Puna penzija – posle 65. rođendana?

Anđelka Nikolić

(utorak, 18. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 18.04.2017 - svečana povorka na čelu sa orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova i pitomcima Vojske Srbije na putu ka Kalemegdanu gde je položeno cveće na mestu gde je poslednji turski komandant Ali Riza-paša predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću

Vladina konačna odluka posle finansijske analize predloga da prevremene penzije budu manja samo do 65. godine. Zakazani termini za lekarske preglede se probijaju, čekaonice pune, nezadovoljni i lekari i građani. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je izjava Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova, još jedna potvrda da je stvaranje Velike Albanije zajednička platforma svih Albanaca.

Penzije bez penala posle 65. godine?

Socijalno ekonomski savet prihvatio inicijativu, objavljuju Novosti pod naslovom „Prevremena penzija biće manja samo do 65. godine“.

Inicijativa samostalnog sindikata "prošla" socijalno-ekonomski savet. Vladina konačna odluka posle finansijske analize.

Socijalno-ekonomski savet, koji sačinjavaju reprezentativni sindikati, poslodavci i predstavnici Vlade, prihvatio je na današnjoj sednici inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije da se ukinu kazneni poeni za sve penzionere nakon što napune 65 godina. Ovaj predlog sada ide pred Vladu, a konačna odluka biće doneta posle finansijske analize. Promena nekih članova zakona, ali nadležni ne navode kojih konkretno, očekuje se do kraja godine.

S-300 iz Ukrajine preko Zagreba završio u SAD

Laž i provokacija – ovim rečima je ruski ambasador Aleksandar Čepurin prokomentarisao izjave hrvatskih političara i pisanje tamošnjih medija da je Moskva tokom ratnih devedesetih godina prošlog veka isporučila Zagrebu moćni raketni sistem S-300, kao i da je obilato naoružavala hrvatsku vojsku, objavljuje Politika pod naslovom „S-300 iz Ukrajine preko Zagreba završio u SAD“.

Tvrdnje da je Rusija naoružavala Hrvatsku plasirane su da bi se nanela šteta pri­ja­telj­skim od­no­si­ma Moskve i Beograda, ističu u ruskom MIP-u.

Priča o ruskom oružju zakotrljala se u Hrvatskoj približno u isto vreme kad je i srpski premijer Aleksandar Vučić obelodanio da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi razgovarao i o eventualnoj nabavci ovog sistema zemlja-vazduh.

Sastanak hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka i ruskog ambasadora u Hrvatskoj Anvara Azimova, deo tamošnje političke javnosti i medija protumačio je kao pritisak Moskve na Hrvatsku da joj se isplati novac za navodnu isporuku sistema S-300. Azimov je, međutim, uz potvrdu da je sastanka bilo, rekao i da „ruska ambasada nije nikada nikoga zvala na razgovor vezan za isporuku oružja” i da su „odbili predlog bilo kakve saradnje koju je gospodin Zubak izneo tom prilikom”.

Svi nezadovoljni zakazivanjem lekarskih pregleda

„Ko može da pregleda za 5 minuta“, naslov je u Novostima povodom problema sistema za zakazivanje pacijenata. Ovaj list objavljuje da se termini probijaju, čekaonice pune, nezadovoljni i lekari i građani.

Mogu samo da sanjaju veliku Albaniju

Edi Rama i Hašim Tači više ne kriju cilj, piše Blic pod naslovom „Mogu samo da sanjaju veliku Albaniju“.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je izjava Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova,  još jedna potvrda da je stvaranje Velike Albanije zajednička platforma svih Albanaca, što predstavlja najveću pretnju za mir i stabilnost Balkana ‎i Evrope.

On je tim povodom upitao međunarodnu zajednicu, „šta bi bilo da je Vučić rekao da je moguće ujedinjenje Srbije i Republike Srpske ako ne uđemo u EU? Pitam zato EU, SAD, Veliku Britaniju i ostale, dokle će da ćute kada neko ugrožava Srbiju? Ili je ćutanje znak odobravanja?“

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da je izjava albanskog premijera Edija Rame opasna.

