukturnim projektima u železničkom saobraćaju razgovarala u prisustvu ambasadora Ruske Federacije u Beogradu, Aleksandra Bocan Harčenka.

„Ruska država je naš prijatelj i partner i danas smo razgovarali i o novim projektima, o kojima je bilo reči i između naša dva predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, pre svega nastavku rekonstrukcije barske pruge od Valjeva do Vrbnice i izgradnji jedinstvenog dispečerskog centra. Očekujemo da prilikom posete generalnog direktora RŽD u aprilu potpišemo sporazum o rekonstrukciji pruge, ali i položimo kapsulu i obeležimo početak radova na izgradnji ovog dispečerskog centra“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade rekla je da je ponosna na podršku Ruske Federacije i dodala da RŽD razmatra predlog da u Srbiji napravi zajedničku kompaniju za lokomotive na gas, što bi bilo od velikog značaja za našu privredu.

zeleznice

Sergej Pavlov dodao je da se radovi na deonici brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada izvode po ugovorenoj dinamici i da je ona deo saobraćajnog koridora kojim će vozovi ići 200 kilometara na sat.

„Pored aktuelnih projekata, razgovarali smo i o novim aktivnostima, pre svega barskoj pruzi i jedinstvenom dispečerskom centru. Mi u Srbiji na gradilištima imamo 1.500 radnika i srećni smo što sa svojim srpskim kolegama možemo da podelimo znanje i iskustvo“, rekao je Pavlov.

Ambasador Bocan Harčenko zahvalio je potpredsednici Vlade i ministarstvu na dobroj sveobuhvatnoj saradnji i podršci, što je izuzetno važno za uspešnu implementaciju projekata.

„Ponosni smo što su „Ruske železnice“ deo razvoja Srbije i realizacije projekata u vašoj zemlji. Razvoj infrastrukture je ključan za integraciju Srbije u Evropu, siguran sam da ćemo i dalje pospešivati saradnju u oblasti infrastrukturnih projekata“, rekao je ruski ambassador.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...