AMERIČKA POMOĆ KIJEVU DA GAĐA KRIM?

SAD bi mogle da dostave oružje za gađanje ruske baze na Krimu, za koji Vašington godinama insistira da je deo Ukrajine, piše Njujork tajms. Veliki štrajk medicinskih sestara i osoblja ambulantnih kola najavljen za 6. februar, objavljuje Gardijan. U padu helikoptera poginuli ukrajinski ministar unutrašnjih poslova, njegov zamenik i državni sekretar, izveštava Ukrinform. Evropski parlament pozvao EU da iransku gardu proglasi terorističkom grupom, prenosi RT. Srbija da uvede sankcije Moskvi ili će pregovori sa EU biti prekinuti, stoji u Danasu
(ilustracija, Na dominantnoj fotografiji se vidi srušeni ukrajinski helikopter u kojem je poginuo ministar policije, objavljuje NYT)

SAD bi mogle da pomognu Kijevu da gađa Krim gde se nalazi ruska baza a za koji Vašington godinama insistira da je deo Ukrajine. Veliki štrajk medicinskih sestara i osoblja ambulantnih kola održaće se u Velikoj Britaniji 6. februara. Ukrajinski ministar policije, zamenik i državni sekretar poginuli su kada se srušio njihov helikopter u Brovariju blizu Kijeva. Poginulo je 18 ljudi, među kojima i jedno dete, kao i svi putnici helikoptera. Evropski parlament pozvao je EU da iransku gardu proglasi terorističkom grupom. Srbija će ili uvesti sankcije Moskvi ili će se stopirati pregovori sa EU.

 NYT-19-01-s

Pomoć SAD za napad na Krim?

SAD su godinama insistirale da je Krim deo Ukrajine, piše Njujork tajms. Ipak, Bajdenova administracija držala se „tvrdog stava“ otkako je počela invazija Rusije na Ukrajinu, odbijajući da Kijevu da oružje kojim bi mogao da gađa poluostrvo koje Rusija koristi kao bazu za lansiranje razarajućih projektila. „Stav je sada počeo da mekša“, stoji u tekstu.

Na dominantnoj fotografiji se vidi srušeni ukrajinski helikopter u kojem je poginuo ministar policije, a u vrhu strane se list bavi domaćim temama. Naime, saradnici Donalda Trampa koji su poznati po tome što su mu pomagali da osujeti rezultate izbora 2020, što su branili ljude koji su jurišali na Kapitol 6. januara, pozivali na nasilje protiv političkih neprijatelja, sada su postavljeni na odlučujuće pozicije u Kongresu. I oni će odlučivati o istrazi Bajdenove administracije i poslužiće kao „Trampovi agenti“.

www.nytimes.com

Štrajk 6. februara

Britanska Nacionalna zdravstvena služba suočiće se sa masovnim prekidom usluga idućeg meseca kada će medicinske sestre i osoblje vozila hitne pomoći u Engleskoj i Velsu održati zajednički štrajk bez presedana, piše Gardijan. Načelnici odeljenja su istakli da je ovo „velika briga“ i da bi 6. februar mogao da bude „dan najveće akcije u zdravstvu koju je služba ikada videla“.

Na centralnoj fotografiji vidi se kako se srušio helikopter na automobil u Ukrajini. Naime, letelica je pala blizu vrtića u Brovariju blizu Kijeva, u kome je poginulo bar 18 ljudi, uključujući jedno dete i ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

www.theguardian.com

Poginuli ministar, zamenik i sekretar

Vlada je postavila Ihora Klimenka za zamenika ministra unutrašnjih poslova, koji će obavljati dužnosti ministra dok se ne izabere novi, saopštio je premijer Denis Šmihal a prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Aktuelni ministar Denis Monastirskij, prvi zamenik Jevgenij Jenin i državni sekretar ministarstva Jurij Lubkovič poginuli su kada se juče srušio helikopter u blizini vrtića u stambelnom delu Brovarija. Na licu mesta je pronađeno 14 tela stradalih, uključujući i jedno dete, kao i devet tela onih koji su bili u helikopteru. Još se pouzdano ne zna zašto se letelica srušila.

Američka služba bezbednosti tvrdi da se žestoke borbe vode blizu regije Donjeck u Soledaru i Bakmutu, još jedna je vest koju prenosi Ukrinform. Ipak, Rusi nemaju punu kontrolu nad ovim naseljima, navodi se u tekstu.

www.ukrinform.net

EP: Iranska garda teroristička

Poljski premijer Mateuš Moravicki rekao je juče da su oni koji podržavaju Ukrajinu „izgleda malo umorni“ i da pokazuju manje „emocionalnog“ učešća u sukobu koji traje, uprkos redovnom uplivu oružja sa zapada i druge pomoći, te ekonomskog pritiska na Moskvu bez presedana, objavljuje ruska državna medijska platforma RT.

Evropski parlament pozvao je EU i članice da zvanično proglase Islamsku revolucionarnu gardu Irana za terorističku organizaciju, prenosi takođe ruska platforma. Poziv je uvršten kao amandman u izveštaj o spoljnoj i bezbednosnoj politici. Za ovaj predlog glasalo je 598 od ukupno 638 poslanika.

www.rt.com

Vučić u Davosu

Politika za glavnu temu objavljuje obraćanje Aleksandra Vučića iz Davosa uz naslov „Jedini cilj Rezolucije EP je pritisak na Srbiju“. „Niko više ne želi da čuje ili vidi da postoji drugačiji pogled, zanimaju ih samo nezavisno Kosovo i sankcije Rusiji“, kaže on.

U vrhu strane list navodi i da „Priština opet zaustavlja na Jarinju i Brnjaku zbog tablica“. Policija Albina Kurtija krši dogovor postignut uz posredstvo EU i SAD, opominjući vozače da im neće dozvoliti da uđu na Kosmet ili da odatle izađu, stoji u tekstu.

www.politika.rs 

Sankcije ili prekid pregovora

Evropski parlament novom rezolucijom traži od Srbije da spoljnu politiku uskladi sa EU, piše Danas uz naslov „Sankcije Moskvi ili prekid pregovora sa Beogradom“. Dalja pregovaračka pogavlja biće otvorena tek kad Srbija ojača svoju posvećenost reformama u oblasti demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

List objavljuje i da je proglašena vanredna situacija zbog poplava u Prijepolju i Sjenici. „Udarni talas i najveći rizik očekuje se danas“, naslov je teksta. Rizični slivovi kod Drine, Kolubare, Južne i Velike Morave još nisu sređeni, kaže profesor Ratko Ristić.

www.danas.rs


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...