Evropa hoće – Priština neće

Anđelka Nikolić

(nedelja 22. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Tirana, 21.12.2019 - premijer Albanije i predsednici Srbije i Crne Gore i predsednik Vlade Severne Makedonije na sastanku lidera zapadnog Balkana u Tirani: Milo Đukanović, Aleksandar Vučić, Edi Rama, Zoran Zaev

Podrška Evrope “malom Šengenu”, Ramuš Haradinaj izjavio je da „Kosovu ne treba 'mini-Šengen' sa Srbijom na čelu”. U crkvi Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Nikšiću, juče je  održan veliki crkveno-narodni sabor na kome je iskazan protest zbog namere vlasti da usvoji novi Zakon o slobodi veroispovesti - završio se bez incidenata. Sve je ozbiljnija opasnost od izbijanja oružanog sukoba zbog energetskog bogatstva na prostoru Sredozemlja. Rusija i Srbija, zajedno delujući mogu da zaustave urušavanje ljudskosti, da zaštite duhovne i ljudske vrednosti čovečanstva, kaže dr Sergej Baburin.

dedamrazovi-bgd

Beograd, 21.12.2019 - deda Mrazovi na platou ispred Skupštine grada Beograda, koji će na motorima odneti poklone u Ustanovu za decu i mlade Sremčica

Podrška Evrope “malom Šengenu”

Evropska komisija spremna je da iduće godine nameni grantove od 1,2 milijarde evra zemljama u regionu za implementaciju sporazuma u okviru inicijative „mali Šengen”, saopšteno je posle dvodnevnog samita okončanog juče u Tirani, objavljuje Politika.

Na skupu su istaknute odluke za unapređenje trgovinske razmene Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koje će biti potpisane iduće godine u Beogradu ili Podgorici.

Samit na kome je učestvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić obeležio je nagoveštaj da bi i Crna Gora mogla da se priključi ovoj inicijativi.

Vučić je u obraćanju novinarima u Tirani naveo konkretne mere za olakšavanje prelaska granice, uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada, omogućavanje putovanja u sve tri zemlje samo s ličnom kartom.

Vlada Srbije će u ponedeljak doneti odluku da značajnom, velikom sumom novca pomogne Albaniju, nakon razornog zemljotresa koji je nedavno pogodio tu zemlju, izjavio Vučić nakon sastanka sa premijerima Albanije i Severne Makedonije i predsednikom Crne Gore.

Vučić je rekao da je Crna Gora dobrodošla u inicijativu „mali Šengen” ukoliko želi da učestvuje, a da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija svakako nastaviti svoj put.

vucic-lideri-tirana 2

Drač, 21.12.2019 - premijer Albanije i predsednici Srbije i Crne Gore i predsednik Vlade Severne Makedonije obišli su područje ugroženo u zemljotresu u Draču: Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Edi Rama, Zoran Zaev

Rama ne razume zašto Priština ne učestvuje

Vetrovi prošlosti ovde ne mogu da duvaju, poručio je albanski premijer Edi Rama po završetku samita „malog Šengena” u Tirani, prenosi Politika.

Na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednicima Srbije i Crne Gore i premijerom Severne Makedonije, Rama je rekao da je inicijativa „mali Šengen” izuzetno važna za zemlje regiona i da zbog toga ne razume uporno odbijanje Prištine da joj se priključi.

Rama je istakao da smatra da „Kosovu nije potrebna samoizolacija, da samo sebe isključuje”,”.

„Ako je Kosovu potrebno poštovanje, integracija, ekonomski razvoj, ovo je taj put”, rekao je Rama .

Rama je rekao da je inicijativa „mali Šengen”, inicijativa za budućnost kojom se gradi most između prošlosti i budućnosti, prošlosti koja deli i budućnosti koja ujedinjuje.

Izrazio je uverenje da je ceo proces u potpunosti koherentan sa idejom svake od zemalja da postane deo evropske porodice, ”s tim što ćemo ubrzati taj proces kako bismo na našem prostoru postavili standarde u skladu sa četiri slobode: slobodnim kretanjem ljudi, robe, usluga i kapitala”.

Đukanović: Iza inicijative ne vidim ideju zamene za EU

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da u okviru dijaloga o takozvanom „mini Šengenu” ne prepoznaje u bilo čijem učešću u tom dijalogu ideju da se EU zameni nekom drugom unijom, prenosi Politika.

„Kad bi se to pojavilo, naš odgovor bio bio, 'ne i hvala'“, rekao je Đukanović, odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji posle sastanka sa još trojicom lidera sa Zapadnog Balkana u Tirani.

