Grčka i Bugarska hoće da spoje svoje luke i železnicom

M. L.

Grčke egejske luke Solun, Kavala i Andropulis povezaće se brzom železnicom sa bugarskim crno-morskim lukama Burgas i Varna i lukom na Dunavu Ruse
(foto, grčki i bugarski premijeri juče u Kavali)

Grčka i Bugarska nameravaju da povežu svoje najvažnije luke brzom železnicom. Ta veza biće alternativa sve opterećenijem brodskom putu kroz Bosfor i Dardanele i povezaće najvažnije grčke egejske luke sa bugarskim lukama na Crnom moru i Dunavu.

O tome su, kako javlja AP,  memorandum potpisali resorni ministri dveju zemalja, u prisustvu premijera dve zemlje Aleksisa Ciprasa (Tsipras) i Bojka Borisova, na sastanku u grčkom primorskom gradu Kavala.

Cipras je ovaj plan označio kao važan za napredak i razvoj obe zemlje, kao i celog Balkana.

"Nova železnička veza stvoriće nove razvojne šanse u saobraćaju i turizmu", dodao je on.

Projekat računa sa železničkim povezivanjem egejskih luka Solun, Kavala i Aleksandropulis, sa bugarskim crnomorskim lukama Burgas Varna i bugarskom lukom na Dunavu Ruse.

Postojeće železničke veze između Grčke i Bugarske su zastarele. Modernizacija se nalazi tek u fazi planiranja. Sa završetkom te faze se ne računa pre 2022. Projekat bi veliki delom trebalo da bude finansiran iz strukturalnih fondova EU, a računa se i na sredstva privatnih investitora, saopšteno je iz grčkih vladinih izvora.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...