Skandalozno ponašanje kompanije Fajzer: kasne sa isporukama, pet doza naplaćuju kao šest

N. Jokić, Strazbur

Prvobitno se govorilo da se vakcina doprema u flašicama koje sadrže pet doza. Sada, međutim, Fajzer tvrdi da se može izvući i šesta
(ilustracija, Koliko je ustvari doza u flašici Fajzerove vakcine?)

“Fajzer ne samo da kasni sa isporukom vakcina već kada je isporučio pet doza - naplaćuje kao da je isporučio šest”, ovako pariski dnevnik Libération sažima zdravstveni skandal koji bi mogao da ima brojne posledice, uključujući i političke.

Istina niko, osim posvećenih, ne zna šta je tačno pisalo u ugovorima između Fajzera (Pfizera) i EU. Oni su i dalje poslovna tajna, iako se tiču zdravlja čovečanstva, iako su vakcine plaćene novcem građana.  

fra-prof-olivie-epolar-grenobl

 Profesor Olivie Epolar iz Grenobla

Smanjenje isporuka i veća cena

Medicinske vlasti u Francuskoj i u EU javno su objašnjavale da se vakcina doprema u flašicama koje sadrže pet doza. Sada, međutim, Fajzer tvrdi da se iz flašica može izvući i šesta vakcina.

To ovom gigantu farmaceutske industrije služi kao izgovor da kasni sa isporukama u Evropi i da zaradi još više novca.

„Bilo je previše lepo (da bi bilo istinito)“, ironično uzdiše komentator pariskog dnevnika Libération. “Odjednom više ništa ne valja, a izgledalo nam je da su evropske države spremne da vakcinišu stanovništvo i da se oblaci razilaze na horizontu”.

Francuski mediji prenose da do šeste doze nije lako doći i da višak samo uz veštinu, iskustsvo i dobre igle može da se izvuče. Inače, završi u otpacima.

Radio Europe1 preneo je da su zdravstvene vlasti u Francuskoj objavile tehničko uputstvo za osoblje koje vrši vakcinaciju. Profesor Olivie Epolar (Olivier Epaulard), iz univerzitetske bolnice u Grenoblu, izjavio je za radio stanicu Evropa 1 da izvlačenje “šeste doze” zahteva više koncentracije. U ovoj bolnici dnevno se vakciniše 400 osoba.

On je objasnio da ova procedura vađenja šeste doze zahteva da igle budu veoma tanke. Svaka doza vakcine ima tačno 0,3ml.

“Uglavnom uvek uspevamo da izvučemo šest doza od 0,3ml ali komplikovano izvlačenje šeste doze može da bude manje - više”. 

Fajzer je vrlo brzo shvatio da od ostatka vakcine koji se bacao  - može da se izvuče profit. Smanjio je isporuke za 20 odsto, smatrajući da je šesta doza - „normalna“ doza, ocenjuju francuski analitičari epidemijskih (ne)prilika. 

Samo je još ovo trebalo Francuskoj koja nije pokazala veliki talenat kada je u pitanju logistika i organizovanje kampanje vakcinacije. Tim pre što je taj posao vlada poverila jednom privatnom američkom kabinetu koji se pokazao vrhunski nesposoban.

liberasion-2-fajzer-

Naslovna strana Liberasiona povodom skandala sa dozama u flašicama vakcine Fajzer

Kombinacija za 1,5 milijardi evra

Italija je podnela tužbu protiv Fajzera zbog kašnjenja u isporukama ali nije nemoguće da neke zemlje podnesu tužbu i zbog „šeste doze“.

Italijanska agencija ANSA prenela je i informacije o tome da se sadržaj vakcina u prodaji razlikuje od sadržaja vakcina korišćenih prilikom kliničkih ispitivanja.

Zanimljivo je da je krajem decembra nemački Der Spiegel preneo da je Biontek, partner Fajzera, tražio od Evropske agencije za lekove da izmeni protokol kako bi iz bočia mogla da se izvuče „šesta doza“. Pri tom je portparol Bionteka rekao da ovo preduzeće nema nameru da naplaćuje „šestu dozu“.

Mnogi su bili zadovoljni jer će se na taj način vakcinsati više ljudi. A onda kada je Agencija za lekove izmenila protokol za bočice sa vakcinom – Fajzer je obračunavao „šestu“ vakcinu kao „normalnu“.

Dnevnik Libération sažeo je celu priču u sledeću šemu: Fajzer će umesto ugovorenih 120 miliona bočica isporučiti 100 miliona. Uštedeće 20 miliona bočica od po šest doza koje koštaju svaka 12 evra. To je potencijalna zarada od 1,5 milijardi evra.

(Ne)milosrdna organizacija

Dok jedan skandal sustiže drugi, funkcioneri ministarstava i evropskih institucija najstrože opominju sve koji postavljaju pitanja da - Fajzer nije milosrdna organizacija.

Setimo se, bivši lobista farmaceutske industrije bio je član tima EU za kupovinu vakcina.

Ričard Bergstrem (Richard Bergström) bio je jedan od članova tima eksperata koji je EU angažovala da pregovara o sklapanju ugovora za kupovinu vakcina sa velikim farmaceutskim grupama kao GSK, Džonson i Džonson (Johnson & Johnson), Sanofi i Astra Zeneka (AstraZeneca).

Isti Ričard Bergstrem bio je, međutim, tokom pet godina (od 2011. do 2016.) šef EFPIA, najvećeg lobija farmaceutske industrije. I to nije sve: u vreme kada se od lobiste “preobratio” u evropskog pregovarača – bio je (i sada je) suvlasnik Pharma CCX – preduzeća aktivnog u farmaceutskoj industriji.

Deluje kao da su farmaceutske grupe pregovarale, u stvari, same sa sobom.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...