„Mi uvek kažemo, bez obzira na različite aspiracije i ambicije, da je Kosovo deo Srbije i da će to zauvek biti. Oni koji razmišljaju o protivpravnom oduzimanju delova naše teritorije ili nasilnom prekrajanju granica moraju da svate da će to biti gledano kao akt neprijateljstva prema Srbiji“, naveo je ministar.

Edi Rama preti Evropi, objavlčjuje Srpski telegraf pod naslovom „Spojićemo Albaniju s Kosovom“.

Albanski premijer opet divlja, piše u Informeru pod naslovom „Rama hoće rat!“. Brisel sramno ćuti na ovu strašnu provokaciju, objavljuje ovaj tabloid.

Iz Tirane ucenjuju EU i prete komšijama, piše u Novostima pod naslovom „Rama ujedinjuje Albaniju i Kosovo“.

Poslanici bi­raju i sme­nju­ju pred­sed­ni­ka parlamenta

Svi poslanički predlozi, uključujući i zahteve za moju smenu, legalni su i legitimni, ali ne odlučujem ja da li će i kada nešto biti uvršteno u dnevni red, za to postoji jasna procedura koju svi moraju da poštuju, kaže u razgovoru za Politiku predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Nijedan od zahteva za njenu smenu, ističe sagovornica lista, po poslovniku ne može biti uvršten u dnevni red započete sednice, koja se nastavlja danas.

„Poslanici su glasali da vodim parlament, oni će odlučiti i da li ću nastaviti to da radim. Ako odluče da ne žele, onda će tako i biti, ne vidim ništa strašno u tome“, ističe Maja Gojković.

Me­ni spo­či­ta­va­ju da sam su­spen­do­va­la skup­šti­nu oni ko­ji su od 2000. do 2012. godine pot­pu­no obe­smi­sli­li njen rad, kaže Maja Gojković.

Trećina uvezene robe iz Kine bez deklaracije

Trećina tekstilne robe koja iz Kine stigne u Srbiju nema odgovarajuću deklaraciju ili je deklarisana, ali sa netačnim podacima. Dešava se da se u tako velikim kontingentima robe krije i deo koji nije prijavljen, a neprijavljivanje robe se, bez obzira odakle ona dolazi, strogo kažnjava, kažu u Upravi carina za Politiku.

Kako objašnjavaju, poseban problem predstavlja i to što se u uvezenoj kineskoj robi često krše prava intelektualne svojine i nazivi poznatih robnih marki se prišivaju na kopije proizvoda. Sporan je i kvalitet robe iz Kine, kažu u Upravi carina.

Prošle godine u Srbiju je uvezeno 84.400 tona robe iz Kine manje nego u 2015. godini.

Pronašla i vratila 5.000 evra

U hodniku zgrade Policijske uprave Kragujevac, gde se završavaju administrativni poslovi, čistačica Marina Milenković pronašla je torbicu s ličnim dokumentima u kojoj je, kako se ispostavilo, bilo i 5.000 evra a koju je zaboravio poljoprivrednik Zvonko Miljković, piše u Politici.

Retki su ovakvi slučajevi dobročinstva, rekao je načelnik kragujevačke policije Momčilo Krsmanović, koji je u svojoj kancelariji upriličio susret novinara s akterima drame sa srećnim krajem – zaboravnim poljoprivrednikom iz Ždraljice Zvonkom Miljkovićem i policijskom radnicom iz Kragujevca Marinom Milenković, zbog koje je ova mala svečanost i organizovana.

Čuvar tajni od kojih strepe funkcioneri

Veliko uskršnje slavlje Rumuna zasenjeno je jednom vešću iz Beograda: u noći između 13. i 14. aprila uhapšen je najtraženiji rumunski begunac Sebastijan Gica. Biznismen i političar Gica je sticajem okolnosti u poslednjoj deceniji postao enigmatični čuvar važnih političkih i bezbednosnih tajni od čijeg iznošenja u javnost strepe mnoge ličnosti ovdašnjeg establišmenta, objavljuje Politika.

Mnogi u Rumuniji žele da biznismen i političar Sebastijan Gica, uhapšen u Srbiji, „progovori do kraja”, dok drugi priželjkuju da „ćuti iza rešetaka”.

Zvezda eminentnog informatičara Sebastijana Gice (38), sa nadimkom „kopilul” (dete), zasijala je već prvih godina postčaušeskuovog rumunskog kapitalizma. Iako veoma mlad on se našao među prvima koji su počeli da se informatikom bave kao unosnim biznisom.

