Posle pola veka rekonstrukcija prevodnice na HE Đerdap 1

BM

U rekonstrukciju brodske prevodnice na Hidroelektrani Đerdap 1 na Dunavu, izgrađene 1970. godine - koja je važna za vodni saobraćaj cele Evrope, biće uloženo 27 miliona evra.

Ugovor o rekonstrukciji brodske prevodnice EPS-ovog hidroenergetskog i plovidbenog sistema Đerdap 1 potpisan je danas sa konzorcijumom izvođača radova koji predvodi nemačka kompanija DSD Noel.

Prevodnica je važna ne samo za Srbiju, već i za sve zemlje kroz koje Dunav prolazi i za EU u celini, jer je u pitanju važan evropski saobraćajni koridor. Zbog toga je oko 40 odsto investicije obezbeđeno kroz donaciju Evropske unije, dok se preostali iznos finansira iz kredita Evropske investicione banke. Predviđeno je da nakon otpisivanja ugovora, izvođač krene sa izradom preostale tehničke dokumentacije da bi u septembru počeli radovi koji će trajati oko godinu dana.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, koja je ugovor o realizaciji ovog projekta potpisala sa Manfredom Singerom, izvršnim direktorom nemačke kompanije DSD Noel izjavila je da će rekonstrukcija, na koju se čekalo decenijama, koštati 27 miliona evra, a da će Srbija kroz novi investicioni ciklus uložiti 200 miliona evra u razvoj vodnog saobraćaja.

„Vodni saobraćaj je decenijama bio zanemaren. Mi ćemo, pored ulaganja u drumske i železničke koridore, uložiti 200 miliona evra u razvoj vodnog saobraćaja, što znači povećanje plovnosti Dunava, izgradnju novih luka, povećanje bezbednosti plovidbe, ali i veći broj putnika i prevezenog tereta. Na ovom projektu radiće kompanija koja u svetu radi dugo i kvalitetno na sličnim zadacima. Očekujem da sve bude urađeno po svetskim standardima i najvišem kvalitetu“, rekla je Mihajlovićeva.

Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije, rekao je da je brodska prevodnica na Đerdapu izgrađena 1970. godine i da do danas nije rekonstruisana, te da su se zahvaljujući Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću stekli uslovi za ovaj investicioni poduhvat.

„Stvoreni su uslovi da počne realizacija veoma važnog projekta za Elektroprivredu Srbije, jer je prevodnica deo Hidroelektrane Đerdap 1. Druge evropske države uspele su u proteklim decenijama da modernizuju prevodnice na Dunavu. Sada su se, zahvaljujući čvrstoj ekonomskoj politici Vlade Srbije i Aleksandra Vučića, predsednika Srbije konačno stekli uslovi i za ovaj investicioni poduhvat. EPS brine o svim objektima koje ima na Dunavu. Završava se revitalizacija agregata na HE Đerdap 1, kojom se produžava radni vek za najmanje 30 godina i povećava se snaga elektrane. Nakon toga radićemo i revitalizaciju agregata HE Đerdap 2”, rekao je Grčić.

Sadašnji kapacitet brodske prevodnice je 6.300 plovila godišnje, od 1970. godine do sada kroz nju je prošlo oko 400.000 plovila a nakon rekonstrukcije kapacitet će biti 10.000 plovila.

„Ovaj projekat ima ogroman ekonomski značaj, uticaće pozitivno na turizam, trgovinu I celokupnu privredu zemlje“, rekao je Grčić.

Rekonstrukcija će u okviru konzorcijuma pored kompanije DSD Noel raditi i dve srpske firme - Feromont i Elektromontaža.

Manfred Singer je zahvalio Vladi Srbije i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na ukazanom poverenju da realizuju ovaj važan projekat.

„Rekonstrukcija brodske prevodnice na HE Đerdap 1 važna je za celu Evropu. Svesni smo posvećenosti i interesa Vlade Srbije i Ministarstva za ovaj projekat. Daćemo sve od sebe da projekat realizujemo na vreme i u najboljem kvalitetu“, rekao je Singer.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...