Brzom prugom od Budimpešte do Pireja

BM

Zajednički poziv Srbije, Mađarske i Kine Severnoj Makedoniji i Grčkoj da postanu deo projekta brze pruge, kako bi se obezbedio brži transport železnicom od Budimpešte do luke Pirej.

Delegacije Srbije, NR Kine i Mađarske danas su se na sastanku trilateralne radne grupe za izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta dogovorile da pozovu Severnu Makedoniju i Grčku da se pridruže ovom projektu.

“Razgovarali smo o tome da nije dovoljno samo da postoji brza pruga od Beograda do Budimpešte, nego da ovaj važan koridor produžimo i pozovemo Severnu Makedoniju i Grčku da se priključe ovom projektu, kako bismo dobili pravi i potpuno modernizovan železnički koridor koji uključuje Budimpeštu, Beograd, Skoplje i Luku Pirej. Strateško opredeljenje Srbije je regionalno povezivanje i spremni smo da pružimo podršku da se ove dve države uključe u pomenuti železnički koridor. Završili smo putni Koridor 10, a završetkom železničkog doprinećemo privrednom rastu zemlje i boljem standardu građana, što nam je i glavni cilj”, rekla je prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koja je bila domaćin Osmog sastanka Trilateralne radne grupe Srbije, Mađarske i NR Kine za projekat rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd-Budimpešta.

Mihajlovićeva je rekla da je danas razgovarano o svemu što je do sada urađeno na ovom projektu i šta je još potrebno da bi pruga bila operativna, ne samo za prevoz putnika, nego i za sve veći prevoz robe.

“Ponosni smo da je ideja od pre pet godina kineskog predsednika, mađarskog premijera i tadašnjeg premijera Srbije, a današnjeg predsednika Srbije, dala rezultate kakve imamo danas, da se radovi na dve deonice od Beograda do Novog Sada ubrzano izvode i da očekujemo i na deonici od Novog Sada do Subotice da počnu u prvom kvartalu 2020. Projekat brze pruge je deo globalne kineske inicijative “Jedan pojas, jedan put”, ali pokazuje i partnerski i prijateljski odnos NR Kine, Mađarske i Srbije”, rekla je Mihajlovićeva naglašavajući da se svi projekti koje Srbija radi sa kineskim kompanijama rade u skladu sa evropskim standardima i da svi radovi moraju imati potvrdu da su rađeni u skladu sa tim standardima. “Konkretno za brzu prugu jasno piše u ugovorima da sve što se radi mora biti u skladu sa evropskim standardima, što će kontrolisati posebno notifikaciono telo izabrano na tenderu”.

Mihajlovićeva je istakla da Srbija i NR Kina imaju posebne prijateljske i bilateralne odnose, zahvaljujući saradnji dva predsednika, te da vrednost trenutnih zajedničkih projekata iznosi pet milijardi evra, dok je za potencijalne projekte planirano još toliko.

“Modernizacija brze pruge od Beograda do Budimpešte najvažniji je projekat u ovom regionu. Ponosni smo što smo deo globalnog projekta “Pojas i put”, ali smo ponosni i na činjenicu da je NR Kina prisutna ne samo u infrastrukturi, već i u drugim kapitalnim projektima i što nam kineski partneri prenose svoje znanje, iskustvo i nove tehnologije”, rekla je ona.

Govoreći o rokovima za izgradnju brze pruge na teritoriji Srbije, Mihajlovićeva je rekla da je očekivanje kineskog izvođača da radovi na deonici Beograd - Stara Pazova budu završeni na jesen 2020, a da budu verifikovani do kraja te godine.

“Druga deonica, od Stare Pazove do Novog Sada, gde radi ruski RŽD, trebalo bi da po dinamičkom planu bude završena do novembra 2021. godine i da do kraja 2021. bude operativna pruga između Beograda i Novog Sada. Na trećoj deonici, Novi Sad - Subotica očekujemo da radovi počnu u prvom kvartalu iduće godine, trajaće najmanje dve godine, a očekujemo da i mađarska strana u slično vreme završi radove na svojoj teritoriji”, rekla je potpredsednica Vlade.

Ning Đidže, potpredsednik Nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine je čestitao na uspešno održanom sastanku tri delegacije i dodao da su danas vođeni važni razgovori za nastavak realizacije ovog projekta, koji treba da bude primer saradnje između NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

“Uz zajedničke napore i podršku, izgradnja deonice brze pruge kroz Srbiju dobro napreduje. Očekujemo da 2020. bude gotova deonica od Beograda do Stare Pazove i da započne izgradnja treće deonice od Novog Sada do Subotice. Drago nam je da se kineska tehnologija i oprema koriste u realizaciji ovog važnog projekta. Iskrena zahvalnost Vladi Srbije na snažnoj podršci”, rekao je Đidže dodajući, takođe, da će se analizirati cela relacija od Budimpešte do Luke Pirej, i podsetio da se povećava obim teretnog saobraćaja na ovoj liniji u odnosu na period od pre pet godina. “Sada je važno da sve tri strane ulože napore da se olakšaju granične procedure, jer je u pitanju važan koridor koji doprinosi boljem povezivanju ne samo Mađarske i Srbije, nego i čitavog regiona”.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Mađarske, Laslo Palkovič, rekao je da je projekat brze pruge Beograd-Budimpešta osmišljen ne samo za transport iz NR Kine ka drugim delovima sveta, nego je i mnogo više od toga.

“Ovde se radi o tome kako da uspešno sarađujemo sa NR Kinom, ali i da sarađujemo bolje između sebe u centralnoj i istočnoj Evropi. Ovaj projekat je veliki rezultat saradnje tri strane i primer za ostale projekte u centralnoj i istočnoj Evropi”, rekao je Palkovič, i dodao da će se sledeći sastanak trilateralne radne grupe održati u Mađarskoj.

Palkovič je upoznao Mihajlovićevu sa trenutnom dinamikom realizacije projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge na teritoriji Mađarske i naglasio da odnosi Srbije i Mađarske postaju sve snažniji u različitim oblastima.

Na sastanku su razmatrane i mogućnosti za rešavanje problema u vezi sa dugim zadržavanjem na graničnim prelazima, kroz pojednostavljivanje graničnih procedura i proširivanje graničnih prelaza.

Dve delegacije razgovarale su i o saradnji i na drugim infrastrukturnim projektima, u drumskom i vodnom saobraćaju, među kojima su izgradnja Ipsilon kraka, obilaznice oko Subotice i izgradnja brodske prevodnice na Tisi

Posle sastanka trilateralne radne grupe šefovi delegacija, potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, potpredsednik Nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine, Ning Đidže, i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Mađarske, Laslo Palkovič, potpisali su zapisnik sa zaključcima sastanka.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...