Tereza Mej traži vanredne parlamentarne izbore

Velika Britanija je posle bregzita ponovo uspela da neočekivanim potezom iznenadi svet. Premijerka Tereza Mej je prilikom vanrednog obraćanja novinarima ispred rezidencije u Dauning stritu 10 saopštila da će tražiti da se za 8. jun raspišu vanredni parlamentarni izbori. Da ne bi ostavila prostor za nagađanja da li novi izbori imaju veze sa odlukom Britanije o izlasku iz EU, Mejova je odmah rekla da vlada ima dobar plan za pregovore o bregzitu sa EU, ali da je za to neophodno političko jedinstvo u Londonu, prenosi Politika.

Objasnivši novinarima da je „tek nedavno i nerado došla do zaključka” da „zemlja nastupa jedinstveno, ali ne i Vestminster (parlament)”, Mejova je upozorila da „podele u Vestminsteru rizikuju sposobnost Britanije da od bregzita napravi uspeh” .

 „Trebaju nam opšti izbori i trebaju nam sada pre nego što počnu detaljni pregovori”, rekla je ona.

Predlog će se danas naći pred parlamentom, koji će odlučiti da li će izbori zaista biti raspisani, za šta je potrebna podrška dve trećine poslanika. Pošto je premijerka nekoliko puta do sada odbacila mogućnost raspisivanja vanrednih izbora, koji redovno na red dolaze 2020. godine, današnja odluka je delovala kao grom iz vedra neba.

Ponovljeni izbori

Informer javlja o rezultatima ponovljenih izbora u Leskovcu, Trsteniku i Novom Sadu pod naslovom „Vučić dobio 76,8 % i to na mestima gde je 2. aprila imao 41,2 %“. Ovaj tabloid podseća i da su „svi drugi kandidati dramatično pali: Saša Janković 9,9%, Beli Preletačević 4,3%, Vuk Jeremić 1,3%, Vojislav Šešelj 0,9%“.

„Na tri biračka mesta opozicioni kandidati koji su važili za najjače, osvojili jednocifren broj glasova“, objavljuje tabloid Alo, pod naslovom „Saši dva, a Vuku samo jedan glas na ponovljenim izborima“.

Stranke u dugovima

„Većina stranaka pritisnuta dugovima“, javljaju Novosti pod naslovom „Dačić u minusu 300 miliona“

Održan šesnaesti "Protest protiv diktature"

U više gradova Srbije juče su, posle prazničnog zatišja,  nastavljeni „Protesti protiv diktature", izveštava Danas a u naslovu citira stih iz hita domaćeg andegraund repa koji se čuje na protestima: „Znamo vas iz Šešeljeve bratije“.

Protest protiv diktature sinoć se 16. put zaredom vratio na ulice Beograda u punom sastavu. Studenti su opet vodili kolonu, koja je u početku ličila više na masovnu šurku nego na demonstracije.

U Nišu je održan  „performans svečane dodele doktorskih diploma svim zainteresovanim građanima“.

„Ne želim da živim u društvu koje je izrodilo Aleksandra Vučića, ne želim da živim u državi u kojoj su toliko bedne plate, gde se deca leče SMS porukama, radnicima se otimaju plate a penzionerima penzije“, obratio se deonstrantima u Novom Sadu student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Mihajlo Nikolić.

On je takođe najavio da će današnji protest biti u podne. Zbog solidarnosti, Studentski pokret Novi Sad želi da podrži radnike pošte koji su za danas u podne već najavili štrajk ispred novosadske glavne pošte.

 „Protesti: dan 16.“, izveštava Blic.

„Studenti neumorni“, javlja Kurir.

Rašković Ivić: Vučića protesti nerviraju i to se vidi

Predsednica poslaničkog kluba „Za spas Srbije“ Sanda Rašković Ivić govori za Danas o studentskom buntu: Vučića protesti nerviraju i to se vidi.

„Kao profesorki, mesto mi je uz studente, šetala sam i pre 20 godina“, kaže  Sanda Rašković Ivić.

Savamala izbrisana iz katastra i pre rušenja

Republički geodetski zavod iz baze podataka „počistio“ objekte u Hercegovačkoj, piše u Danasu pod naslovom „Savamala izbrisana iz katastra i pre rušenja“.

