Pozadina samita EU o vakcinama: Da li su evropski građani opljačkani u ime kovida19 ?

Nataša Jokić, Strazbur

Farmaceutskim grupama je dato 2,7 milijardi javnog novca za istraživanja, a kada je vakcina pronađena zauzvrat su dobili skoro - ništa. Kako je moguće da se masovna, a možda i organizovana, pljačka građana tako ljubazno naziva „kašnjenje u isporukama“, „neprihvatljivo ponašanje“ i slično. O istrazi - ni reči
(foto, Brussels, 25.03.2021 - Samit Evropske unije putem video linka: Charles Michel, predsednik Evropskog saveta)

Šefovi 27 evropskih država i vlada odlučili su preksinoć da pojačaju kontrolu izvoza vakcina sa teritorije Evropske unije.

Suštinski razlog ove odluke je nestašica vakcina u državama Evropske unije i veliko kašnjenje sa isporukama vakcine britansko-švedskog proizvođača Astra Zeneka.

Vakcine za Britaniju

Institucije EU i evropski lideri na ovaj način su izrazili otvorenu sumnju da Astra Zeneka iz svoje fabrike u Belgiji izvozi vakcine – naročito u Veliku Britaniju – i da to čini na račun Evropske unije koju ostavlja bez isporuka već ugovorene i plaćene vakcine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen izjavila je da proizvođač vakcina Astra Zeneka treba da „prvo nadoknadi svoje zakašnjenje, da ispoštuje ugovore koje već ima sa državama EU pre nego što ponovo počne da izvozi vakcine“.

Evropska komisija insistira na činjenici da se u ugovoru o kupovini vakcina Astra Zeneka kaže da će dve fabrike ove farmaceutske grupe koje se nalaze u Velikoj Britaniji, služiti i snabdevanju tržišta EU. To se, međutim, nije desilo. Nijedna vakcina nije izvezena iz Velike Britanije. U isto vreme od ukupno 32 miliona vakcina proizvedenih na evropskom tlu - dve trećine su izvezene u Veliku Britaniju.

eu-samit-makron-vakcine-

Paris, 25.03.2021 - Samit Evropske unije o vakcinama putem video linka: Emmanuel Macron, predsednik Francuske

Vakcine i evropska suverenost

Iako su rekle „da” uspostavljanju strožije kontrole izvoza, zemlje EU nisu jedinstvene u tome do koje mere zabrana izvoza vakcina proizvedenih u EU treba da bude stroga.

Francuska je podržala strogu zabranu, a suzdržanije od nje su bile zemlje koje proizvode vakcine: Nemačka, Belgija, Holandija, Švedska, Irska…

Kancelarka Merkel rekla je da njena zemlja, koja proizvodi vakcinu Fajzer, ne želi da mere kontrole izvoza poremete lance međunarodnog snabdevanja vakcinama, ali i da je zaintersovana da farmaceutska preduzeća ispoštuju ugovore o isporukama.

Premijer Švedske Stefan Lofven čak je upozorio da bi strogi režim kotnrole izvoza vakcina mogao da se pretvori u „trgovinski rat“ iako nijedna zemlja i nijedan kontinent nisu samostalni u proizvodnji vakcina.

„Mi smo suočeni sa svetskim ratom nove vrste. Suočeni smo sa ruskim i kineskim nastojanjem da nas preko vakcine destabilizuju i utiču na nas”, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron za francuske medije na marginama samita. On je poručio:

„Ukoliko želimo da se održimo, treba da imamo suverenitet (evropski).“

Velika Britanija je nezadovoljna ovom odlukom. Ako ništa drugo, odluka o poštravanju kontrole izvoza vakcina iz EU bar je otvorila dijalog sa Londonom.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da bi dogovor između Velike Britanije mogao da bude postignut odmah, u subotu ili nešto kasnije. On je ocenio da ne vidi kako bi mehanizam pooštrene kontrole izvoza mogao da popravi situaciju i omogući da EU ima više vakcina.

Obe strane imaju interesa da postignu dogovor.

eu-parlament-vakcine-

Brussels, 25.03.2021 - plenarna sednica Evropskog parlamenta: Vera Jourova

Magloviti planovi i obećanja

Velika Britanija koja je do sada masovno vakcinisala, ne može sebi da dozvoli da joj EU zaustavi isporuke vakcine Pfizer-BioNTech na primer.

Evropskoj uniji je potrebno da Velika Britanija nastavi da joj isporučuje sastojke za proizvodnju vakcina.

Poznavaoci prilika smatraju da je malo verovatno da će EU dobiti svih 200 miliona doza koje joj Astra Zeneka duguje.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen rekla je da bi do leta 70 odsto stanovništva u EU moglo da se vakciniše. Ona je dodala da će u prvom polugodištu Evropskoj uniji biti isporučeno 460 miliona vakcina.

Zanimljivo je da ni u jednom trenutku niko nije pomenuo pitanje nadoknade za pretrpljenu štetu zbog kašnjenja sa isporukama vakcinama, dogovorenim i plaćenim unapred novcem evropskih poreskih obveznika.

Sledi parlamentarna istraga?

U toku debate u Evropskom paralmentu poslanici su tražili odgovor na pitanje: kako je moguće da 2,7 milijardi javnog novca bude uloženo u istraživanja farmaceutskih grupa, a da one pri tom nemaju nikakve obaveze prema građanima?

Ukratko, kako je moguće da se očigledno masovno, a možda i organizovana, pljačka građana tako ljubazno naziva „kašnjenje u isporukama“, „neprihvatljivo ponašanje“ i tome slično.

Dovoljno je da na trenutak zamislimo da su vakcine društveno vlasništvo i da je isključena mogućnost da bilo ko od njihove proizvodnje stiče kolosalno bogatstvo jer je reč o zaštiti života milijardi ljudi. Šta vidimo? Vidimo, na primer bivšu Jugoslaviju, u kojoj je država sedamdesetih godina za dva meseca vakcinisala 18 miliona stanovnika protiv velikih boginja.

Otvorimo oči i šta vidimo: crno tržište vakcina i privatnike koji državama nude vakcine dok proizvođači vakcina tvrde da pojma nemaju i da ne trguju sa privatnicima.

Na ovo je upozorila i Evropska komisija jer je dobila informacije da neke zemlje članice EU pokušavaju da se nagode sa privatnim preprodavcima, videvši da ono što je ugovorila i platila Evropska komisija ostaje mrtvo slovo na papiru. Blok levih partija u Evropskom parlamentu zato je pokrenuo incijativu za otvaranje parlamentarne istrage zbog niza pitanja koja su ostala bez odgovora:

Zašto je prekaljeni lobista farmaceutske industrije sedeo u pregovaračkom timu EU za kupovinu vakcina? Zašto ugovori i dalje ostaju tajni za javnost? Zašto u tim ugovorima nije precizirano ko je odgovoran u slučaju neispunjavanja obaveza, u slučaju loših propratnih pojava kod vakcinacije itd? Zašto građani čiji je novac korišćen za finansiranje naučnih istraživanja da bi se došlo do vakcine, nemaju sada proporcionalni udeo u vlasništvu patenata za vakcine? Naprotiv, vakcine su dodatno platili i uglavnom ih nisu dobili.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...