Predsednik Srbije ipak ne ide u Crnu Goru

Anđelka Nikolić

(nedelja 05. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 04.01.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare posle razgovora sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhom Irinejem

Odluku da ne ide u Crnu Goru predsednik Srbije saopštio posle susreta sa patrijarhom Irinejem. Vlast Crne Gore zvala NATO jer Beograd brani SPC. Muslimani izazvali napad na Srebrenicu, piše u britanskim dokumentima Ministarstva odbrane te zemlje od 11. jula 1995. godine. Iako se u medijima intenzivno najavljuje podizanje optužnica i pokretanje postupaka pred Sudom za zločine OVK, ministrka pravde Srbije Nela Kuburović smatra da su ovakvi nagoveštaji samo farsa.

belg-kupanje

Ostend, 04.01.2020 - kostimirani učesnici tradicionalnog novogodišnjeg kupanja u Severnom moru, na severu Belgije

Predsednik Srbije ne ide u Crnu Goru

„Predsednik Srbije, uz saglasnost patrijarha Irineja, odlučio da ne ide na Badnji dan u posetu Pljevljima“, objavljuje Politika pod naslovom „Vučićeva poruka Srbima u Crnoj Gori: Jedan smo narod“.

Odluku da ne ide u Crnu Goru „on je saopštio posle susreta sa patrijarhom Irinejem, ističući da nije želeo da time daje alibi crnogorskom režimu da je to napad na nezavisnost i ustavni poredak te zemlje.

„Mislio sam da je normalna, uobičajena stvar, a onda sam shvatio, po reakcijama iz nekih kabineta u Crnoj Gori, da to što bih privatno došao, bez političkih govora, bez ičega, samo da dođem u svoju crkvu, da to nije po volji crnogorskom režimu”, rekao je Vučić, dodajući da se sa njegovom odlukom jutros saglasio i patrijarh, prenosi Tanjug. On je kazao da nije očekivao da će njegova namera da poseti jedan hram na severu Crne Gore izazvati tamošnje vlasti da pozovu NATO, ali da je to dobro jer, kako navodi, to je pokazalo kakav bes crnogorske vlasti pokazuju prema Srbiji”, piše u Politici.

„Predsednik ipak na Badnji dan ne ide u Pljevlja“ piše u Novostima. „Sramni potez Podgorice, Milo zvao NATO jer Beograd brani SPC“.

List objašnjava da je „vlast DPS od Alijanse tražila zaštitu zbog podrške Srbije vernicima. Vučić kategoričan: Sve institucije našetg naroda podržavaćemo 10 puta više“.

„Vučić ipak neće u Crnu Goru“, piše u Blicu pod naslovom „Očuvaćemo jedinsstvo srpskog naroda“.

„Vučić u istorijskom govoru o potezima Podgorice - Srbiju više nećete šutirati“, objavljuje Kurir a slično ponavlja i tabloid Alo u naslovu „Srbe više nikada nećete šutirati“. Ovaj tabloid navodi da je „predsednik Vučić održao bukvicu za pamćenje Milu, ali i svima ostalima“.

vucic-patrijarh-cg

Beograd, 04.01.2020 - poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej sastao se danas u Patrijaršiji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Kilometri novih pruga stižu

„Obnova i modernizacija železničke infrastrukture“ javljaju Novosti pod naslovom „Za pet godine stiže 1.000 km novih pruga“.

krusevac-litija-cg-

Kruševac, 04.01.2020 - gradska litija vernika predvođenih monaštvom i sveštenstvom, posle molebana u Sabornoj crkvi Svetog Đorđa u Kruševcu, kao molitvena podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori

Britansko otkriće o Srebrenici

Novosti javljaju da su “dokumenti o sukobima iz jula 1995. godine ugledali svetlost dana” pod naslovom “Britanci: Muslimani izazvali napad na Srebrenicu”.

“Britanska vlada objavila dokumente koji su bili označeni kao tajna: RS nije planirala osvajanje Srebrenice, akcija isprovocirana stalnim napadima muslimana na Srbe”, piše u Novostima. “U zvaničnom dokumentu Ministarstva odbrane te zemlje od 11. jula 1995. godine opisuju se događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici, kao i reakciji holandskog UN bataljona nakon što su u nju ušle trupe Vojske RS” objavljuju Novosti.

"Nedavni napadi armije bosanskih Srba na Srebrenicu su izazvani konstantnim bosansko-hercegovačkim napadima u prethodna tri meseca na njihove rute snabdevanja južno od enklave. Napadi ove armije su gotovo sigurno pokrenuti od strane lokalnog komandira i mi ne mislimo da su deo plana iz Pala da se pregazi enklava", istaknuto je u dokumentu, a u njemu se pod Palama smatra tadašnji zvanični vrh Republike Srpske.

“U dokumentima britanske vlade sa kojih je skinuta oznaka ´strogo poverljivo´navodi se da su 1995. ´napad Srba na Srebrenicu isprovocirale snage bošnjačke armije, da je do toga došlo na inicijativu lokalnog komandira i da Pale nisu imale nameru da osvoje tu enklavu”, objavljuje tabloid Alo.

iran-sahrana-sulejmani

Karbala, 04.01.2020 - sahrana iranskog generala Kasima Sulejmanija (Qassem Soleimani), koji je ubijen u vazdušnom napadu nadomak iračke prestonice

Farsa od suda

“Iako se u medijima u poslednje vreme intenzivno najavljuje podizanje optužnica i pokretanje postupaka pred Sudom za zločine OVK, ministrka pravde Nela Kuburović smatra da su ovakvi nagoveštaji samo farsa da bi se zamaglili zločini koji sun a Kosovu počinjeni nad Srbima i drugim nealbanskim stanovništvom. I u slučaju da optužnice budu podignute, kako kaže, sumnja da će to biti protiv nekadašnjih visokopozicioniranih funkciionera OVK, poput Karadinaja, Tačija ili Limaja”, objavljuje Politika pod naslovom “Sud za OVK je velika farsa”.

ameri-iran

Fort Bragg, 04.01.2020 - pripreme američkih vojnika u vojnoj bazi Fort Brag za raspored na Bliskom istoku, kao ojačanje snaga posle ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija (Qassem Soleimani)

Tražnja za normalnim ljudima u Srbiji

Blic objavljuje razgovor sa Milošem Jovanovićem, liderom Demokratske stranke Srbije, pod naslovom “Srbiji nikad nisu bili potrebniji normalni ljudi”.

bg-prot-4.1.

Beograd, 04.01.2020 - protest "Jedan od pet miliona"

SPC, Priština i Podgorica

Predrag Marković, istoričar u razgovoru za Kurir kaže “Priština je korektnija prema SPC od Crne Gore”.

novak-austral--jafrika-

Brisbane, 04.01.2020 - srpski teniser Novak Đoković u meču protiv Kevina Andersona u susretu Srbija - Južnoafrička Republika u 1. kolu grupe A na teniskom turniru ATP Kup u Brizbejnu - pobeda Đokovića od 2:0 

Gde se Srbi sele u Srbiji

Pod naslovom “Svi putevi vode u Beograd”, Blic objavljuje svoje istraživanje o migracijama stanovništva u Srbiji”. List navodi da “u poslednjih nekoliko godina u Beograd svake godine dođe oko 7.000 ljudi više nego što ih se odseli. Pomeranja stanovništva su najveća ka Beogradu, potom ka Novom Sadu i Nišu. Više prilika za zaposlenje glavni je razlog unutrašnjih migracija”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...