Baš kao što je finansijski direktor Fajzera obećao akcionarima u martu: Cene vakcina poletele u nebesa

Nataša Jokić, Strazbur

Akcionari grupe Fajzer su pre svega veliki američki investicioni fondovi kao Vanguard i Black Rock kojeg mnogi nazivaju „gospodarem sveta“
(ilustracija, Najskuplje vakcine tek će da poskupljuju)

Proizvođači RNK vakcina Fajzer (Pfizer) i Moderna podigli su cene – prvi za 25, a drugi za 13 odsto kako to piše u ugovoru koji su sklopili sa Evropskom unijom, a u čiji sadržaj je imao uvid londonski  Financial Times

„Nakon što je treća faza ispitivanja RNK vakcine pokazala da je ona efikasnija od manje skupih vakcina Astra Zeneca i Johnson&Johnson, proizvođači (Fajzer i Moderna) podigli su cene za najnoviju isporuku od ukupno 2,1 milijardi doza do 2023. godine“, otkrio je Financial Times.

damelio-fajzer

Frank D’Amelio, finansijski direktor i potpredsednik Fajzera smatra da dosadašnje cene nisu određivale „normalne tržišne okolnosti“ 

„Tržišna moć“ u doba pandemije i utaja poreza

Fajzerova vakcina sada košta 19,5 evra (umesto 15,5) a vakcina Moderne 21,5 evra (umesto19,5)

„Prema jednom izvoru koji je bio blizak pregovorima, laboratorije su iskoristile svoju tržišnu moć i pribegle su uobičajenom farmaceutskom načinu poslovanja“, piše FI, dodajući da su vakcine efikasne i „zato su oni podigli cenu“.  

List zaključuje da je Brisel prihvatio da plati skuplje kako bi mogao da dobije doze koje se proizvode na evropskom kontinentu.

Rezultat ovoga je kolosalna dobit Fajzera koji očekuje da će zaraditi 28 milijardi evra, zahvaljujući vakcini razvijenoj i proizvedenoj u partnerstvu sa nemačkom laboratorijom Bajontek (BioNTeć).

Zarađeni novac prijavljen je za porez u poznatim poreskim rajevima Holandiji, Luksemburgu i Irskoj, a ne tamo gde su stekli zaradu.

Pravnička podešavanja omogućavaju legalnu utaju poreza u EU i zato je ovo više moralni nego pravni problem. Investirane su milijarde javnog novca kako bi bila proizvedena RNKvakcina, a građani sada ne samo da ne mogu da učestvuju u dobiti srazmerno učešću u investicijama, već nemaju pravo da znaju ni kakve ugovore sklapa EU u njihovo ime. 

fra-bone-ministar-

Kleman Bon, državni sekretar za evropske poslove Francuske, smatra da je poskupljenje opravdano

Mutno opravdanje poskupljenja

Francuski državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon (Clément Beaune) tim povodom je rekao za radio France Inter da će „vakcine  biti skuplje ne samo za EU već i za sve druge kupce“, rekao je on.

„Doze vakcina o kojima EU upravo pregovara nisu iste kao prva generacija vakcina. One se adaptiraju prema sojevima i to je traženo u ugovorima o kojima se pregovara“, rekao je Bon za radio France Inter.

Objašnjavajući razloge poskupljenja, francuski državni sekretar Kleman Bon takođe je tvrdio da su sadašnji ugovori “zahtevniji”. “Tražimo da oko 300 sastojaka vakcine bude proizvedeno na evropskoj teritoriji”, naveo je on, dodajuću da je kalendar isporuka precizan i da bi se u slučaju nepoštovanja rokova – proizvođač vakcina plaćao kaznu.

Medjutim, Kristofer Barzal (Christopher Barzal), portparol Task Force Vaccination u Belgiji, izjavio je za RTL da su doze, kojima se građani sada vakcinišu, one koje su poručene i proizvedene prošle godine.

„Ako bude modifikacija to će biti za vuduće vakcine“, rekao je on.

Do ovog povećanja cene dolazi nakon što su studije pokazale da se soj „delta“ ubrzano širi i da su vakcine ARN Moderne i Fajzera efikasne u odnosu na njega. To ukazuje da su proizvođači podigli cene kada su se našli u poziciji moći bez ikakvih moralnih obzira zbog toga što je reč o zarazi.

barzal

Kristofer Barzal, izjavio je da će i skuplje vakcine biti iste kao dosadašnje

Kolosalne zarade tek se očekuju

Uprkos publicitetu koji je dobila vest o poskupljenju vakcina – skok cena vakcina zapravo ne iznenađuje i bio je očekivan. Kao što smo pisali u aprilu, akcionarima Fajzera zarada je važnija od dobrobiti čovečenastva. http://www.balkanmagazin.net/biznis/cid131-272490/zasto-su-skocile-cene-fajzerove-vakcine-obecanje-akcionarima-vaznije-od-covecanstva

Ugledni američki nezavisni portal The Intercept preneo je još polovinom marta da su Johnson&Johnson, Moderna i Pfizer diskretno najavili podizanje cena jer su to - obećali svojim akcionarima.

Portal je preneo kako su finansijski direktori laboratorije Fajzer nastupili na konferenciji koju su organizovale velike banke, kao što je Barklays, na primer. Tu su bili i investitori grupe Fajzer. Među njima su glavni veliki američki investicioni fondovi kao Vanguard i Black Rock kojeg mnogi nazivaju „gospodarem sveta“.

Oni su već tada objasnili investitorima da će zaraza postati endemska. To znači da će za razliku od pandemije koja je opšta i planetarna, endemska zaraza kovidom 19 postojati u ograničenim područjima, ali da će se „instalirati“ na dug rok. Moraćemo sa njom da živimo i da se redovno protiv nje vakcinišemo zbog pojave novih varijanti virusa.

Frank D’Amelio, finansijski direktor i potpredsednik Fajzera naglasio je da je očigledno da dosadašnje cene nisu određivale „normalne tržišne okolnosti“ koje on naziva i „normalnim silama tržišta“. „Potrebe vlada da se snabdeju vakcinama bile su te koje su diktirale cene“, tvrdio  je.

„Verujemo da će se normalne moći tržišta ponovo uspostaviti. Faktori kao efikasnost, kapacitet da se ojača imunitet postaće još važniji i mi u tome vidimo veliku mogućnost kada je reč o povećanju tražnje za našom vakcinom i kada je reč o našim cenama“, rekao je D’Amelio.

U prevodu, najavio je još u martu dodatne (re)vakcinacije - i to pre svega zbog imunizacije protiv varijanti - što otvara perspektivu kolosalnim zaradama u periodu posle završetka pandemije.

Portal The Intercept objavio je tada i da su ova (privatna) farmaceutska preduzeća sebi dodelila pravo da sama odrede kraj pandemije što će biti trenutak kada će cene moći da skoče.

Vidimo sada da se taj scenario ostvaruje i da je zamenik direktora Fajzera održao svoje obećanje.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...