Izgradnja auto-puta Surčin-Obrenovac kreće 1. marta

J.P.

Od 1. marta kreće izgradnja auto-puta Surčin-Obrenovac, , ove godine ćemo imati završen auto-put od Obrenovca do Preljine, železničkim Koridorom 10 će se, posle rekonstrukcije vozovi kretati brzinom od 100 - 110 kilometara na čas a radovi na deonici Stara Pazova-Novi Sad, koja je deo brze pruge Beograd-Budimpešta, počeće u maju, najavila je prof. dr Zorana Mihajlović na konferenciji za novinare povodom realizacije kineskih i ruskih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Radovi na izgradnji auto-puta Surčin-Obrenovac trebalo bi da počnu 1. marta u zoni novog mosta na Savi, koji će biti deo ove deonice, rekla je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović na konferenciji za novinare povodom realizacije kineskih i ruskih infrastrukturnih projekata.

"Imamo spremnu projektnu dokumentaciju, a završena je i eksproprijacija u zoni mosta", rekla je Mihajlovićeva, napominjući da će se dozvole za gradnju na ovoj deonici izdavati fazno.

Rok za završetak radova na izgradnji ove deonice je novembar 2019. godine.

Mihajlovićeva je rekla da očekuje da radovi na deonicama od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine 50,2 kilometra, koje gradi kineska kompanija Šandong haj spid grup, budu završene u roku, odnosno u novembru 2017. godine.

“Na taj način, ove godine ćemo imati završen auto-put od Obrenovca do Preljine”, dodala je Mihajlovićeva podsećajući da je ukupna vrednost infrastrukturnih projekata sa NR Kinom 2,45 miliona dolara, od čega su 1,44 milijarde dolara vrednost projekata u oblasti saobraćaja.

Na pitanje o grčkom Aktoru za četiri deonice istočnog Koridora 10 ministarka je izrazila očekivanje da će i tu biti ispoštovan predviđeni rok za završetak Koridora 10, odnosno da će biti završen do kraja ove godine ili u prvom tromesečju 2018. godine.

Komentarišući da mora više ljudi da bude na Aktorovim deonicama i da očekuje da je Koridori Srbije izveste kakav plan imaju da se problem reši Mihajlović je konstatovala: “Rešavali smo i teže stvari, rešićemo i ovo."

Na pitanje kako idu radovi na deonici Srpska Kuća - Levosoje na jugu Koridora 10 Mihajlovićeva je rekla da je bio preprojektovan deo kod Južne Morave, da je sada to na revizionoj komisiji i da će taj problem biti rešen.

Govoreći o kreditu Ruske Federacije za modernizaciju železnice Mihajlovićeva je rekla da su od ukupne vrednosti, 941 milion dolara, uključujući i učešće Srbije, već ugovoreni projekti u vrednosti od blizu 700 miliona dolara.

"Oko 240 kilometara biće rekonstruisano iz ruskog kredita, između ostalog i šest deonica na železničkom Koridoru 10, kojima će se vozovi kretati brzinom od 100 - 110 kilometara na čas", rekla je Mihajlovićeva.

Rekonstrukcija dela pruge Beograd - Bar od Resnika do Valjeva biće završena u novembru.

Potpredsednica Vlade je najavila da će radovi na deonici Stara Pazova-Novi Sad, koja je deo brze pruge Beograd-Budimpešta, početi u maju, kad je planiran i novi sastanak sve tri strane učesnice u ovom projektu - Kine, Mađarske i Srbije.

“Vlada Srbije je u januaru donela odluku da firme koje uzimaju kredite, poput Koridora Srbija, Puteva Srbije, Srpskih železnica i drugih, svakog 20. u mesecu daju izveštaj o povlačenju kredita”, izjavila je danas potpredsednica Vlade i istakla da Ministarstvo na čijem je čelu ima potpuno pravo da obustavi subvencije za te kompanije, ako to nije u skladu sa predvidjenom dinamikom.

“Ukoliko se najmanje tri puta u toku godine dese takve stvari, tražići da se direktori tih firmi razreše", istakla je Mihajlović.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...