Ponovio je da je cilj njegove zemlje da bude članica EU, da ne vidi nikakvu zamenu za to i da podržava sve regionalne inicijative koje vode ka tom cilju.

bg-prot-obradovic

Beograd, 21.12.2019 - protest #1od5miliona na kojem je govorio uzbunjivač Aleksandar Obradović

Ubrzanje evropskih integracija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da kada je reč o evropskim integracijama, incijativa “mali Šengen” je samo njihovo dodatno ubrzanje i ništa dalje, te da služi otklanjanju netrpeljivosti u regiona na putu ka EU, prenosi Politika.

„Podršku koju dobija iz EU i SAD govori o tome. Na putu ka EU da se transformišemo jer mi možemo da se evropeizujemo kroz takve vrste saradnje”, kazao je Zaev.

deca-djokovic-paketici

Beograd, 21.12.2019 - dodela novogodišnjih paketića deci iz socijalno ugroženih porodica u organizaciji Fondacije Novak Đoković

Haradinaj: Kosovu ne treba 'mini-Šengen' sa Srbijom na čelu

Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da „Kosovu ne treba 'mini-Šengen' sa Srbijom na čelu” i ocenio da je cela ideja te regionalne inicijative da se ukinu takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, prenosi Politika pisanje Koha ditore.

Haradinaj je, na dan kada se u Tirani održava treći sastanak lidera Zapadnog Balkana, rekao da će Priština otvoriti vrata „bilateralnim i trilateralnim sastancima” kada Beograd prizna nezavisost Kosova.

Podsetivši da je Priština potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Haradinaj je ocenio da joj ne treba „mini Šengen”.

vojska-pancevo-spec-

Pančevo, 21.12.2019 - u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu održana je svečanost povodom odluke o organizacijskim promenama u Specijalnoj brigadi i formiranju 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije

Crkveno-narodni sabor u Nikšiću

U crkvi Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Nikšiću, juče je  održan veliki crkveno-narodni sabor, objavljuju Novosti, a u naslovu navode glavnu poruku sabora: “Branićemo slobodu naše vere i svetinje”.

Pred moštima svetog Vasilija okupilo se preko 25.000 ljudi. Crnogorska vlast sprečavala je dolazak vernika, vraćani su autobusi ali i sveštena lica koja su bila u privatnim automobilima.

U proglasu koji je na saboru pročitao episkop dioklijski Metodije poručeno je da je Predlog zakona o slobodi veroispovesti "zakon protiv pravoslavlja".

"Danas u Crnoj Gori vlast hoće da na mesto Boga postavi sebe i partijsku državu. Danas u Crnoj Gori država ne dopušta ustavom zagarantivanu slobodu vere, naročito pravoslavonoj crkvi", navodi se u proglasu.

Episkop dioklijski Metodije je kazao da očekuju od institucija Evropke unije da ne ignorišu činjenicu "da crnogorska vlast krši odredbe Lisabonskog ugovora".

Mitropolit Amfilohije kazao je da “ni Turci nisu radili što ovi bezbožnici žele -da otmu crkve i daju ih sektama”. “Ova grupa bogataša, bivših titoista su opljačkali sva preduzeća a sada hoće i hramove. Neće moći”, poručio je Amfilohije.

U pismu predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću iz Vaseljenske patrijršije poručili su da priznaju jedinu kanonsku Mitropoliju crnogorsko-primorsku u Crnoj Gori, te da CPC, za koju se on zalaže, nikada nije bila autokefalna, a da sadašnja nekanonska ne pripada Pravoslavnoj crkvi.

Iz Vaseljenske patrijaršije su poručili da očekuju da se crnogorski predsednik distancira od predloženog zakona.

spc-akademija-8

Beograd, 21.12.2019 - Svečana akademija povodom osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC), Hram Svetog Save

Sabor u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću na kome je iskazan protest zbog namere vlasti da usvoji novi Zakon o slobodi veroispovesti završio se bez incidenata, objavljuje Politika pod naslovom: “Četiri zahteva vlastima Crne Gore”.

Bezuslovno priznanje i uvažavanje Mitropolije crnogorsko primorske, zaključivanje ugovora sa Vladom Crne Gore pod istovetnim uslovima koji su sadržani u ugovorima koje je Vlada zaključila sa drugim crkvama i verskim zajednicama, donošenje zakona o restituciji crkvene imovine i poštovanje autonomije crkava i verskih zajednica  - četiri su zahteva koja su sa sabora upućena vlastima Crne Gore.

Poruka podrške saboru stigla je i od sveštenstva manastira Hilandara, u kojoj kažu da se u Crnoj Gori danas sprema pljačka zavetnih hramova i da, ako bude dopušteno da se to zlo razmahne, sutra može da nasrne i na sam ljudski život.

