Orić oslobođen za zločine nad Srbima

Anđelka Nikolić

(subota, 01.decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Brussels, 30.11.2018 - sukob policije i demonstranata u Briselu tokom protesta zbog povećanja cena goriva

Sud u  BiH oslobodio je Nasera Orića za zločine počinjene nad srpskim civilima tokom proteklog rata. „To što neko nije osuđen iz političkih razloga, ne znači da nije počinio zločine“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. „Treba osuditi zločin u Srebrenici, ali da li to znači da je legitimno ubijati Srbe“, upitao je ministar Ivica Dačić. „Pravosuđe na nivou BiH u funkciji je bošnjačke ratne politike“,ocenjuje predsednica Srpske Željka Cvijanović. Poslanik i jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević uhapšen je i odveden u zatvor, a Milan Knežević je zabarikadiran u zgradi parlamenta i odbija da se preda. Crna Gora se nalazi na ivici građanskog rata, upozorava DF.

Naser Orić nije osuđen  za zlodela nad Srbima

Sud u  BiH izrekao je oslobađajuću presudu komandantu Srebrenice Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću  koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločine počinjene nad srpskim civilima tokom proteklog rata, piše u Politici.

Optužnica tereti Orića i Muhića da su u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Ispred Suda BiH okupilo se oko stotinu Orićevih pristalica koje su uzvikivale „Alahu ekber” i nosile ratne zastave tzv. Armije BiH. Porodice srpskih žrtava, izražavajući negodovanje zbog oslobađajuće presude, ispred suda su postavile transparent: „Sud BiH = Naser”.

U Blicu je naslov „Sramna presuda-Orić oslobođen, nema pravde za srpske žrtve“.

Vučić: To što neko nije osuđen, ne znači da nije počinio zločin

„To što neko nije osuđen iz političkih razloga, ne znači da nije počinio zločine“, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom oslobađajuće presude za Nasera Orića i primetio da je očigledno da za nas, Srbe, neće biti pravde.

„Očigledno da naša suza nema roditelja“,  rekao je Vučić novinarima u Nikoziji.

I pored živih svedoka koji potvrđuju da je Orić počinio zločin, neki se prave da to ne čuju i ne vide, podsetio je Vučić.

„Orrić nagrađen za klanje Srba“, naslov je u tabloidu Alo.

Dačić: Presuda neće doprineti stabilizaciji prilika u regionu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da odluka suda BiH ne može doprineti stabilizaciji prilika u regionu, prenosi Politika.

Dačić je ukazao da je sud oslobadio Orića, iako postoje živi svedoci da je lično počinio ratne zločine nad Srbima, dok se istovremeno „atakuje na Srbiju i srpski narod“.

U isto vreme kada sud oslobađa Orića, Evropski parlament usvaja amandman kojim se poziva Srbija da prizna genocid u Srebrenici, kao uslov za priključenje EU. Pokušaj da se Srbija žigoše kao zemlja kriva za genocid ne može doprineti stabilizaciji u regionu, ocenio je Dačić.

Prema njegovim rečima, zanimljivo je da je amandman došao iz Slovenije, gde Srbi nisu priznati kao manjina, niti kao ljudi.

Srbija je do sada milion puta osudila sve ratne zločine, uključujući i zločin u Srebrenici, s druge strane ne da nije bilo nikakve osude zločina protiv Srba, nije bilo ni reči ‘izvini’ već su svi zločinci praktično oslobođeni:i zločinci na Kosovu i Metohiji, uključujući Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja, zločinci u BiH sa Orićem na čelu, zločinci u Hrvatskoj, koji su oslobođeni za etničko čišćenje u Oluji.

Treba osuditi zločin u Srebrenici, ali da li to znači da je legitimno ubijati Srbe, upitao je Dačić.

U Evropskom parlamentu traže priznavanje genocida u Srebrenici

„´Lepe´nam genocid, a koljač Orić na slobodi“ naslov je u Novostima. „Naš ulazak u EU uslovljavaju Srebrenicom, dok je sud juče pustio ubicu srpskih civila“.

Srpski telegraf objavljuje „oštru reakciju šefa diplomatije“ pod naslovom „Dačić: Vreme je da EU kažemo ćao“.

U Kuriru piše „ko traži da priznamo genocid u Sreberenici“ pod naslovom „Kardeljev unuk hoće da uništi Srbiju“ povodom inicijative poslanika Evropskog parlamenta iz Slovenije da se ulazak Srbije u EU uslovi „priznavanjem genocida u Srebrenici“.

