Krenuo Štadlerov elektromotorni voz

BM

Promotivnom vožnjom na relacijama od Beograda do Novog Sada i Subotice Železnice Srbije su juče u redovan železnički putnički saobraćaj uključile novi Štadlerov elektromotorni voz.

Železnice Srbije juče su, promotivnom vožnjom na relaciji Beograd – Novi Sad – Beograd uključile u redovan železnički putnički saobraćaj prvu novu elektromotornu garnituru švajcarskog proizvođača Štadlera, kao ICS (Inter Siti Srbija) voz koji će redovno saobraćati na relacijama od Beograda do Novog Sada i Subotice.

“Modernizacija voznih sredstava Železnica Srbije je konačno počela, a uvođenjem novih Štadlerovih vozova u redovan železnički putnički saobraćaj našim sugrađanima ćemo obezbediti kvalitetniji i redovniji prevoz, bliži standardu evropskih železnica”, rekao je generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić na konferenciji za novinare u Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu, i najavio da će u naredne dve nedelje sukcesivno biti uključena u saobraćaj još četiri nova voza na relaciji Beograd – Novi Sad – Subotica.

Stojčić je rekao da je do sada srpskim železnicama isporučeno 17 novih Štadlerovih vozova, od ukupno 21 garniture, kao i da će se ti vozovi postepeno uključivati u redovan saobraćaj širom Srbije.

“Nastojaćemo da nove vozove uključimo u saobraćaj i na drugim elektrificiranim pravcima, kako bi smo lokomotive usmerili na teretni saobraćaj i tako poboljšali usluge i ovog vida prevoza. Prioritet Železnica Srbije je da u što kraćem periodu postignemo konkurentnost, efikasnost i produktivnost”, kazao je Stojčić, i istakao da je poslovodstvo srpskih železnica na početku ove godine, u skladu sa zahtevima Svetske banke, Vlade Republike Srbije i resornog Ministarsva, donelo dinamički plan restrukturiranja. “Naš najveći zadatak, trenutno, je proces restrukturiranja koji se za sada odvija po predviđenom dinamičkom planu. Ovaj složeni proces transformacije podrazumeva modernizaciju infrastrukture, voznih sredstava, savremeno finansijsko poslovanje i obuku kadrova. Realizacija započetih projekata, kao što su završetak radova na izgradnji Žeželjevog mosta i modernizacija pruge na relacijama Ruma-Golubinci, Sopot Kosmajski-Kovačevac, Stara Pazova – Novi Sad i Mala Krsna - Velika Plana omogućiće da se novi vozovi u potpunosti iskoriste sa svim svojim kvalitetima”, rekao je Stojčić i apelovao na zaposlene i sve korisnike železničkih usluga da čuvaju nove vozove kako bi nam duže trajali.

Prema njegovim rečima, švajcarski voz je prošao sva tipska ispitivanja i dobio dozvolu za upotrebu, nakon čega je, kao što je i obećano, uključen u redovan saobraćaj. Preostala četiri voza će, kako je predviđeno ugovorom, biti isporučena Železnicama Srbije do kraja avgusta.

Stojčić je istakao da su novi vozovi napravljeni po najsavremenijoj tehnologiji i da je njihova maksimalna brzina 160 km na sat, ali da će zbog stanja železničke infrastrukture, za sada, saobraćati manjim brzinama.

Izvršni direktor za infrastrukturu i prevoz, Nenad Kecman, je rekao da će se brzina vozova postepeno povećavati, uporedo sa završetkom započetih projekata modernizacije srpskih pruga koji se finansiraju sredstvima ruskog kredita od 800 miliona dolara namenjenih železnici.

“Cilj nam je da voz stiže do Novog Sada za jedan sat a nakon što započete projekte završimo, planiramo i nabavku novih voznih sredstava”, istakao je Kecman.

Sekcija za prevoz putnika Novi Sad u 2014. godini je prevezla oko dva miliona putnika, a predstavnici poslovodstva srpskih železnica izrazili su čvrsto uverenje da će se taj broj, nakon puštanja u saobraćaj novih Štadlerovih vozova, još više povećati.

Železnice Srbije u narednom periodu planiraju intenzivne aktivnosti na definisanju kvaliteta reda vožnje, čistoće i usluga u stanicama kako bi se putnicima pružio zadovoljavajući kvalitet usluga.

“Uporedo sa unapređenjem kvaliteta pruženih usluga, neophodno je povećati i prihod za šta su već pripremljene studije”, rekao je Kecman i najavio brendiranje vozova u regionalnom saobraćaju, kao i remont pet starih ruskih elektromotornih vozova serije 412/416 do kraja godine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...