“Milo je umislio da je Bog, ne damo mu srpske svetinje”, tvrdi Kurir da su “crkva i narod poručili u Nikšiću”.

“Na saboru u Nikšiću 20.000 vernika odgovorilo Milu Đukanoviću” objavljuje tabloid Alo pod naslovom “Ni Turci nam nisu otimali svetinje”.

niksic-sabor-

Nikšić, 21.12.2019 -  crkveno narodni-sabor u Nikšiću - Liturgiju služi Mitropolit Amfilohije sa osam Episkopa

Istorijski maksimum

Kurir citira predsednika Srbije Aleksandra Vučića pod naslovom “SNS je na istorijskom maksimumu, uprkos svim aferama koje izmišlja Đilas”.

lazarevac-deca-trg

Lazarevac, 21.12.2019 - na platou ispred Rudarske česme u Lazarevcu otvoren je Trg bajki i čarobnih junaka, u okviru manifestacije Beogradska zima

Mediteranski gas može svakog časa da izazove veliki ratni sukob

Sve je ozbiljnija opasnost od izbijanja oružanog sukoba zbog energetskog bogatstva na prostoru Sredozemlja. Eksperti smatraju da bi konflikt ogromnih razmera mogao bi da bukne za nepuna tri sata. Ankara preti Libiji i Kipru, objavljuju Novosti.

Ruku na nalazišta ovog energenta najčešće stavlja Turska, a analitičari smatraju da u ovom trenutku lider iz Ankare Redžep Tajip Erdogan "drži prst na dugmetu". Erdoganove "ratne strele" upućene su Libiji, ali i jednom drugom "frontu", kiparskim Grcima.

Komandant libijske vlade u Tobruku general Haftar - koji kontroliše istok zemlje i uživa podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije, Francuske i još nekoliko zemalja - najavio je "odlučujuću bitku" za Tripoli.

Slabu administraciju u Tripoliju, na čijem čelu je premijer Fajiz al Saradž, podržava Turska. Erdogan je obećao da će se Ankara odazvati Al Saradžovom pozivu u pomoć. Time bi se u Libiji aktivirao novi vojni činilac, odlučujući za razbuktavanje šireg ratnog sukoba.

Turska i vlada u Tripoliju potpisale i sporazum o utvrđivanju pomorske granice koji uključuje prava vađenja gasa u istočnom Mediteranu. Sporazum su osudile Grčka, Kipar i Egipat, a Grčka je iz Atine proterala libijskog ambasadora. Potez Ankare kritikuje i EU, ali Turska poručuje da Brisel nema pravo da proglasi sporazum Ankare sa Libijom nelegalnim.

Turska je nedavno, veoma agresivno, dovela u pitanje i ulogu Italije u istočnom Mediteranu.

Turske ratne zastave vijore se i prema Kipru. Erdogan je poručio da Turska neće dozvoliti eksploataciju nafte i gasa u kiparskim vodama.

moskva-ukrasi-2

Moskva, 21.12.2019 - božićni i novogodišnji dekor u Moskvi

Rusija i Srbija zajedno mogu da zaustave urušavanje ljudskosti

Rusija i Srbija, zajedno delujući mogu da zaustave urušavanje ljudskosti, da zaštite duhovne i ljudske vrednosti čovečanstva, kaže u razgovoru za Politiku dr Sergej Baburin, poznati ruski političar, naučni radnik u oblasti ustavnog prava i veliki prijatelj naše zemlje.

Tradicija istočnohrišćanske civilizacije može da zaustavi urušavanje ljudskosti kod čoveka. Zato naše države imaju najveću odgovornost u zaštiti duhovnih vrednosti, kaže Baburin.

dete-nestalo-niss

Niš, 21.12.2019 - pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Niš prijavljen je nestanak dvanaestogodišnje devojčice, visine oko 170 centimetara, crne kose i tamnih očiju; na sebi je imala belu bluzu, crnu jaknu i crne pantalone, siv šal i roze patike

Psovke

Blic objavljuje “veliko istraživanje” pod naslovom “Zašto Srbi psuju Boga, majku Sunce?”

List objašnjava da “psovka ima veze sa kletvama a tome u prilog govore I reči koje se u njima nalaze: Život, Sunce, Bog, svetac, krv.Predrasuda je da Srbi najviše psuju I da je srpski jezik najbogatiji u tom smislu. Ne može se tvrditi da smo psovački lideri, pa čak ni u region. Mađari su takođe veoma kreativni u tom smislu”.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...