Cvijanović: Pravosuđe u funkciji bošnjačke ratne politike

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je oslobađajuća presuda Oriću potvrda da je pravosuđe na nivou BiH u funkciji bošnjačke ratne politike, prenosi Politika.

 „Ovakvom odlukom su, praktično, amnestirani svi monstruozni zločini nad srpskim stanovništvom u Podrinju. Ako je ovo pravda namenjena srpskom narodu u BiH, onda ne treba da nas čudi to što Srbi svakim danom sve manje veruju u zajedničku budućnost u BiH”, rekla je Cvijanović.

Medojević u zatvoru, Knežević se sklonio u parlament

Poslanik i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević uhapšen je sinoć po nalogu podgoričkog Višeg suda, a Milan Knežević je zabarikadiran u zgradi parlamenta i odbija da se preda, prenosi Politika .

Medojević je uhapšen je bez ukidanja imuniteta i sproveden je u zatvor. Uhapšen je posle izlaska iz Skupštine, a nakon što su poslanici parlamenta usvojili rezoluciju kojom se proglašavaju ništavnim odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine.

Sud u Podgorici odredio je Medojević pritvor u trajanju do dva meseca jer je odbio da svedoči u predmetu formiranom u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog javno izgovorenih tvrdnji da navodno zna da bivšem gradonačelniku Podgorice neće biti određen pritvor iz razloga što je Glavni specijalni tužilac primio mito u iznosu od 100.000 evra.

„Ovo je prvorazredni skandal i po proceni DF, Crna Gora se nalazi na ivici građanskog rata”, rekao je poslanik DF Andrija Mandić.

“Hapšenje Medojevića nezakonito“, kažu sagovornici Danasa o merama protiv dvojice lidera crnogorske opozicije.

„Režim koji izmišlja slova, zabranjuje pesnike i pesme, sada je počeo da otima i hapsi predstavnike sopstvenog naroda, samo zbog toga što javno i otvoreno govore o kriminalu u Crnoj Gori“, ukazao je predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Poreklo imovine

Novosti najavljuju da je „pri kraju izrada zakona o poreklu imovine“ pod naslovom „Papren porez na sumnjiv kapital“.

„Otkrivamo ko je na udaruzakona o poreklu imovine“, objavljuje Kurir pod naslovom „Hapse sve lopove na funkcijama. Političari će morati da dokažu poreklo kuća, automobila, stanova, luksuznih satova. Zakon se odnosi na sve sadašnje i bivše funkcionere, direktore i opštinare koji su bili na položaju tokom poslednjih 10 godina i u tom periodu stekli imovinu“.

EU, Srbi i Kinezi

„Ekonomsko ubistvo“, objavljuje Informer pod naslov0m „EU traži: Oterajte Kineze“. List navodi kako je „Johanes Han poručio da EU brine poslovanje Kineza u Srbiji, pre svega investicije u Železari i RTB Bor“.

Koraks i Petričić i u Kraljevu nepoželjni

U Kraljevu nepoželjna izložba Lokalnog fronta, piše u Danasu pod naslovom: „Koraks i Petričić i u Kraljevu nepoželjni“.

„Gradskoj upravi smo se tri puta obraćali sa zahtevom da nam se omogući organizovanje ove izložbe, tražili termin, ali ni na jedan zahtev iz uprave nije odgovoreno“, kaže za list Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić poznat po „svečanom“ otvaranju semafora, juče nije želeo da odgovori na pitanje Danasa.

„Blic otkriva detalje istrage“ objavljuje ovaj list pod naslovom „SBPOK istražuje Mrkonjića za raspad puta Ub-Lajkovac“.

Rok verzije partizanskih pesama

„Obožavamo rok verzije partizanskih pesama“, kaže u razgovoru za Danas Pija Cah, dirigentkinja Tršćanskog partizanskog hora.

Milošević nije sahranjen bez mozga

Sagovornici Politike koji su u poslednjim Miloševićevim danima bili sa njim, ali i oni koji su upoznati sa dešavanjima posle njegove smrti odlučno demantuju vest britanskog Bi-Bi-Si-ja da je mozak Slobodana Miloševića ostao u Hagu.

„Reč je o glupostima. Ako su u Hagu tvrdili da nije trovan, zašto bi onda zadržali mozak, a odbili zatev da se analizira jetra“, navode sagovornici lista koji su želeli da ostanu anonimni.

Sagovornici Bi-Bi-Si-ja bili su Kristijan Šartije, u to vreme portparol tribunala i Florens Artman, portparolka glavne tužiteljke Karle del Ponte.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...