Nema više leda na Dunavu

BM

Razbijen je led na Dunavu pa se EPS-ov ledolomac Greben vratio u matičnu luku. Dozvoljena je plovidba celim tokom Save i Dunava.

Usled poboljšanja hidrometeoroloških uslova i preduzimanja svih potrebnih mera borbe protiv leda na rekama, danas je ukinuta obustava plovidbe na celom toku Dunava i Save kroz Srbiju. Posle uspešno obavljenog zadatka razbijanja leda EPS-ov ledolomac Greben vraćen je u matičnu luku nizvodno od HE Đerdap 1.

Lomeći ledene sante na Dunavu i Savi, ledolomac Greben je na putu proveo 31 dan i prešao oko 3.000 kilometara, saopšteno je iz EPS-a.

Posada i brod biće u pripravnosti sve dok zima ne popusti, i spremni da u svakom trenutku isplove i obave sve zadatke koje pred njih postave nadležni.

Borba srpskih ledolomaca i brodova potiskivača sa ledom, kojima su se kasnije priključila i četiri mađarska ledolomca, trajala je više od mesec dana, tokom kojih su razbijani ledeni čepovi na Dunavu kod Apatina, Dalja, Đerdapa, Surduka, Novih Banovaca, Grocke i Smedereva, saopšteno je  iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastructure.

Zahvaljujući predanom radu zaposlenih u MGSI, lučkim kapetanijama, inspekciji bezbednosti plovidbe, Direkciji za vodne puteve i drugim nadležnim državnim organima, brodarskim kompanijama, kao i pravovremenoj pomoći Mađarske, situacija na rekama je tokom trajanja elementarne nepogode bila sve vreme pod kontrolom i izbegnuto je da materijalna šteta bude još veća.

Potpuna zabrana plovidbe na Savi i Dunavu uvedena je 8. januara, nakon što je prethodno obustavljena plovidba rekom Tisom i hidrosistemom Dunav-Tisa-Dunav. Zabrana plovidbe na Tisi, uvedena 5. januara, i na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, uvedena 6. januara, još uvek je na snazi.

Danas je, takođe, ukinuta i zabrana upotrebe ugostiteljskih objekata u Dunavcu, od Velikog ratnog ostrva do Ušća, kojima je bio zabranjen rad zbog opasnosti od leda koji je naneo oštećenja ovim plovilima tokom trajanja ledostaja na Dunavu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...