Saobraćaj

NIS pomaže promociju bezbednosti u saobraćaju

„Nedelja bezbednosti u saobraćaju“ u organizaciji NIS-a i Agencije za bezbednost saobraćaja danas se završva tradicionalnim takmičenjem profesionalnih vozača NIS-a, „Vozački izazov 4“ na NIS-ovom poligonu u Zrenjaninu. (foto: Praktični deo obuke u okviru „Nedelje bezbednosti u saobraćaju“ na platou NIS-a)

Srpsku železnicu, ipak, nisu pojeli skakavci

Restrukturiranje Železnica Srbije započeto je pre četvrt veka, godine od tada su “pojeli skakavci” a da li će i Železnice zavisi od Vlade Srbije, koja je zaključno sa današnjim danom trebala da aminuje statusne promene, kako bi od sutra srpska železnice počele da funkcionišu kao četiri organizaciono, upravljački i finansijski samostalne kompanije, kao: Društvo za prevoz robe, Društvo za prevoz putnika, Društvo za upravljanje infrastrukturom i Železnice Srbije AD. “Moramo konačno da ozbiljno poradimo na ovom procesu reformi, da sami sebi pomognemo i iskoristimo pomoć Svetske banke, koja je stroga ali se pozitivno izrazila o onome šta smo već uradili i šta se spremamo da uradimo,” kaže za Balkanmagazin Miroslav Stojčić, generalni direktor Železnica Srbije AD.

Curi vreme Špancima za dovršetak Žeželjevog mosta

Izvođač radova na Žeželjevom mostu trebalo bi uskoro da nastavi taj veliki i važan posao jer mu je, posle izvršene ugovorene uplate, počelo da “curi vreme”, predviđeno za završetak tog projekta, rekao je juče Miroslav Stojčić, generalni direktor Železnica Srbije.

Krenuo Štadlerov elektromotorni voz

Promotivnom vožnjom na relacijama od Beograda do Novog Sada i Subotice Železnice Srbije su juče u redovan železnički putnički saobraćaj uključile novi Štadlerov elektromotorni voz.

Gradnja pruge Beograd – Budimpešta startuje krajem godine

Studije izvodljivosti za rekonstrukciju železničke pruge Beograd-Budimpešta biće gotove do 15. aprila. Izgradnja pruge počeće krajem ove a treba da bude završena do kraja 2017. godine.

EU već dugo kritikuje Nemačku zbog slabosti u bezbednosti letova

Godinama pre tragedije erbasa Džermanvingsa, EU kritkovala Nemačku zbog slabe kontrole bezbednosti u aviokompanijama, a lane u novembru Brisel je i zvanično od Berlina zatražio da reši mnoštvo problema koji u toj oblasti već dugo postoje
(foto, nemačka kancelarka i francuski predsednik na mestu pada aviona u francuskim alpima pretprošle sedmice)

Srpske pruge interesantne francuskim privrednicima

Francuzi došli da se upoznaju sa aktuelnim projektima srpskih železnica i da vide na koji način mogu da se uključe u projekte izgradnje, nabavke materijala, modernizacije i rekonstrukcije železničke infrastructure… posebno ih zanima Prokop i izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte, koju Srbija planira da gradi u saradnji sa Kinom. (Foto Tanjug)

Nema odlaganja za sveobuhvatnu i efikasnu modernizaciju i reforme srpskih železnica

Restrukturiranje Železnica Srbije je proces koji će se odvijati narednih nekoliko godina. Od 1. jula počeće sa radom četiri samostalne kompanije: Društvo za prevoz putnika, Društvo za prevoz robe, Društvo za upravljanje infrastrukturom i Železnice Srbije ad. Tri nova društva bez tereta iz prošlosti.

Počinje modernizacija pruge Ruma-Golubinci

RŽD Internešnal, kompanija Ruskih državnih železnica danas počinje radove na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Ruma-Golubinci na železničkom Koridoru 10, saopšteno je iz Železnica Srbije. Po okončanju radova vozovi će ovom prugom umesto 30 km saobraćati brzinama od 120 km na sat. (foto: RTV, Aleksandar Korom)

Radovi na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta kreću krajem godine

Radovi na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta treba da počnu u poslednjem tromesečju ove godine a u aprilu, pošto budu završеnе studijе izvodljivosti za izgradnju prugе Bеograd-Budimpеšta, ovaj projеkat biti prеdstavljen u Parlamеntu Vojvodinе.