I Kina planira zabranu benzinskih i dizel automobila

BM

Kina se sprema da zabrani proizvodnju i prodaju benzinskih i dizel automobile, sve kako bi podstakla kupovinu električnih vozila, što će uzdrmati auto-industriju na najvećem svetskom tržištu i odraziti se i na kinesku potražnju za naftom.

Kina, najveće svetsko auto-tržište, sprema se da zabrani proizvodnju i prodaju benzinskih i dizel automobile. kako bi podstakla kupovinu električnih vozila.

Plan Kine dolazi posle odluka Francuske i Britanije o zabrani prodaje takvih automobila i kombija od 2040. Godine - da bi se sprečila emisija štetnih gasova, izveštava Frans pres.

Zamenik kineskog ministra industrije Sin Guobin rekao je da su započeta “relevantna istraživanja”, ali da još nije odlučeno kada će zabrana stupiti na snagu.

"Te mere će sigurno izazvati duboke promene u razvoju naše automobilske industrije", izjavio je zamenik ministra novinskoj agenciji Sinhua.

Kina je prošle godine proizvela 28 miliona automobila, gotovo trećinu ukupnog broja na svetskom nivou.

Proizvođač automobila Volvo, koji je u kineskom vlasništvu, objavio je u julu da će od 2019. godine svi njegovi novoproizvedeni automobili imati električni motor. Kineski Gili, u čijem je vlasništvu Volvo, planira do 2025. proda milion električnih automobila.

Ostale globalne automobilske kompanije, uključujući Reno-Nisan, Ford i Dženeral motors, takođe su posvećene razvoju električnih automobila u Kini.

Proizvođači se bore za deo udela na rastućem kineskom tržištu pre uvođenja novih pravila osmišljenih za borbu protiv zagađenja.

Kina želi da automobili na električni i hibridni pogon do 2025. čine bar petinu ukupno prodatih vozila.

Očekuje se da će Peking u novim kvotama za električna vozila, koje će stupiti na snagu već iduće godine, odrediti da udeo električnih i hibridnih automobila u ukupnoj prodaji pojedinih proizvođača mora da iznosi minimalno osam odsto, da bi 2019. godine taj udeo porastao na 10, a 2020. godine na 12 odsto.

Sin Guobin predviđa da će promene dovesti do “turbulentnog perioda” za automobilsku industriju.

Te promene će se odraziti i na potražnju za naftom u Kini, koja je posle SAD trenutno drugi najveći potrošač ovog energenta na svetu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...