Nema više leda na Dunavu

BM

Razbijen je led na Dunavu pa se EPS-ov ledolomac Greben vratio u matičnu luku. Dozvoljena je plovidba celim tokom Save i Dunava.

Usled poboljšanja hidrometeoroloških uslova i preduzimanja svih potrebnih mera borbe protiv leda na rekama, danas je ukinuta obustava plovidbe na celom toku Dunava i Save kroz Srbiju. Posle uspešno obavljenog zadatka razbijanja leda EPS-ov ledolomac Greben vraćen je u matičnu luku nizvodno od HE Đerdap 1.

Lomeći ledene sante na Dunavu i Savi, ledolomac Greben je na putu proveo 31 dan i prešao oko 3.000 kilometara, saopšteno je iz EPS-a.

Posada i brod biće u pripravnosti sve dok zima ne popusti, i spremni da u svakom trenutku isplove i obave sve zadatke koje pred njih postave nadležni.

Borba srpskih ledolomaca i brodova potiskivača sa ledom, kojima su se kasnije priključila i četiri mađarska ledolomca, trajala je više od mesec dana, tokom kojih su razbijani ledeni čepovi na Dunavu kod Apatina, Dalja, Đerdapa, Surduka, Novih Banovaca, Grocke i Smedereva, saopšteno je  iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastructure.

Zahvaljujući predanom radu zaposlenih u MGSI, lučkim kapetanijama, inspekciji bezbednosti plovidbe, Direkciji za vodne puteve i drugim nadležnim državnim organima, brodarskim kompanijama, kao i pravovremenoj pomoći Mađarske, situacija na rekama je tokom trajanja elementarne nepogode bila sve vreme pod kontrolom i izbegnuto je da materijalna šteta bude još veća.

Potpuna zabrana plovidbe na Savi i Dunavu uvedena je 8. januara, nakon što je prethodno obustavljena plovidba rekom Tisom i hidrosistemom Dunav-Tisa-Dunav. Zabrana plovidbe na Tisi, uvedena 5. januara, i na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, uvedena 6. januara, još uvek je na snazi.

Danas je, takođe, ukinuta i zabrana upotrebe ugostiteljskih objekata u Dunavcu, od Velikog ratnog ostrva do Ušća, kojima je bio zabranjen rad zbog opasnosti od leda koji je naneo oštećenja ovim plovilima tokom trajanja ledostaja na Dunavu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...