Kina: ove godine novih 6.800 km pruga

M. L.

Skoro pola pruga planiranih za gradnju ove godine – visokobrzinske. Kina ima više brzih pruga (TGV) nego čitav ostali svet
(Šangaj - nova železnička stanica - TGV vozovi)

Kina nastavlja i ove godine bum u gradnji takozvanih visokobrzinskih pruga (TGV-train grande vitesse). Lane je u ovoj zemlji izgrađeno 4.683 kilometera železničkih pruga, od toga čak 4.100 kilometara visokih brzina. Ove godine, kako javlja Rojters, biće izgrađeno 3.200 kilometara TGV pruga i 3.600 kilometara ostalih.

kina-tgv-peking-

Peking, TGV vozovi na Zapadnoj železničkoj stanici u glavnom gradu Kine

Lane je u gradnju pruga uloženo 117 milijardi dolara. Investicije su se ubrzano počele povećevati u drugoj polovini godine čime, kako tumači ova agencija, vlada  nastoji da podrži ekonomski rast koji je počeo slabiti, mada je i dalje na godišnjem nivou iznad šest posto i osetno je veći od svih zemalja u svetu.

Kina ima mrežu TGV pruga od 29 hiljada kilometara koja čini oko dve trećine ukupne mreže daljinskih pruga. Španija ima 3.200 hiljada kilometara TGV pruga, Nemačka (3.038), Japan (2.765), Francuska, koja je bila pionir i lider u gradnji ovih pruga, danas je na petom mestu (2.647)... Pretprošle godine kineski vozovi su prevezli više od tri milijarde putnika.

Ubrzano se odvija i razvoj kineskog vazdušnog saobraćaja. Planira se da će se do 2035, udvostručiti broj putničkih aerodroma, na 450.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...