Zbližavanje Rusije i Srbije smeta Americi

Anđelka Nikolić

(subota 07. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Batrovci, 06.12.2019 - posle dva dana zadržavanja teretnih vozila na prelazu Batrovci, usled tehničkih problema na hrvatskoj strani granice, 6. decembra 2019. godine stanje počinje polako da se normalizuje

Srdačni razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina u Sočiju i jačanje odnosa Beograda i Moskve, ne gledaju se sa odobravanjem u Vašingtonu. Evropa šalje u Srbiju škart belu tehniku. Najmanje 44 miliona evra isplaćeno sudijama i tužiocima koji su nelegalno ostali bez posla 2010. godine, pod izgovorom reforme pravosuđa. Posle deset godina. sud u Smederevu presudio u aferi “Indeks“ - 61 godina zatvora za prodaju ispita.

Amerikanci, Rusi i Srbi

„Zašto Soči Americi bode oči“ naslov je u Politici. „U Vašingtonu postoji svest da privlačenje Srbije uz pomoć meke moći EU više ne funkcioniše, budući da je evropska politika proširenja izgubila kredibilitet“. List tvrdi da se „srdačni razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina u Sočiju  i jačanje odnosa Beograda i Moskve, ne gledaju se sa odobravanjem u Vašingtonu“.

Zapadna Evropa šalje škart na istok

„Uvaljuju nam ono što njima po kvalitetu ne valja“ objavljuje tabloid Alo pod naslovom „Evropa šalje u Srbiju škart belu tehniku“. List tvrdi kako se „usled nove regulative Evropske unije, manje kvalitetni frižideri, šporeti, veš mašine i mali kućni aparati prodaju se zemljama istočne Evrope i Bliskog istoka“.

Predizborne uvrede

„Kitarovićeva provocira u predizbornoj kampanji“ objavljuju Novosti pod naslovom „Srbi, poklonite se braniteljima“.

Tuže Vučića zbog Račka

„Vlast u Prištini udara na Beograd“ piše u Novostima pod naslovom „Tuže Vučića jer im obara laž o Račku“.

Optuživanje

„Sad više nema nikakve sumnje, njihova jedina politika, ubiti Vučića“, objavljuje Informer uz fotografije opozicionih lidera Dragana Đilasa, Biška Obradovića, Vuka Jeremića, Marinike Tepić, Miodraga Aleksića...

„Đilasovci u bolesnoj kampanji, bez ijednog dokaza, optužuju Vučića da je sarađivao sa čovekom koji je uhapšen sa četiri tone marihuane. Afera ´Jovanjica´ samo je poslednja u nizu laži koje treba da kriminalizuju predsednika i spreme teren za likvidaciju“.

„Igranje vatrom“ objavljuje Kurir pod naslovom „Vučiću crtaju metu kao Đinđiću pred ubistvo“ uz fotografije Aleksandra Vučića u prvom planu i Zorana Đinđića iza... List citira Rajka Danilovića, advokata pokojnog premijera: „Opasno je ovo što rade sa Vučićem. Sistem napadanja državnog vrha i danas je skoro isti kao 2003. Počinje klasičnim političkim prozivkama, nastavlja se izmišljanjem teških afera a onda dolaze pozivi na linč i ubistvo“.

Sukob klanova?

„Vuk Jeremić: U frontalnom sukobu su klanovi Nebojše Stefanovića i Andreja Vučića“, objavljuje Danas.

Provokacija američkog novinara u Stokholmu

Novosti izveštavaju iz Stokholma o „provokaciji američkog novinara“ pod naslovom „Mas vikao: Handke, proznaj genocid!“. Uz ovo list objavljuje fotografiju na kojoj su Peter Handke i predsednik Nobelovog komiteta na preskonferenciji.

Trošak ´reforme´

„Plaćamo ceh iz 2010. godine“ objavljuju Novosti pod naslovom „´Reforma´ pravosuđa odnela 44 miliona evra“. List dodaje da je „najmanje toliko isplaćeno sudijama i tužiocima koji su nelegalno ostali bez posla. Do dana današnjeg niko nije odgovoarao, iako su oštećeni podneli krivične prijave“.

Presuda u Kragujevcu posle 10 godina

„Šest decenija zatvora za 16 optuženih u aferi ´Indeks´“ objavljuje Politika.

„Posle deset godina sud u Smederevu presudio“ javlja Blic pod naslovom „Afera ´Indeks´, 61 godina zatvora za prodaju ispita“. List javlja da su „od ukupno 16 osuđenih za malberzacije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, koje su trajale od 1997. do 2008. godine, 12 su professori. Petoro oslobođeno optužbi. Najtežu kaznu osam godina zatvora, dobio bivšik dekan fakulteta Sveto Purić. Nekadašnja profesorka Dragana Petrović osužena na sedam godina“.

Čiji je Megatrend?

Pod naslovom „Megacirkus“, Blic objavljuje kako su „Jovanović i Đorđević u ratu za Megatrend“. Reč je o nastavku operetske priče o jednom od najvećih i najstarijih univerziteta u Srbiji u kojoj je sada izgleda, nastao spor oko starog i novog vlasnika i otkrivaju se skandali povodom nedavne kupoprodaje.

Spisak pobijenih

Srpski telegraf objavljuje „likvidacije koje su potresle Srbiju“, pod naslovom „Lista smrti, najveća ubistva mafijaša i 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...