Srbija vraća tranzit na svoje puteve

BM

Do septembra biće izgrađeno šest novih traka na graničnom prelazu Batrovci a biće uređeni i prelazi Horgoš, Gradina i Preševo, najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ističući da se saobraćaj vraća i ide preko naše zemlje a da upravo putevi i granični prelazi daju prvi utisak o Srbiji.

Tokom radova na proširenju graničnog prelaza Batrovci na izlasku iz Srbije biće izgrađeno šest novih traka za putnička vozila i kamione, izjavila je danas prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prilikom obilaska započetih radova,

“Prošle godine smo imali ukupno 42 miliona automobila koji su prošli Koridorom 10 kroz našu zemlju, što je skoro tri miliona više u odnosu na prethodne dve godine. Polako se saobraćaj vraća i ide preko naše zemlje i za to moramo da budemo spremni”, rekla je Mihajlovićeva i dodala da upravo putevi i granični prelazi daju prvi utisak o našoj zemlji.

Za nastavak proširenja graničnog prelaza Batrovce u budžetu u ovoj godini obezbeđeno je 465 miliona dinara, a rok za završetak radova je 16. septembar.

“Prošle godine je uloženo 200 miliona dinara, kada je između ostalog, izrađena nova traka za kamione u dužini od 700 metara i osvetljen prilaz graničnom prelazu. Tokom ove godine predviđena je gradnja šest novih traka, biće ih ukupno 18, zajedno sa dodatnim parking mestima", rekla je Mihajlovićeva.

Zorana-Mihajlovic-Batrovci

Potpredsednica Vlade je najavila da će se u narednom periodu uređivati i prelazi Horgoš, Gradina i Preševo, kao i da bi u maju trebalo da počne rehabilitacija prilaza Batrovcima, odnosno dela autoputa Batrovci - Kuzmin u dužini od 21,5 kilometara. “Nadamo se da će rehabilitacija tog puta početi u maju, novac iz kredita je obezbeđen i radovi će koštati oko osam miliona evra”, rekla je Mihajlović.

Pored dodatnih traka za automobile i autobuse na izlazu iz Srbije, radovi na proširenju Batrovaca obuhvataju i proširenje terminala za teretna vozila, sa 20 novih parking mesta. Teretni terminal biće potpuno odvojen od putničkog, sa posebnim režimom ulaska, kontrole i kretanja teretnjaka, sa mehaničkim i elektronskim nadzorom.

Inicijativu za proširenjem gračinog prelaza Batrovci Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrenulo je 2015. godine i obezbedilo sredstva u budžetu za izvođenje radova u 2016. i 2017. Batrovci su najfrekventniji granični prelaz u Srbiji, na kojem je u prethodnih 10 godina, za oko 70 odsto povećan obim saobraćaja. Ovim graničnim prelazom godišnje prođe više od 2.000.000 vozila, od čega oko 350.000 teretnih.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...