U pomorskom transportu više emisija CO2 nego u celoj Nemačkoj!

M. L.

Međunarodna organizacija za pomorski transport konačno preduzima mere za obuzdavanje štetnih emisija
(brodovi čekaju na ulak u luku Singapur, jednu od najprometnijih na svetu)

Svetska trgovina obavlja se većinom, čak sa oko 90 posto, preko pomorskog transporta. To, međutim, dovodi do teških globalnih ekoloških posledica. Pomorski teretni saobraćaj učestvuje sa oko tri posto u globalnim emisijama C02 – to je više nego cela Nemačka, a malo manje nego  Japan, dva velika svetska industrijska giganta! A gotovo je sasvim izvan kontrole i organizovanih napora za smanjivanje emisija.

U periodu 2007-2011. u pomorskom teretnom prevozu produkovano je prosečno godišnje po nešto preko milijardu metričkih tona CO2 što čini 3,1 procenta svih emisija u svetu. 

Zemlje            Obim emisija (u milijardama metričkih tona)

Kina                        10,43

SAD                          5,01

Indija                         2,53

Rusija                        1,66

Japan                         1,23

Nemačka                   0,78

Kanada                      0,68

Iran                            0,64

J.Koreja                     0,60

 

Konačno se nedavno "probudila" Međunarodna pomorska organizacija (IMO) i usvojila zajedničku strategiju kojom se postavlja zadatak da se do 2050. smanji obim emisija za 50 posto u odnosu 2008.

To će zahtevati krupne promene u oganizaciji ove saobraćajne grane tako da već ove godine treba da se uvede sistem obaveznog prijavljivanja i kontrole potrošnje goriva. Kretanja u smanjivanju potrošnje će se analizirati 2023. i po potrebi korigovati nova strategija.

Brodovi koji prevoze kontejnere ispuštaju, osim CO2, znatne količine drugih štetnih gasova. Goriva za brodske motore mogu sadržati čak 3.500 puta više sumpora nego dizel za automobilske motore. Ovaj sektor je odgovoran za 13 posto globalnih emisija sumpor-dioksida i 15 posto emisija azot- dioksida. Ta jedinjenja se smatraju za uzročnike mnogih oboljenja.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...