Saradnja u oblasti železničkog saobraćaja

BM

U saradnji s kineskim kompanijama realizujemo nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, jedan od njih je i modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, rekla je prof. dr Zorana Mihajlović prilikom sastanka sa sa kineskim partnerima.

“Odnosi dva predsednika i naše dve zemlje su sve bolji, što doprinosi bržem razvoju Srbije. U saradnji s kineskim kompanijama realizujemo nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, jedan od njih je i modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, kao deo globalne inicijative “Jedan pojas, jedan put”. Pokrećemo i nove projekte i verujem da prostora za saradnju ima i sa vašom kompanijom”, rekla je prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prilikom današnjeg sastanka sa predsednikom kineske kompanije CRRC ZELC Fu Čengđunom, sa kojim je razgovarala o mogućnostima saradnje u oblasti železničkog saobraćaja.

Mihajlovićeva je istakla značaj interesovanja jedne od najboljih svetskih kompanija u oblasti železničkog transporta u trenutku kada Srbija pokreće veliki investicioni ciklus u infrastrukturi vredan pet milijardi evra, i dodala da dve zemlje odlikuju dobri odnosi.

Fu Čengđun se složio da je prijateljstvo dve zemlje i dva naroda na najvišem nivou, te da odnosi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i NR Kine Si Đinpinga predstavljaju pokretačku snagu za dalji razvoj.

“Svedoci smo lepe budućnosti i razvoja saobraćajne infrastrukture Srbije. Nakon uspešne saradnje sa EPS-om u okviru projekta Kostolac pre par godina, želimo da razmotrimo moguće načine nastavka saradnje i pružimo doprinos razvoju transporta u vašoj zemlji. Naša kompanija jedna je od najuspešnijih u proizvodnji železničkih vozila i šinske opreme. Razvijamo inovativne tehnologije i posebno smo fokusirani na električne lokomotive, transportna vozila, EMU i hibridne tehnologije”, rekao je Fu.

Sastanku su prisustvovali i direktori “Infrastruktura železnice Srbije” i “Srbija voza”, Miroljub Jevtić i Jugoslav Jović.

Na kraju sastanka sagovornici su razmenili poklone - potpredsednica Vlade poklonila je predsedniku kompanije CRRC ZELC srpsku azbuku u zlatovezu, rad žena sa sela u okviru inicijative “Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima”, dok je ona od kineskog kolege dobila maketu voza koje ova kompanija proizvodi i koji se mogu naći i na srpskim prugama.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...