Fiktivni politički pokret osvojio glavnu nagradu na praškom scenografskom kvadrijenalu

M. L.

„Nećemo imigrante“, to je bila glavna parola političkog pokreta „Ujedinjena Estonija“, izmišljenog u talinskom Pozorištu No99, koji je za manje od dva meseca postao politički hit i po anketama pridobio četvrtinu glasača u ovoj zemlji
(ilustracija, plakat izmišljenog pokreta)

Glavnu nagradu „Zlatna triga“ na scenografskom festivalu Praško kvadrijenale 15, koji se ovih dana održava u glavnom gradu Češke, dobili su poslenici Pozorišta No99 iz estonskog glavnog grada Talina sa svojim projektom „Ujedinjena Estonija“. Fiktivni politički pokret, koji je kreiran 2010. u ovom teatru, za manje od dva meseca je postao respektabilna politička snaga koja je, prema anketama, pridobila čak 25 posto glasača. Taj projekat je na ovoj, verovatno najznačajnijoj, specijalizovanoj scenografskoj smotri na svetu dobio i Zlatnu medalju PQ 2015 za inovativni pristup scenografiji.

estinsko pozoriste scenografija

Najrazličitiji politički orijentisani teatarski projekti nisu danas retkost, ali projekat „Ujedinjena Estonija“ je, međutim, bio izuzetan po tome što je otišao daleko preko granica pozorišta. „Ujedinjena Estonija“ je bio fiktivni politički pokret koji je tokom 44 dana postojanja simulirao ono što rade sve političke organizacije - davao mnoga, najčešće nerealna obećanja, koristio razne najčešće demagoške, ksenofobne i nacionalističke parole, reklamirao se na televiziji, održavao mitinge, predavanja, razgovore na političke teme... Glavna parola je bila „Nećemo imigrante“.

Cela Estonija je tada shvatila ozbiljno „Ujedinjenu Estoniju“, čak su i ankete pokazivale da bi nova politička stranka, koju je stvorilo Pozorište No99, dobila četvrtinu svih glasova (Kako vreme prolazi, čini se da bi sada dobila i znatno više glasova). Projekt je kulminirao i imao katarzu istovremeno s kongresom „Ujedinjene Estonije“, 7. maja 2010, na kome je bilo 7.000 gledalaca odnosno učesnika. Bio je to i tada jedan od najzanimljvijih događaja u novijoj evropskoj istoriji pozorišne umetnosti, a sada, u vreme naglog bujanja populističke demagogije, a posebno kesnofobije i otpora prema imigraciji, pokazuje se koliko je dubok bio smisao ovog teatarskog eksperimenta u Estoniji tj da se ostvaruje ona poznata izreka da život oponaša pravu umetnosti, a ne obrnuto...

Na ovom Kvadrijenalu, koje se završava u nedelju 28. juna, zapažen je bio i nastup umetnika i studenata iz Srbije koji su dobili zlatnu medalju PQ15 za podsticanje dijaloga.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...