Posle četiri decenije počinje obnova barske pruge

Z. Knežević

U martu 2015. godine počeće a do aprila 2017. godine treba da bude završena obnova dela pruge od Beograda do Bara - deonica od Resnika do Valjeva. Ugovor o tom poslu danas su potpisali generalni direktor preduzeća Infrastruktura Železnice Srbije Goran Maksić i generalni direktor kompanije ruskih železnica RŽD International Sergej Pavlov. (foto: Tanjug)

Obnova deonice pruge Beograd-Bar, od Resnika do Valjeva u dužini od 77 kilometara, biće finansirana sredstvima ruskog kredita u iznosu od 80 miliona dolara. Ugovor o tom poslu danas su potpisali generalni direktor preduzeća Infrastruktura Železnice Srbije Goran Maksić i generalni direktor kompanije ruskih železnica RŽD International Sergej Pavlov.

Radovi bi trebalo da počnu u martu 2015. godine i biće završeni u aprilu 2017. godine.

„Nakon, rekonstrukcije ovog dela pruge brzina vozova će sa sadašnjih 30 do 50 kilometara na sat biti podignuta na 120 kilometara na sat, pa će putovanje vozom između Resnika i Valjeva umesto sadašnjih dva sata i 10 minuta trajati sat i 15 minuta,” naveo je direktor Maksić.

Inače, radovi na deonici od Resnika do Valjeva su početak obnove kompletne “barske pruge” kroz Srbiju koja je izgrađena pre 40 godina i od tada nije bilo ozbiljnijih radova na njenom remontu.

Radovi na pruzi između Resnika i Valjeva će se izvoditi u dve faze. Deonica Vreoci - Valjevo će biti završena do početka letnje sezone 2016. godine, nakon čega će početi obnova deonice Resnik -Vreoci.

“Barska pruga je veoma značajna, jer povezuje jadranski basen sa Koridorom 10, pa se nadamo da ćemo uskoro sa ruskim partnerima potpisati ugovor i za modernizaciju deonice pruge Stara Pazova - Novi Sad,” rekao je Maksić.

Generalni direktor kompanije ruskih železnica RŽD Internešnel Sergej Pavlov je istakao da su Ruske železnice veoma zadovoljne saradnjom sa srpskim železnicama.

“Na upravo završenom godišnjem konkursu za izbor najboljeg inostranog partnera Ruskih železnica juče su izabrane upravo srpske železnice. Ta nagrada će danas biti uručena ambasadoru Srbije u Rusiji,” rekao je director Pavlov.

Takođe, Pavlov je najavio da će 15. decembra iz Moskve krenuti za Beograd prva dva od ukupno 27 ruskih vozova, koje je Srbija kupila od Rusije zahvaljujući sredstvima ruskog kredita od 100 miliona dolara.

“Prva dva voza ruska strana isporučuje čak dva meseca pre dogovorenog roka, naglasio je Pavlov.

Potpisivanju ugovora o kreditu za rekonstrukciju pruge Resnik-Valjevo prisustvovao je i Slavoljub Potić, mašinovođa koji je prvi vozom prošao barskom prugom kada je ona izgrađena 1976. godine.

potic

“Prvi sam se provozao prugom sa novinarima a nakon toga sam upravljao vozom koji je bio prethodnica Plavom vozu, kojim je na relaciji Beograd-Bar putovao bivši predsednik Jugolsavije Josip Broz Tito 28. maja 1976. godine,” rekao je Potić i istakaa da mu je “veoma drago što su ga se srpske železnice setile”.

Potić je i izrazio nadu da će “barska pruga ponovo biti u stanju kao pre 40 godina, kada je završena njena izgadnja”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...