PONOVO BORBE NA SEVERU GAZE

D. Ćirović

Izraelske trupe dočekao žestoki otpor u „očišćenim“ oblastima, piše Vol strit džornal. Rusija ponovo napala severoistok Ukrajine, donosi Dejli telegraf. Zelenska i Kuleba u poseti Srbiji, prenosi Ukrinform. Američki senator uporedio pravo Izraela na rat sa „pravednim“ napadom SAD na Hirošimu, navodi RT. Arapska liga ocenjuje da je cilj Izraela da istera palestinski narod iz svih okupiranih teritorija, izveštava Arab njuz. Si utro put prisustvu Kine u Evropi, stoji u Global tajmsu
(ilustracija, Prva dama Ukrajine Olena Zelenska i ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba su u poseti Srbiji, piše ukrajinska novinska agencija Ukrinform)

Izrelske trupe je dočekao žestoki otpor u prethodno očišćenim oblastima na severu Gaze. Rusija je od petka pokrenula novi napad na severoistok Ukrajine. Olena Zelenska i šef diplomatije iz Kijeva došli su u posetu Srbiji. Američki republikanski senator izjavio je da Izrael ima pravo da učini sve protiv Hamasa, kao što je SAD imala pravo da baci nuklearke na Hirošimu i Nagasaki. Iz Arapske Lige ocenjuju da je cilj Izraela da istera Palestince iz svih okupiranih teritorija. Poseta Si Đinpinga je utrla put prisustvu Kine u EU.

Wall-Street-Journal-13-05-s

Žestoki otpor u gradu Gazi

Kada je Mondelez hteo da promoviše ograničenu seriju svog „Oreo“ keksa ove godine, učinio je ono što je do nedavno bilo nezamislivo: nije gubio vreme na oglašavanje na TV-u, piše Vol strit džornal u tekstu pod naslovom „Brendovi prelaze sa TV oglašavanja na internet kako se publika smanjuje“.

Izraelske trupe nastavile su da napreduju unutar Rafe i uključile su se u žestoke borbe u prethodno očišćenim oblastima grada Gaze na severu, što pokazuje da će odlučujuća bitka protiv gerilskih snaga Hamasa biti teška, piše takođe Vol strit džornal.

www.wsj.com

Daily-Telegraph-13-05-s

Novi napad na severoistok Ukrajine

Velika Britanija će biti bezbednija pod konzervativcima kako nacija ulazi u sve najopasnije vode, očekuje se da danas kaže premijer Riši Sunak na početku opšte izborne kampanje, piše Dejli telegraf.

Na ruskoj granici u Vovčansku, stanovnici su već navikli na zvuk artiljerije, ali od petka buka u pozadini je postala nesnosna jer su Rusi započeli obnovljeni napad na severoistok Ukrajine, piše Dejli telegraf.

www.telegraph.co.uk

Ukrinform-13-05-s

Olena Zelenska u Srbiji

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska i ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba su u poseti Srbiji, piše ukrajinska novinska agencija Ukrinform, i prvog dana su se bavili kulturno-diplomatskim pitanjima kada je otvorena ukrajinska polica u Gradskoj biblioteci i uvršten audio-vodič za obilazak Beogradske tvrđave.

Sud u Odesi bavi se slučajem šefa odeljenja u energetskoj kompaniji u Odesi zbog sumnje da je pomogao neprijatelju da proceni efikasnost serije napada dronom i projektilima na ključnu energetsku infrastrukturu regije, prenosi Ukrinform.

www.ukrinform.net

RT-13-05-s

Izrael ima pravo da učini sve

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov podržao je izbor ruskog predsednika kada je u pitanju novi ministar odbrane tokom promene članova vlade, piše ruska mreža RT. Umesto Sergeja Šojgua na ovo mesto će doći njegov dosadašnji zamenik Andrej Belusov.

Izrael mora da učini sve što je u njegovoj moći u ratu protiv Hamasa, kao što su SAD imale pravo da bace nuklearnu bombu na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki za vreme Drugog svetskog rata, kazao je republikanski senator Lindzi Grejam iz Južne Karoline, prenosi RT.

www.rt.com

Arab-News-13-05-s

Cilj da se isteraju Palestinci

Izraelski tenkovi i trupe borili su se protiv boraca Hamasa i Islamskog džihada u centralnoj i severnoj Gazi juče, dok su se napadači vratili u delove enklave iz kojih su se ranije povukli, piše Arab njuz, dodajući da je američki državni sekretar Antoni Blinken istakao da Izrael još nije objasnio kako će zaštititi civile u Rafi.

Cilj Izraela je da istera palestinski narod sa svih okupiranih teritorija, naveo je pomoćnik generalnog sekretara Arapske lige Hosam Zaki za Arab njuz.

www.arabnews.com

Global-Times-13-05-s

Si obezbedio prisustvo Kine u EU

Sumirajući posetu kineskog predsednika evropskim državama, šef diplomatije Vang Ji ocenio je da će ona uspešno ojačati odnose Kine i Francuske, dalje učvrstiti veze sa Srbijom i unaprediti saradnju sa Mađarskom, čime će se dati zamajac prisustvu Kine u EU, piše Global tajms.

Odluka SAD da uskoro podigne tarife na uvoz robe iz Kine, uključujući i električne automobile, izaziva sve više pitanja i problema, stoji u vrhu strane.

www.globaltimes.cn

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...