Otvorena poslednja deonica Koridora 10

Anđelka Nikolić

(nedelja 10. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Niš, 09.11.2019 - otvaranje deonice Istočnog kraka Koridora 10: Aleksandar Vučić, Bojko Borisov, Milorad Dodik, Ana Brnabić, Zorana Mihajlović

Deonica istočnog kraka Koridora 10 ka bugarskoj granici svečano je puštena za saobraćaj, čime je i zvanično obeležen kraj radova na ovom koridoru kroz Srbiju. Srpska vojska ubrzala kraj Velikog rata. Od sve ribe na pijacama, domaći šaran i pastrmka najbezbedniji za ishranu. Kako su navijačke grupe Delije, Grobari i Radovci podelili grad i čime se huligani bave kad nisu na tribinama.

dan-antifass-i-antisemit-

Beograd, 09.11.2019 - obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma

Autoput čitavim Koridorom 10

„Konačno gotov Koridor 10“ objavljuju Novosti pod naslovom „Završena i poslednja kopča Istoka i Zapada“.

Vučić pred velikim brojem građana i zvaničnika otvorio Istočni krak Koridora, piše u Novostima. Ukupna dužina celog Koridora 10 u Srbiji iznosi oko 813 kilometara, a njegov istočni krak od Niša do Dimitrovgrada, ukupne je dužine 86,9 kilometara.

Deonica istočnog kraka Koridora 10 ka bugarskoj granici svečano je danas puštena za saobraćaj, čime je i zvanično obeležen kraj radova na ovom koridoru kroz Srbiju.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov, kao i predstavnici vlada dve zemlje, inostranih kreditora i kompanija koje su radile na ovoj deonici.

Predsednik je juče najavio da će do 1. decembra vožnja auto-putem istočnog kraka Koridora 10 biti besplatna, a da će potom 19. decembra, biti otvorena deonica autoputa Miloša Velikog, od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 km, piše u Novostima.

Posle 27 godina u potpunosti je završen auto-put između Niša i srpsko-bugarske gramice na istočnom kraku Koridora 10 kroz Srbiju, piše u Politici pod naslovom: “Ispunjen san generacija”.

Ovo je koridor koji spaja centralnu Evropu s njenim jugoistokom i Turskom, ali i s Bliskim istokom, rekao je Vučić.

Sve je danas ovde, rekao je on, i svaki san koji smo sanjali, i svaka nada koju smo prikrivali, i svaka vera koju smo imali, napor koji smo uložili.

“Sreća je mala reč da opišem ono što trenutno osećam, jer kada smo pre nekoliko godina počeli da menjamo Srbiju upravo ovo sam želeo. Ostvarili smo životni san izgradnjom nekoliko stotina kilometara , ostvarili smo čudo”, rekao je Vučić.

Premijer Bugarske Bojko Borisov poručio je da se otvaranjem istočnog kraka Koridora 10 spajaju Zapadna i Istočna Evropa.

Kao i Nemci, kaže Borisov, koji su imali Berlinski zid i koji je pao pre 30 godina, i zid između dve zemlje, Srbije i Bugarske, je „pao”, prenosi Politika.

„Otvoren istočni krak Koridora 10“ piše u Kuriru pod naslovom „Vučić: San je postao stvarnost, gradićemo još više“.

„Svi putevi vode u Srbiju!“ naslov je u tabloidu Alo. „Istočni krak Koridora 10 svečano je otvoren juče, čime je taj grandiozni projekat konačno potpuno završen. „Izgradnjom puteva se najbolje stiču prijatelji“, rekao je predsednik Vučić, prenosi Alo.

vucic-koridor-10-sam-

Niš, 09.11.2019 - otvaranje deonice Istočnog kraka Koridora 10: Aleksandar Vučić

Vučić progovorio bugarski

Predsednik Srbije obratio se juče na otvaranju Istočnog kraka Koridora 10 na bugarskom jeziku, pozdravljajući Bugare koji žive u našoj zemlji, kao i bugarskog premijera Bojka Borisova i članove njegove delegacije, prenosi Politika.

„Vežbao sam, nemojte da se ljutite što ću mnogo puta da pogrešim, da se kratko i na bugarskom obratim. Bojko, nemoj mnogo da mi se smeješ”, rekao je Vučić.

vucic-bojko-koridor-

Dimitrovgrad, 09.11.2019 - otvaranje deonice Istočnog kraka Koridora 10: Aleksandar Vučić, Bojko Borisov

Srpska vojska i kraj Velikog rata

 Pod naslovom „Primirje od pre 101 godine“ Novosti najavljuju dodatak „Sećanje, dan kada je oružje utihnulo“, uz podsećanje: „Srpska vojska ubrzala kraj Velikog rata“.

vucic-ohrid-zaev-rama

Ohrid, 09.11.2019 - trilateralni sastanak premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame

Tihi egzodus

Srbi iz regiona će u Novom Sadu 18. novembra izneti činjenice o statusu u zemljama u kojima žive i predložiti mere saradnje s maticom“, piše u Politici pod naslovom: „Tihi egzodus”.

List u okviru teme nedelje istražuje :“Koliko Srba ima u regionu“.

cile-prot-pracka

Santiago, 09.11.2019 - barikade na antivladinim demonstracijama u Čileu

Istraživanje o kvalitetu ribe

Blic objavljuje svoje „veliko istraživanje“ na temu „Kakvu ribu jedemo“. List navodi da „u vreme posta na pijacama najviše ribe nam stiže iz krivolova. Riba uvezena iz Vijetnama gajena je u najzagađenijoj reci na svetu. Domaći šaran i pastrmka najbezbedniji za ishranu. Povećane koncentracije žive i olova, kao i antibiotika za ubrzani rast“.

jelka-rokfeler-njujork

Njujork, 09.11.2019 - postavljanje božićne jelke, visoke 77 metara i teške 12 tona, u Rokfeler centru u Njujorku

Rezultati masovnih besplatnih pregleda

Kurir objavljuje „rezultate 350.000 besplatnih pregleda“ pod naslovom „Kod 9.000 ljudi otkriven rak“.

prot-bg-9.11-

Beograd, 09.11.2019 - protest "Jedan od pet miliona"

Novosti i Diana Budisavljević

„Novosti heroinu otrgle od zaborava“ objavljuje ovak list povodom sećanja na Dianu Budisavljević. Novosti su „još 2010. prve zavirile u njen dnevnik. Decenijama nije pominjana zbog politike i nemara. Posle serijala dobila zlatnu medalju za hrabrost“.

putin-vest-intelig-forum-

Moskva, 09.11.2019 - ruski predsednik Vladimir Putin na panel-diskusiji u okviru Foruma o veštačkoj inteligenciji

Ubijanje među navijačkim grupama

Kurir piše o seriji brutalnih likvidacija pod naslovom „Navijanje i ubijanje“. List objavljuje spisak ubijenih i ranjenih vođa navijača. „Kako su Delije, Grobari i Radovci podelili grad. Čime se huligani bave kad nisu na tribinama“.

berl-zid-polic

Berlin, 09.11.2019 - policija obezbeđuje ceremoniju obeležavanja 30. godišnjice pada Berlinskog zida

Nova pretpostavka o ubistvu pevačice u Borči

„Jelenu je likvidirao moćni narko-kartel, šokantan obrt u slučaju ubistva prevačice iz Borče!“ objavljuje tabloid Alo. „Na našoj estradi ima mnogo konzumenata droge i oni su u sprezi sa velikim dilerima i mnogim opasnim ljudima iz kriminogene sredine“, piše u ovom listu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...