Ondašnji ministar informisanja snosi deo odgovornosti za pogibiju 16 ljudi

Režiser Janko Baljak povodom osamnaeste godišnjice NATO bombardovanja RTS-a govori za Danas:  Ondašnji ministar informisanja snosi deo odgovornosti za pogibiju 16 ljudi.

Te večeri u zgradi je bez ikakve potrebe bilo oko 150 ljudi. Takođe, kada je zgrada pogođena, RTS je momentalno sa rezervnih pozicija, nastavio da emituje program.

U drugom tekstu Danas prenosi polemike zbog fotografije nastradalog u bombardovanju RTS-a na zidu plača i u naslovu citira „Stojanović: Mog sina sad i nevreme ponovo ubija“.

Maloletnici silovali dvanaestogodišnjakinju

Sudija za maloletnike Višeg suda u Subotici odredio je pritvor za I. H. (16), P. S. (16) i A. B. (15) zbog sumnje da su počinili krivična dela razbojništva i silovanja, objavljuje Politika.

U saopštenju Višeg suda navodi se da je pritvor za trojicu maloletnika određen 12. aprila, a zbog događaja koji su se odigrali prethodnog i tog dana gotovo u centru Subotice. Subotička policija je potvrdila da su uhapšena trojica dečaka zbog toga što su, kako se sumnja, silovali i pretukli dvanaestogodišnju devojčicu.

Prema nezvaničnim informacijama devojčica se sa drugaricama vraćala iz škole, kada su se srele sa osumnjičenim dečacima. Drugarice su se razišle, i kada je žrtva ostala sama dečaci su je napali, udarali po čitavom telu i seksualno zlostavljali. Devojčica je ocu ispričala šta se dogodilo, obaveštena je policija, a žrtva je odvedena na pregled.

Navodno, ova grupa dečaka odranije je poznata policiji zbog krađa i pljački građana.

Reper Stefan Đurić Rasta pretukao Slobodana Nešovića 

Reper Stefan Đurić Rasta, suprug pevačice Ane Nikolić juče je, u društvu četvorice prijatelja pretukao Slobodana Nešovića stalnog člana emisije "Veče sa Ivanom Ivanovićem i muškaricma", saznaje Blic.

Incident se odigrao oko 13 časova upravo u agenciji Slobodana Nešovića kada je Rasta, zajedno sa četvoricom muškaraca upao u njegove prostorije u Kondinoj ulici i počeli da ga biju. Slobodan Nešović prebačen je u Urgentni centar kako bi mu sanirali povrede, a policija je privela napadače na saslušanje. Kako list saznaje od izvora bliskog policiji, njima najverovatnije neće biti određen pritvor.

O istoj temi Srpski telegraf donosi naslov „Uhapšen Rasta“.

Partizan srušio Crvenu zvezdu

Fudbaleri Partizana u direktnom okršaju nadigrali su Crvenu zvezdu i savladali je na startu plej-kao gosti sa 3:1, u 154. večitom derbiju. Junak crno-belih bio je dvostruki strelac Leonarda za izjednačenje sa crveno-belima na čelu tabele, objavljuje Blic.

Za razliku od nekih prethodnih derbija, ovaj na stadionu "Rajko Mitić" je bio daleko dinamičniji i zanimljiviji od ranijih duela večitih rivala. I potpuno je pripao Partizanu koji je predvođen Leonardom otvorio borbu za titulu. I dalje je Zvezda u maloj prednosti, pošto je u ligaški deo završila kao prva na tabeli, pa će biti ispred crno-belih u slučaju da do kraja plej-ofa budu izjednačeni.

Albert od Monaka prihvatio Đokovića za počasnog konzula

Princ Albert Drugi i Ministarstvo spoljnih poslova Monaka dali su saglasnost da Goran Đoković bude počasni konzul Srbije u Monte Karlu, saznaje Politika. Vlada Srbije donela je 6. aprila odluku o otvaranju počasnog konzulata u, posle Vatikana, drugoj najmanjoj državi na svetu, a šef diplomatije Ivica Dačić potpisao je odobrenje da na njegovom čelu bude Goran Đoković.

Stric našeg proslavljenog tenisera Novaka Đokovića biće tako 62. počasni konzul Srbije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...