Gradnja pruge Beograd – Budimpešta startuje krajem godine

J.P.

Studije izvodljivosti za rekonstrukciju železničke pruge Beograd-Budimpešta biće gotove do 15. aprila. Izgradnja pruge počeće krajem ove a treba da bude završena do kraja 2017. godine.

Prvi radovi u Srbiji na početku izgradnje pruge Beograd-Budimpešta počeće krajem godine, najavio je Dejan Trifunović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nakon jučerašnjeg sastanka delegacija Srbije i Mađarske u Budimpešti, na kome je dogovoreno da se studije izvodljivosti za rekonstrukciju železničke pruge finalizuju do 15. aprila.

Kineska strana će svoju studiju završiti do 30. juna ove godine, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

“Na sastanku u Budimpešti smo međusobno razmenili plan aktivnosti u vezi izrade studije opravdanosti, tako da su one u potpunosti koordinirane. Studija će biti, sa obe strane, završena do 15. aprila i dostavljena kineskoj strani,” najavio je Trifunović.

Prenoseći utiske sa sastanka deleagcije Ministarstva saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Trifunović je naglasio da je projekat rekonstrukcije pruge Beograd - Budimpešta jedan od ključnih projekata u narednom periodu, koji treba da se realizuje do kraja 2017. godine.

“Ovo je samo potvrda da Ministarstvo sprovodi u delo ono što je dogovoreno u decembru prošle godine,” rekao je Trifunović i objasnio da se radi o prvom, ali ključnom dokumentu za rekonstrukciju i izgradnju pruge Beograd - Budimpešta.

Trifunović je naglasio da je veoma važno da se projekat realizuje kontinuirano, upravo onako kako je definisano dokumentima koje su premijeri NR Kine, Srbije i Mađarske potpisali 17. decembra prošle godine.

Na sastanku u Budimpešti bilo je reči i o aspektu EU, koja daje punu podršku ovom projektu za povezivanje dve prestonice - Beograd i Budimpeštu.

“Srpska strana ide korak dalje sa ovim projektom, i upravo se definišu sve aktivnosti, kako bi na jednoj od deonica ove pruge, dakle od Stare Pazove do Novog Sada radovi počeli krajem ove godine,” najavio je Trifunović i naveo da je deonica Stara Pazova - Novi Sad, dugačka 44 kilometra, a vrednost investicij je 370 miliona evra.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...