"Alamut" u Ateljeu 212

Milan Đukić

Gostovanje drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane

U beogradskom pozorištu "Atelje 212" 28. oktobra će biti izvedena predstava "Alamut" po istoimenom romanu V. Bartola.

Autor dramatizacije: DUŠAN JOVANOVIĆ

Reditelj: SEBASTIJAN HORVAT
Igraju: Igor Samobor, Radko Polič, Petra Govc, Marko Mandić, Gregor Gruden, Rok Matek, Miha Nemec, Brane Grubar, Uroš Furst, Gorazd Logar, Boris Mihalj, Zvone Hribar, JOSE, Samo Jakoš, Romeo Grebenšek, Rok Kunaver, Aljaž Jovanović, Nejc Ropter, Ajda Žagar, Eva Žagar.

Bartolov roman Alamut iz 1938. godine predstavlja svojevrstan fenomen u slovenačkoj literaturi. Preveden je na mnoge jezike i to je prva i možda jedina slovenačka knjiga koja je postigla svetski uspeh. Njena popularnost se još više povećala posle 11. septembra 2001, kada je bila prevedena i na engleski. Alamut na prvi pogled pripoveda egzotičnu priču o islamskoj verskoj sekti iz jedanaestog veka, u kojoj je na tvrđavi Alamut u Iranu, u nekadašnjem orlovskom gnezdu, vođa Hasan Ibn Saba uz pomoć verskih i vojnih učitelja pripremao fedaije - vrhunski osposobljene ratnike, danas bi rekli teroriste, spremne na sve moguće akcije i žrtve. U središtu Jovanovićeve dramatizacije je priča o mladom Ibn Tahirju, najhrabrijem među učenicima, koji u trenutku odlučujućeg preokreta postaje žrtva manipulacije...

Predstava je izvedena u koprodukciji s festivalom “Salzburger Festspiele” u Salzburgu i predstavlja prvu međunarodnu koprodukciju SNG Drame iz Ljubljane sa jednim od najprestižnijih svetskih festivala.

Reditelj predstave Alamut, Sebastijan HORVAT dobio je nagradu za najboljeg reditelja, Young Directors Award, na festivalu Salzburger Festspiele 2005. u okviru Young Directors Project


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...