Elektromobilima dozvoljena veća brzina u Austriji

M.L.

Na pojedinim deonicama auto-puteva u Austriji automobilima na “čisto” električni pogon ne važi sniženje maksimalne brzine sa 130 na 100 km na sat zbog buke i povećanog opterećenja emisijama CO2.

Elektromobile evropske zemlje podržavaju na razne načine – direktnim dotacijama prilikom kupovine, poreskim olakšicama, besplatnim parkiranjem, omogučavanjem korišćemja žutih traka, oslobađanjem od plaćanja putarine na auto-putevima... A Austrija je tome ovih dana, kako javlja austrijska agencija APA, dodala novinu – vozačima automobile na električni pogon omogućena je viša maksimalna brzina na nekim deonicama auto-puteva.

To se tiče takozvanih IG-L zona na auto-puteva, na kojima je maksimalna brzina za putničke automobile, zbog buke i povećanog opterećenja emisijama CO2, snižena sa uobičajenih 130 na 100 ili 80 km na sat. Vozačima za prekoračenja brzine na tim deonicima ne preti samo uobičajena kazna zbog prekoračenja brzine nego i kazna od 2.000 evra - zbog pojačanog zagađivanja životne sredine. No, automobile koji troše struju na tim deonicama mogu slobodno da se kreću brzinom do 130 km na sat.

Sada u Austriji ima takvih deonica u ukupnoj dužini od 440 kilometara, ali se planira da ih uskoro bude nekoliko puta više. Uvođenje ovakvih deonica ne samo da smanjuje zagadjenost već je i broj saobraćajnih udesa smanjila za oko polovinu.

Ova mera se, međutim, odnosi samo na “čiste” elektromobile, a ne i na vozila na hibridni, odnosno plug-in pogon.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...