Prve cevi „Turskog toka“ u Srbiji

Danijela Ćirović

(petak 17. maj, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 15.05.2019 - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi šef misije Jan Kes Martejn

Za tri godine, čak 582 odbornika promenilo je jednu ili nekoliko stranaka. Janković kaže da njegov naslednik na mestu ombudsmana „ne talasa“. Vučić za vikend kreće „u graditeljsku ofanzivu“. Mali je rekao da ima novca za veće plate i penzije. Zavarene su prve cevi „Turskog toka“ u Srbiji. Ministarki pravde je stiglo pismo Saveta Evrope zbog izmena Krivičnog zakonika.

solun-srb-promo-

Solun, 16.05.2019 - kulturno-turistička promocija Beograda i Srbije u Grčkoj

Čak 582 preletača

Blic objavljuje „istraživanje o preletačima“ uz naslov „Za tri godine 582 odbornika promenila dres“. Neki od odbornika su Nada Kostić sa Starog grada, koja je u maju 2016. bila u DJB-u, nezavisna odbornica, pa u „Čuvarima Starog grada“ od novembra 2016, a onda u POKS-u od aprila 2018; zatim Jelena Đorđević iz Niša koja je bila u Dverima od maja 2016, JS-u od jula 2016, nezavisna odbornica od aprila 2018, pa član Zavetnika od novembra 2018; Marko Jančić iz Šapca, koji je bio u DS-u u maju 2016, nezavisni odbornik od oktobra 2016, u SPS-u od novembra 2016, pa SNS-u od jula 2017; i tako dalje.

digitalizacija-dan-

Beograd, 16.05.2019 - konferencija Digital Day 2019

Ombudsman „ne talasa“

U autorskom tekstu Saše Jankovića za Danas o radu naslednika Zorana Pašalića, Janković kaže da se „ombudsmak uklapa u institucionalno ništavilo“.

„Kao zaštitnik građana, smatrao sam dužnođću da uzburkam ustajale duhove, ustajem protiv nepravde i besmisla, da se ne uklapam, već da pravim razliku, menjam stvarnost. Saradnici su me pratili i širili front građanskih sloboda... Pašalić, međutim, ima drugačiji pristup, ne talasa, ne štrči, ne menja“, navodi Janković.

Šta se dešavalo u SPC

Blic otkriva „šta se dešavalo u SPC“, navodeći da je ovo bio „najburniji Sabor proteklih godina“. Ključne teme bile su Kosovo, poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vladika Maksim, vakcinacija i drugo.

„Migovi“ iz Belorusije

„Srbija dobija najjače ’migove’“, piše Informer. Roman Golovčenko, šef beloruskog vojnog komiteta, potvrdio je da Vojska Srbije dobija „migove 29“ u verziji 9.13, opremljene najnovijim naoružanjem i opremom.

stefanovic-palmer

Vašington, 16.05.2019 - Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastao se u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u Stejt departmentu Metjuom Palmerom

Vučićeva „graditeljska ofanziva“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za vikend „kreće u graditeljsku ofanzivu“, piše Politika. Najpre će danas u zapadnoj Srbiji ozvaničiti početak gradnje auto-puta Čačak-Požega, a potom se sutra seli na jug da otvori poslednju deonicu na južnom kraku Koridora 10, kroz Grdeličku klisuru. Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, naglašava da se posle završetka južnog kraka Koridora 10 nastavlja sa ulaganjima u infrastrukturu i projektima koji treba da povežu Srbiju sa susedima.

Mali: Veće plate i penzije

Srpski ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče, posle razgovora s komesarom za budžet i ljudske resurse EU Ginterom Etingerom u Briselu, da je Srbija dobila podršku za nastavak puta ka EU i sve pohvale za učinjene ekonomske reforme i rezultate.

"Zajedno samo zaključili da je Srbija šampion u ekonomskim reformama, da su nam rezultati u makroekonomoiji, ali i mikroekonomiji veoma dobri. Stopa rasta u 2018. godini od 4,3 odsto je najviša u poslednjih 10 godina, smanjuje se nezaposlenost, a imamo suficit u budžetu već treću godinu za redom", rekao je Mali, a prenose Novosti. Naslov teksta je citatog Malog da će biti novca „za veće plate i penzije“.

mali-etinger-

Brisel, 15.05.2019 - ministar finansija Srbije Siniša Mali boravi u dvodnevnoj poseti Briselu, gde se danas sastao sa komesarom Evropske unije za budžet i ljudske resurse Ginterom Etingerom

Prve cevi „Turskog toka“

„Zavarne prve ceni ’Turskog toka’ u Srbiji“, naslov je u Novostima. Izdate su građevinske dozvole za deonice od Ćuprije do Dunava i od Dunava do Zrenjanina. Već je zakupljen ceo kapacitet gasovoda, u projektu osim nas i Rusa, učestvuju i Nemci i Italijani.

Pismo Saveta Evrope

Komitet za ljudska prava Saveta Evrope uputio je pismo srpskoj ministarki pravde Neli Kuburović s pozivom da još jednom razmotri odredbe Nacrta izmene i dopuna Krivičnog zakonika (KZ) koje zabranjuju uslovni otpust za kaznu doživotnog zatvora u slučajevima naročito teških zločina. Takođe, Savet Evrope izražava zabrinutost zbog odluke da nije potrebna javna rasprava o izmenama KZ koje uvode kaznu doživotnog zatvora u sistem krivičnih sankcija u Srbiji, piše Politika. Naglašava se da odredbe ovog zakona moraju biti u skladu sa praksom za ljudska prava u Strazburu, kao i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i njenim članom tri, koji propisuje da „niko ne sme biti podvrgnut mučenju ili nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju“.

kan-srb-kratki

Kan, 16.05.2019 - Kratki film "U tvojim rukama" srpske rediteljke Maše Šarović premijerno prikazan u Kanu

EU u ćorsokaku pred izbore

Sedam dana pred izbore za novi sastav evropskih institucija građani Evropske unije se osećaju nesigurno, zabrinuti su zbog nejednakosti i nezadovoljni politikom koju Brisel zastupa prema članicama. Rezultati nacionalnih izbora i sondaže javnog mnjenja pokazuju da dosadašnje dve najveće parlamentarne grupacije u Evropskom parlamentu – Evropska narodna partija i Narpedni savez socijalista i demokrata – beleže pad popularnosti i izvesno će imati manje poslanika, piše Politika. S druge strane, evroskeptičnim strankama je projektovan skok sa trenutne petine poslanika na oko jednu trećinu ukupnog saziva EP, što bi moglo da dovede do blokade parlamenta.

novak-sapovalov-pobeda

Rim, 16.05.2019 - Novak Đoković u meču pre podne protiv kanadskog tenisera Denisa Šapovalova, na turniru u Rimu (6:1, 6:3) a popodne protiv Filipa Kolšrajbera iz Nemačke (6:3, 6:0), – dva puta je pobedio u jednom danu

Tužna sudbina legendi

Srpski telegraf piše o „tužnoj sudbini legendi“. Naslov teksta je „Prokleto Porodično blago, umrla 34 glumca“. Zla sreća ove serije krenula je bombardoanjem, koje je u jednom trenutku prekinulo i snimanje. Otad je Srbija ostala bez sijaset vrsnih umetnika, među kojima je i poslednji, Mihailo Miša Janketić.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...