Kina otvorila železničku liniju sa Iranom

M. L.

Kina, u vreme kada SAD spremaju nove ekonomske sankcije Iranu, pojačava trgovinske veze sa ovom važnom zemljom Bliskog Istoka
(foto, Kontejnerski voz iz Kine za Evropu)

Iz severnokineskog grada Pa Jen Nur je, kako saznaje internet server nemačkog nedeljnika Špigl (Spiegl), u četvrtak krenuo prvi teretni voz iz Kine za glavni grad Irana Teheran. Voz, natovaren semenom suncokreta, trebalo bi ovu trasu od 8.352 kilometara da savlada za 15 dana, tojest 20 dana brže nego što bi trajalo putovanje brodom. Time je Peking, koji je odmah oštro kritikovao povlačenje SAD iz međunarodnog sporazuma sa Iranom, preduzeo i prvi praktični korak u smeru održavanja i jačanja ekonomskih odnosa s Teheranom.

kina-putevi-svile-

Predlog kineskih puteva svile

Pre dve godine, po okončanju međunarodnih sankcija protiv Irana, između ove dve zemlje dogovoreno je da u narednih deset godina svoju međusobnu trgovinsku razmenu više nego udesetostruče tj povećaju je na 600 milijardi dolara. Za Peking je spoj sa Iranom važan deo novog Puta svile – velkikog infrastrukturnog projekta u čijem okviru treba da nastanu novi ekonomskii koridori od Kine do Evrope i do Afrike.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...