TADIĆ BUŠU:POTREBAN FER PRILAZ SAD

M. Pantelić, M. Z. Radonjić - R. Ognjanović

Predsednik Srbije Boris Tadić sinoć se sreo sa američkim predsednikom Džordžom Bušom

Predsednik Srbije Boris Tadić sinoć se sreo sa američkim predsednikom Džordžom Bušom, nakratko, na prijemu koji je predsednik SAD u hotelu "Valdorf Astorija” priredio za strane lidere, učesnike zasedanja Generalne skupštine UN. On je domaćinu rekao da "sada vodimo odsudne razgovore o Kosmetu”, a šef Bele kuće je uzvratio, kako je Tadić preneo novinarima, da očekuje "konstruktivan i fer prilaz Srbije” pregovaračkom procesu o budućem statusu Kosmeta.

 

"Potvrdio sam, naravno, da će takav biti stav Srbije, ali sam rekao i da očekujem da konstruktivan i fer bude i prilaz SAD”, preneo je Tadić, koji je zatim razgovarao sa američkim podsekretarom Nikolasom Bernsom. Visokom funkcioneru Stejt departmenta je naglasio da on kao predsednik Srbije "ne prihvata nijednu izjavu američkih zvaničnika, niti bilo kog drugog međunarodnog funkcionera, koja ohrabruje albansku stranu da ne učestvuje u pregovorima i koja ide u prilog postizanja nezavisnosti Kosmeta, ukoliko ne dođe do kompromisnog rešenja”. Nisam dobio odgovor na takve stavove, dodao je Tadić, ali "jesam komentar da će SAD učiniti sve da se tokom pregovora dođe do kompromisnog rešenja”.

 

"Ovih dana će premijer Koštunica i ministar spoljnih poslova Jeremić imati prilike da razgovaraju s Bernsom i to će biti nastavak ovog dijaloga koji sam započeo sa američkim zvaničnicima”, predočio je predsednik Srbije. Odgovarajući na pitanja novinara, Tadić je takođe naglasio da odbacuje predlog Prištine "o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa” jer on podrazumeva odnos između dve države. "Spreman sam da razgovaram o dobrosusedskim odnosima između dva naroda, ali ne i o dobrosusedskim odnosima dve države jer to ne samo što prejudicira rešenje za Kosmet nego ugrožava i međunarodni pravni poredak i stabilnost svakog građanina na Balkanu i širom sveta”, naglasio je.

Predsednik Srbije zatim je još jednom ocenio kao kontraproduktivnu nedavnu izjavu šefice američke diplomatije Kondolize Rajs "da nezavisno Kosovo garantuje stabilnost regiona”. "Ne slažem se sa stavom i do poslednjeg trenutka ću ubeđivati svoje američke sagovornike i prijatelje da je takav stav kontraproduktivan i opasan po stabilnost”, rekao je Tadić.       


M. Pantelić
( objavljeno: 27.09.2007.)

 

SPREČITI POLITIČKO PODZEMLJE

Srpski pregovarači u Njujorku jasno će saopštiti da Kosovo neće biti nezavisno - poručio je, pred odlazak na direktan susret s albanskom stranom, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, upozorivši da bi jednostrano priznavanje nezavisnosti Pokrajine predstavljalo akt "političkog podzemlja".


Prema njegovim rečima, postoji suštinska razlika između nezavisne države i jednostrane nezavisnosti.
"To je razlika između zakonitosti i onoga što je suprotno zakonu, što predstavlja nelegalno stanje, odnosno svojevrsno političko podzemlje" ocenio je Koštunica u izjavi za medije.


Deo delegacije naše zemlje, predvođen premijerom Koštunicom, krenuo je juče specijalnim vladinim avionom, uz presedanje u Londonu, u Njujork. Sa predsednikom vlade, otputovali su i ministar za KiM Slobodan Samardžić i politički savetnik Aleksandar Simić.


U međuvremenu, predsednik Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić već nekoliko dana u Njujorku vode "diplomatsku ofanzivu". Predsednik će danas govoriti i pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.  Veliki deo tih diplomatskih napora usmeren je ka evropskim zemljama, jer postoji uverenje da je realnije očekivati "pomeranje" u njihovom stavu, nego da Amerika odstupi od tvrde podrške albanskim separatistima.


Predsednik Tadić juče je svom sagovorniku - visokim predstavniku EU za spoljnu politiku Havijeru Solani - preneo da je potrebno ohrabriti albansku stranu da učestvuje u pregovorima, "a ne samo da sede i čekaju 10. decembar, kako bi dobili nezavisnost".
"Dobio sam uveravanja da će EU učiniti sve da ohrabri albansku stranu da učestvuje u pregovorima i da će evropski posrednik u "trojci" preuzeti inicijativu u tom smislu, jer je neophodno podsticati pronalaženje kompromisnog rešenja" rekao je Tadić.

Predsednik je kazao da je sa Solanom razgovarao i o evropskoj perspektivi Srbije i što bržem parafiranju i potpisivanju sporazuma o pridruživanju.


Evropski diplomatski izvori juče su agenciji Beta preneli da se u Briselu razmatra mogućnost da misija EU dođe na KiM, bez obzira na ishod sadašnjih pregovora o statusu, i da se to učini na temelju postojeće Rezolucije 1244 SB.
Za Srbiju su, ponovio je juče premijer Koštunica, svi akti koji se odnose na jednostranu nezavisnost - nezakoniti i samim tim nevažeći.
"Sve države članice UN, pa samim tim i SAD, imaju izričitu međunarodnu obavezu da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, koji je zagarantovan Poveljom UN i izričito potvrđen Rezolucijom 1244. Poštovanje međunarodnog prava predstavlja jedini put koji nas može dovesti do kompromisnog i trajnog rešenja", kazao je predsednik Vlade Srbije.

 

M. Z. Radonjić - R. Ognjanović

26.9.2007.

 

 

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...