Kina ima najveću mrežu za punjenje elektromobila

BM

Po proivodnji električnih i hibridnih automobila Kina je među najboljima, a po veličini mreže za punjenje elektromobila, koja broji 5.526 stanica, apsolutni je prvak sveta.

Industrija vozila koja koriste nove izvore energije odlično napreduje u Kini. Broj električnih i hibridnih automobila trenutno premašuje milion, što je rast za oko 200 odsto godišnje, rekao je za Kina radio internešenel Dung Jang, zamenik šefa Kineske asocijacije za proizvodnju automobila (CAAM).

Dung je na sastanku CAAM naveo da su tri kineska preduzeća, koja proizvode električne i hibridne automobile i sedam onih koja proizvode baterije stavljena na listu 10 najboljih na svetu u automobilskoj industriji 2016. godine.

Uz to, kineski Stejt grid je, kako pišu tamošnji mediji, izgradio najveću mrežu za punjenje električnih vozila na svetu. Online sistem koji se koristi već godinu i po dana u ovom trenutku povezuje više od 167.000 stanica za punjenje koje su se dosad koristile skoro 17 miliona puta.

Kompanija Stejt grid koristi više od 45 000 punilišta, a ostatkom upravlja 17 drugih operatera u tom sektoru. Sistem radi tako da pomaže vozačima koji koriste elektromobile da pronađu najbliže stanice za punjenje i da plate uslugu.

U posljednjih 11 godina Stejt grid je izgradio 5.526 stanica, odnosno 40.000 stubova za punjenje u 121 gradu u 16 kineskih pokrajina. Prosečna udaljenost između dve susedne stanice je 50 kilometara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...