NETANJAHU NASTAVLJA RAT I BEZ BAJDENA

D. Ćirović

Bajednov ukaz uznemirio Izrael, piše Vol strit džornal. Izraelski premijer se zavetovao da će se „boriti i noktima“ ako treba, objavljuje Dejli telegraf. Nekoliko eksplozija blizu rafinerije u ruskoj Kalugi, prenosi Ukrinform. Bivši komandant NATO sugerisao da se „neutrališe“ najzapadnija ruska enklava, navodi RT. Izraelske trupe gomilaju se na granici pred najavljenu invaziju, izveštava Arab njuz. Generalna skupština UN će potvrditi zahtev Palestine, stoji u Čajna dejli
(ilustracija, Bivši vrhovni komandant NATO Džejms Stavridis sugerisao je da vojni blok pod vođstvom SAD treba da „neutrališe“ rusku najzapadniju enklavu Kalinjingrad, prenosi RT)

Pojedini su u Izraelu zabrinuti da bi razlaz sa ključnim saveznikom oslabio vojnu spremnost države. Premijer Benjamin Netanjahu se zavetovao da nastavi rat i „noktima“ ako treba. Nekoliko eksplozija prijavljeno je u blizini naftne rafinerije u ruskoj oblasti Kaluga. Bivši komandant NATO sugerisao je da treba „neutralisati“ najzapadniju rusku enklavu ako Moskva ugrozi Baltičke zemlje. Izraelske trupe i tenkovi skupljaju se na granici u susret invaziji na Rafu. Generalna skupština UN će potvrditi zahtev Palestine da postane punopravna članica.

Wall-Street-Journal-10-05-s

Izrael zabrinut za vojnu spremnost

„Bajdenov ukaz uznemirio Izrael“, naslov je u vrhu prve strane Vol strit džornala. Pojedini su zabrinuti da bi razlaz sa glavnim saveznikom mogao da utiče na izraelsku vojnu spremnost.

Na dominantnoj fotografiji je ukrajinski vojnik, komandant tima koji dronovima prevozi zalihe svojim trupama u opremi i rezervnim delovima. Snabdevanje borbene linije postalo je jedan od najvećih problema za Kijev.

www.wsj.com

Daily-Telegraph-10-05-s

Netanjahu nastavlja rat i bez SAD

Britanski kancelar Džeremi Hant pozvao je Banku Engleske da ne smanjuje kamatne stope previše brzo a nakon što je guverner Endru Bejli najavio da bi one mogle da padnu brže nego što to tržište očekuje, piše Dejli telegraf.

Izraelski premijer je izjavio da će se Izrael „boriti noktima“ ako bude potrebno da bi porazio Hamas, reagujući na američko pauziranje pošiljke oružja svom dugogodišnjem savezniku, piše još Dejli telegraf.

www.telegraph.co.uk

ukrinform 10 05 s

Eksplozije kod rafinerije u Kalugi

Rusija je objavila napad dronovima na naftnu rafineriju u oblasti Kaluga, tokom kojeg se čulo više jakih eksplozija u neposrednoj blizini postrojenja, piše ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Rusija može i treba da zaustavi rat protiv Ukrajine kad god hoće, ali nije pokazala nikakvu volju da to i učini, rekli su predstavnici SAD na zasedanju trajnog veća OEBS-a juče u Beču, prenosi Ukrinform.

www.ukrinform.net

RT-10-05-s

NATO da „neutrališe“ Kalinjigrad

Bivši vrhovni komandant NATO Džejms Stavridis sugerisao je da vojni blok pod vođstvom SAD treba da „neutrališe“ rusku najzapadniju enklavu Kalinjingrad ako Moskva ozbiljno dovede u opasnost bezbednost Baltičkih zemalja, piše ruska mreža RT.

„Hoće li Rafa slomiti Netanjahua“, naslov je kolumne Murada Sadigzada, predsednika Centra za bliskoistočne studije i gostujućeg predavača Univerziteta HSE u Moskvi. Iako veliku ofanzivu Izraela kritikuje čitav svet, premijer i dalje može da obrne situaciju u svoju korist, smatra on.

www.rt.com

Arab-News-10-05-s

Trupe spremne za invaziju

Arab njuz objavljuje da su izraelski tenkovi i trupe spremni za invaziju i da se skupljaju na granici sa Gazom, podsećajući da je Benjamin Netanjahu odlučio da uprkos američkom predsedniku pokrene kopnenu ofanzivu na poslednje uporište Palestinaca koji su u bekstvu. Na fotografiji se vide protestanti u Švedskoj koji demonstriraju protiv učešća Izraela na Evroviziji, među kojima je i aktivistkinja za klimu Greta Tanberg.

Mnoštvo novih sporazuma između Turske i Kuvajta signalizira rastuće vanredne saradnje između nesvrstanih na Bliskom istoku, ocenili su analitičari za Arab njuz.

www.arabnews.com

China-Daily-10-05-s

UN će podržati palestinski zahtev

Kineski predsednik Si Đinping je juče rekao da su odnosi Kine i Mađarske sada najbolji u istoriji i pozvao da dve strane sumiraju značajno iskustvo iz prošlosti i nastave sve dublju saradnju u raznim sektorima, objavljuje Čajna dejli.

Generalna skupština UN trebalo bi danas da podrži palestinski zahtev da postane punopravna članica UN, time što će je priznati za kvalifikovanu državu koja može da se pridruži i poslati aplikaciju nazad Savetu bezbednosti uz predlog da se donese odluka koja ovo potvrđuje, piše takođe Čajna dejli.

www.chinadailyhk.com

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...