Obnova prevodnice na Đerdapu posle pola veka

J.P.

Nakon gotovo pola veka od kada je izgrađena radiće se rekonstrukcija brodske prevodnice na HE “Đerdap”, što će omogućiti da umesto 6.000 kroz Đerdap će prolaziti 9.700 brodova godišnje.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović potpisala je danas sa izvršnim direktorom Izvršne agencije za inovacije i mreže Evropske komisije Dirkom Bekersom Sporazum o adaptaciji brodske prevodnice u sastavu Hidroelektrane „Đerdap 1“.

„Nakon gotovo pola veka od kada je izgrađena, radićemo rekonstrukciju brodske prevodnice na Đerdapu, za koju smo danas potpisali donaciju vrednu 14 miliona evra. To je važno, jer kada završimo projekat, umesto dosadašnjih 6.000, kroz Đerdap će prolaziti 9.700 brodova godišnje“, izjavila je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade istakla je i da se ovim projektom započinje mnogo veće ulaganje u vodne koridore.

„Cilj Vlade i ministarstva je da se smanji vreme koje brodovi provode u lukama, na carini i da protok robe bude mnogo brži nego do sada. Trenutna vrednost investicija u vodnom saobraćaju je 280 miliona evra i one obuhvataju, između ostalog, rekonstrukciju luke u Smederevu, uređenje plovnog puta Save i projekat efikasnije signalizacije plovnih puteva“, rekla je Mihajlovićeva.

prevodnica

Podsećajući da je pre tačno godinu dana imala sastanak sa evropskom koordinatorkom za Koridor Rajna-Dunav Karlom Pejs, sa kojom je razgovarala o značaju vodnog koridora u Srbiji Mihajlovićeva

„Pokazali smo da smo sposobni da za kratko vreme napravimo rezultat. Naredne godine ćemo raspisati javni poziv i krenuti u realizaciju projekta, a kroz dve godine imati novu brodsku prevodnicu na Đerdapu“, rekla je Mihajlovićeva.

Dirk Bekers je izrazio zadovoljstvo što po prvi put Izvršna agencije za inovacije i mreže EK finansira jedan projekat u Srbiji.

„Jedan od naših ključnih ciljeva je održivi vodni saobraćaj. Zadovoljstvo nam je što Srbija pristupa porodici zemalja koje koriste sredstva iz CEF fonda (Fond Instrumenta za povezivanje Evrope). Verujem da će projekat doprineti razvoju privrede i biti na dobrobit građana Srbije“, rekao je Bekers a Karla Pejs, evropska koordinatorka za Koridor Rajna-Dunav je istakla: „Ovo je istorijski dan, jer danas povezujemo Srbiju sa Evropskom unijom. Zadovoljna sam svime što smo uradili u prethodnih godinu dana i očekujem da po završetku projekta mnogo više turista poseti vašu divnu zemlju i upozna se sa čarima Dunava“.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...